BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 15. 09:14

Az amerikai elnök teljesen megszakítaná a kapcsolatot Kínával a járvány kezelése miatt. Világszerte már több mint 300 ezren hunytak el a vírussal összefüggésben. Reggeli hírösszefoglalónk következik.

Eszkalálódni látszik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között: tegnap az amerikai elnök a kapcsolatok teljes megszakítását is kilátásba helyezte.

Donald Trump a Fehér Házban 2020. április 3-án. EPA/Doug Mills Donald Trump a Fehér Házban 2020. április 3-án. EPA/Doug Mills

Sok dolgot megtehetnénk. Megszakíthatnánk minden kapcsolatot

- nyilatkozta az amerikai elnök a Fox Business televíziós csatornának. 

Súlyos vádak

Hozzátette: nagyon csalódott Peking koronavírus-járvány során tanúsított magatartása miatt. Habár – mint mondta – nagyon jó a kapcsolata Hszi Csin-ping kínai elnökkel, jelenleg nem akar beszélni vele. Konkrét szankciókat azonban nem közölt.    

Trump azzal vádolja a távol-keleti országot, hogy a vírus kitörésekor eltitkolta annak valós mértékét (a betegség a kínai Vuhan városában jelent meg először), és így az megfertőzhette a világot.

A Die Welt szerint az amerikai kormány azzal is megvádolta Kínát, hogy hekkerek segítségével el akarja lopni a vírus elleni oltóanyag- és gyógyszerkutatások eredményeit.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig korábban – konkrétumok említése nélkül – azt állította: bizonyítékaik vannak arra, hogy a vírus egy kínai laborból származik.

Kína visszautasította az amerikai vádakat. Hírszerzése jelentése szerint a Peking-ellenes amerikai kampány miatt akár a legrosszabb forgatókönyvre, a fegyveres konfrontációra is fel kell készülni.

A Kína-ellenes kampánynak alighanem nagy szerepe van abban, hogy egyre több kínait bántalmaznak az angolszász világban.

A járvány globálisan az Egyesült Államokat sújtja leginkább:a halálos áldozatok száma csaknem 86 ezer, és 1,4 millió emberben mutatták ki a vírust.

Európai helyzet

Ami Európát illeti, a legtöbb áldozatot, csaknem 34 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig a vírussal összefüggésben.

Olaszországban mintegy 31 ezren, Franciaországban és Spanyolországban 27-27 ezren hunytak el. Belgiumban 8900, Németországban 7900, Hollandiában 5600, Törökországban 4000, Oroszországban 2300 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

A nyugati országokban általában lassul a járvány terjedése, ezért a kormányok sorra jelentik be a szigorítások lazítását.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban mintegy 3500 áldozat van eddig.

Bár Svédország nem vezetett be karantént, mégis le tudta lassítani a járvány terjedését. Az idősotthonok lakóit ugyanakkor nem tudta megvédeni.

Világszerte eddig 4,4 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. A vírussal összefüggésben életüket vesztett emberek száma átlépte a 300 ezret, csaknem 1,6 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3417, 442-en hunytak el.

A diagnosztizált vírushordozók számát tekintve Magyarország Örményországgal és Bolíviával van körülbelül egy szinten, a halálos áldozatok számát tekintve Ukrajnához és a Dominikai Köztársasághoz van a legközelebb.

A 100 ezer lakosra jutó halálesetek számát nézve Norvégiával, Észtországgal, Szlovéniával, Romániával és Finnországgal vagyunk körülbelül egy kategóriában.     

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél