BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 5. 15:04

A globális közegészségügyi- és hitelválság ütemesen balkanizálja világunkat. A kínai hírszerzés átfogó jelentése szerint a Peking-ellenes amerikai kampány miatt akár a legrosszabb forgatókönyvre, a fegyveres konfrontációra is fel kell készülni.  Káncz Csaba jegyzete.

Földünk három legnagyobb nukleáris hatalmának egészségügyi rendszerét napjainkra lebénította a koronavírus járvány, miközben vezetőik, Donald Trump, Boris Johnson és Vlagyimir Putyin tekintélye és legitimitása súlyos sebet kapott.

Villám és viharfelhők a Fehér Ház felett Washingtonban 2020. május 3-án. EPA/Oliver Contreras Villám és viharfelhők a Fehér Ház felett Washingtonban 2020. május 3-án. EPA/Oliver Contreras

Valóban, a globális közegészségügyi- és hitelválság ütemesen balkanizálja világunkat, teszi még töredezettebbé a már amúgy is megrendült második világháború utáni nemzetközi rendet. Ismerve a politika természetét, szinte törvényszerű volt, hogy a megrendült vezetőknek ármányos külső körökben kell megtalálniuk a válság felelősét.

USA

Az elnökválasztásig már csak fél év van hátra és Trump kampánya romokban hever. 30 millió amerikai folyamodott munkanélküli segélyért március közepe óta, a tőzsde pedig rogyadozik. Ráadásul, noha az USA lakossága kevesebb mint 5 százaléka a Föld népességének, a koronavírus okozta halálesetek több, mint 26 százaléka ebben az országban történt.

Csoda-e hát, hogy Trump, Pompeo külügyminiszter és Peter Navarro, a Fehér Ház befolyásos tanácsadója összehangolt támadást indított a napokban Kína ellen? Az sem számít, hogy az amerikai titkosszolgálatok értékelése szerint a vírus nem laboratóriumi körülmények között keletkezett. Navarro ennek ellenére egyenesen azt állította vasárnapi interjújában: ő már 2006-ban megjósolta az Eljövendő kínai háborúk című könyvében, hogy a Kínai Kommunista Párt globális vírusjárványt fog előidézni, amely milliókat fog megölni.

A Kína elleni hisztéria-kampánynak kezd beérni az eredménye.  A Pew Research Center közvéleménykutató felmérése szerint, míg 2005-ben az amerikaiak 35 százalékának volt negatív véleménye Kínáról, addig ez Trump hatalomra kerülésének évében, 2017-ben 47 százalékra ugrott, napjainkban pedig már 66 százalékon áll.

A békülékenyebb hang már árulásnak számít: Trump kampánycsapata már a demokraták elnökjelöltjét, Joe Bident is Kína-barátnak állítja be.

Kína

A Reuters exkluzív értesülései szerint a kínai hírszerzés átfogó jelentést tett le a döntéshozók asztalára a múlt hónapban. Eszerint a Kína-ellenes amerikai kampány miatt akár a legrosszabb forgatókönyvre, a fegyveres konfrontációra is fel kell készülni. A jelentés végkövetkeztetése szerint Washington Kína felemelkedését gazdasági- és nemzetbiztonsági veszélynek tekinti, amely kihívást jelent a nyugati demokráciák számára.

Nem mintha Kínára úgy kellene tekintenünk, mint egy félénk nyuszira. Peking azonnal kihasználta, hogy koronavírus járvány miatt a lebénult USS Theodore Roosevelt anyahajó Guam-nál horgonyzik, a USS Ronald Reagen pedig Japán partjainál.

Egyrészt az elmúlt hetekben a kínai parti őrség hajója szándékosan nekiment és elsüllyesztett egy vietnámi halászhajót a vitatott Paracel-szigeteknél.  Másrészt területi követelésekkel lépett fel a Fülöp-szigetekkel szemben a Dél-kínai-tenger két szigetcsoportja kapcsán. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
hírlevél