BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 12. 13:29

A járvány kitörése óta az Egyesült Államoktól Új-Zélandig a kínai származásúak napi szinten szembesülnek verbális és fizikai bántalmazással. Pekingnél viszont kezd betelni a pohár. Káncz Csaba jegyzete.

Szerte a világon számos politikai vezető háborúként írja le saját hősies tevékenységét a koronavírus ellen. Ezzel csak az a probléma, a járvány elleni védekezés egyáltalán nem háború - viszont nagyszerű lehetőség számos politikus számára, hogy tovább koncentrálja saját hatalmát, és elfedje szakmai alkalmatlanságát. Ezen politikusok elterelő művelete emellett rongálja a társadalom kötőszöveteit, és aláássa etikai normáit.

Napjaink szétmálló hagyományos politikai rendszereinek egyik jellegzetessége, hogy Indiától az Egyesült Államokig és Magyarországtól Brazíliáig az első számú politikai vezetők egyre inkább szektavezérként viselkednek. Haragjuk célpontjai pedig követőik számára is azonnal megsemmisítendő célpontokká válnak.

Márpedig Trump elnök célkeresztbe helyezte az angolszász világban az ázsiaiakat általában, a kínaiakat pedig különösképpen.

USA

A járvány óriási ütést vitt be Kína országimázsának, és a pekingi kormányzat idegesen figyeli az amerikai politikai reakciókat, illetve médiabeszámolókat – különösen, hogy már februárban megugrott a kínaiak elleni rasszista támadások száma.

Ezen incidensek gyakorisága meredeken emelkedett az utóbbi hetekben, mióta Trump „Kína-vírusnak” és „Vuhan-vírusnak” nevezi a járvány kórokozóját. Május 6-án ráadásul Trump a járványt az amerikai történelem „legcsúnyább támadásának” nevezte, amely „rosszabb, mint Pearl Harbor”.

Egy kiszivárgott feljegyzésben republikánus stratégák azt javasolják a párt politikusainak, hogy amikor a kormányzat elfuserált járványügyi intézkedéseiről kérdezik, akkor

ne próbálják védeni Trumpot, hanem helyette inkább támadják Kínát.

Védőmaszkot viselő biztonsági őrök a látogatók elől lezárt a pekingi Tiltott Város épületegyüttes kapujában 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Andy Wong Védőmaszkot viselő biztonsági őrök a látogatók elől lezárt a pekingi Tiltott Város épületegyüttes kapujában 2020. április 19-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/AP/Andy Wong

Az Egyesült Államokban napjainkban már napi több incidens történik ázsiai, illetve kínai származásúak ellen. A kongresszus ázsiai származású tagjai ezért levéllel fordultak kollégáikhoz, sürgetve őket, hogy csak bizonyítható információkat tegyenek közzé a járványról.

Az elnök kampánya valójában nagyon régi sebeket tép fel, hiszen az ország első két bevándorlási törvénye (Page Act, 1875 és a Chinese Exclusion Act, 1882) a kínai vendégmunkások kizárását célozták. San Fransisco közkórházaiban például teljesen megszokott volt a 19. században, hogy nem is látták el a kínai nemzetiségű embereket.

Ausztrália

A járvány kitörése óta az ázsiai származásúak napi szinten szembesülnek verbális és fizikai bántalmazással, megtagadnak szolgáltatást tőlük, halálos fenyegetést kapnak, illetve megrongálják ingatlanaikat. A szigetországban élő kínai közösség ráadásul saját bőrén érzi a feszült diplomáciai viszonyt Peking és Canberra között.

Kínánál viszont a jelek szerint kezd betelni a pohár, és a kiszivárgott hírek szerint akár 80 százalékot is elérő büntetővámot akar kivetni az ausztrál árpára. Peking magyar idő szerint az éjjeli órákban betiltotta 4 ausztrál vágóhíd termékeinek importját, amely az ausztrál marhahús-export 35 százalékát adja Kínába.

Új-Zéland

Január 1. és április 12. között 63 százalékkal nőttek a rasszista incidensek az országban a megelőző negyedévhez képest.

Winston Peters külügyminiszter egy 10 nappal ezelőtti interjújában „óriási hibának” nevezte, hogy elődei engedték Kínát hazája első számú kereskedelmi partnerévé fejlődni. Peters véleményét visszhangozta a napokban Anne-Marie Brady befolyásos akadémikus is, aki szerint országának „stratégiai szövetséget” kellene kötnie Tajvannal és a többi „hasonló gondolkodású” országgal, egyben leépíteni kapcsolatait Kínával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél