6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha ezt a szoftvert kémkedésre használták fel, akkor a legtöbb szereplőnek nem érdeke, hogy ebből nagy ügy legyen, mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a lehallgatási botrányról általánosságban. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy bárkinek a megfigyelése legitim lehet, ha az törvényesen és elszámoltatható módon történik. Szakértők szerint az egyik fő probléma éppen az, hogy Magyarországon a megfigyelés jogi szabályozása elnagyolt: a magyar törvények gyakorlatilag mindenkinek a lehallgatását lehetővé teszik.

A lehallgatás és a telefonok figyelése régi történet, és nyilván nem az izraeli NSO kibercég által kifejlesztett szoftver az egyetlen a világon, amely ilyesmire képes

- mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a vasárnap kirobbant lehallgatási ügy, az úgynevezett Pegasus-botrány technikai hátterével kapcsolatban.

Mindent látnak

Emlékeztetett arra, hogy korábban a nemzetközi terrorizmus elleni harc során nagyon sok olyan megfigyelő eszközt hoztak létre hivatalos szervek, amelyekkel a terroristák kommunikációját tudták tömegesen ellenőrizni.

Az NSO szoftvere gyakorlatilag átveszi az irányítást a mobiltelefon felett: a szoftver használója minden, a telefonon zajló folyamatot és kommunikációt meg tud figyelni, be tudja kapcsolni annak mikrofonjait és kameráját, ráadásul „el is tudja tüntetni magát”, majd szükség esetén újra aktiválódhat, tette hozzá.

Tálas Péter – a napvilágot látott hírek és nyilatkozatok alapján – azt feltételezi, hogy

az NSO-szoftvernek van egy különlegessége, mégpedig a „hátsó kijárata”. Ez lehetővé teszi, hogy a megfigyelt telefonokról kinyert adatok az izraeli céghez kerüljenek.

Ez abból következtethető ki, hogy a cég saját állítása szerint ellenőrizni tudja a szoftver használatának jogos vagy jogosulatlan voltát.

A lehallgatás magyar szálával kapcsolatban a szakértő azt mondta: a cég a szoftvert majdnem ötven országnak értékesítette az izraeli hadügyminisztérium jóváhagyásával, 90-től viszont megtagadta – Magyarország az előbbiek közé tartozik.

Valaki mindig a sötétben marad. (Illusztráció. Depositphotos)
Valaki mindig a sötétben marad. (Illusztráció. Depositphotos)

Emlékeztetett arra is, hogy a szoftvert a terrorizmus elleni harcra szánták, amely mindenütt nemzeti hatáskörbe tartozik.

Magyarországon nem nagyon tudok elképzelni olyan nem állami szereplőt, amely ezt meg tudja szerezni. Feltételezem, hogy ha megrendelés volt, akkor az állami szinteken kellett, hogy eldőljön

- fogalmazott. Ráadásul ez egy nagyon drága szoftver, amire forrása inkább államoknak van.

Van törvényes lehallgatás, de...

Mint mondta, a hivatalos magyar szervek sem tagadták a szoftver vásárlását, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig kijelentette: ilyen eszközzel minden államnak rendelkeznie kell.

Arra a felvetésünkre, hogy a tényfeltáró cikkek szerint a szoftvert nem vagy nem csak a terrorizmus és a bűnözés elleni harcra használhatták, hanem annak segítségével kormánykritikus újságírók, politikusok, cégvezetők telefonját figyelték meg itthon is, Tálas Péter azt mondta: az újságírók foglalkoznak nemzetbiztonságot érintő kérdésekkel is, tehát mindenütt – nem csak Magyarországon – megfigyelhetik őket törvényes keretek között is.

Legitim lehet bárkinek a megfigyelése, ha ezt törvényesen és elszámoltatható módon csinálják

- jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója lapunknak korábban azt mondta: a titkos információszerzés magyarországi szabályainak egy részéről már be is bizonyosodott, hogy nem jogszerű.

Egyrészt Magyarországon a külső engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú titkos információszerzést nem bíróság vagy más, független intézmény, hanem az igazságügyminiszter engedélyezi.

Ez annak ellenére így van, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már 2016-ban megállapította: ez a gyakorlat nem felel meg az európai emberi jogi normáknak.

A bíróság szerint – tette hozzá – az is jogsértő, hogy amikor véget ér a megfigyelés, és kiderül, hogy felesleges volt vagy esetleg már elérte a célját, akkor a magyar szabályok nem tartalmaznak tájékoztatási kötelezettséget. A titkos információszerzés tehát – hacsak nem történik valami rendkívüli – titkos is marad.

Szabó Máté kifogásolta azt is, hogy

a nemzetbiztonsági célú titkos információszerzés szabályozása nagyon elnagyolt,

és nagyon kevés az olyan garancia, amely védené az egyének magánszféráját vagy a bizonyos hivatások által védendő információkat, mint például az újságírók esetében, akiknél a forrásvédelem indokolná a szigorúbb szabályokat.

Tálas Péter szintén úgy véli, hogy Magyarországon a megfigyelés jogi szabályozása meglehetősen nagyvonalú: a magyar törvények gyakorlatilag mindenkinek a lehallgatását lehetővé teszik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn mindenesetre utasította az általa felügyelt szolgálatot vizsgálat lefolytatására a Pegasus-ügyben.  

Kínos történet

Ami a feltételezhető végkifejletet illeti – mi az, amit megtudhatunk, és mi az, amit nem – , Tálas Péter nemzetközi tekintetben azt mondta:

ha ezt a szoftvert kémkedésre használták fel, akkor a legtöbb szereplőnek nem érdeke, hogy ebből ügy legyen. Nem érdeke a fejlesztőnek, a vásárlóknak, a felhasználóknak.

Utalt arra, hogy a kiszivárgott hírek szerint Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel volt belga kormányfő, az Európai Tanács elnöke is rajta van a megfigyeltek listáján.                       

A vásárlók számára mindenképp gázos ez a történet. Ha egy állam a saját állampolgárai, politikai ellenfeleivel szemben használta fel, akkor ez rendkívül kínos

- fogalmazott.

Ha pedig magáncégek használták a szoftvert, még inkább problémás a helyzet, hiszen akkor a titkosszolgálatok nem védték meg polgáraikat. Magyar állampolgárt ugyanis csak a magyar szolgálatoknak van joguk lehallgatni – nekik is csak indokolt esetben.

Egy szűk kör meg fogja tudni, hogy mi történt: normális demokráciákban a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, akiknek titoktartási kötelezettségük van, megtudhatják ezt. A Parlament ellenőrizheti a titkosszolgálatokat és a belügyet is

- mondta Tálas Péter. A nyilvánosság előtt viszont rejtve maradhat a teljes történet.

Emiatt feltételezhető, hogy a nyilvánosság szintjén – hacsak egyértelmű bizonyítékok nem kerülnek elő – minden a feltevések szintjén marad, és egyetlen nagy politikai szereplő sem fog belebukni a Pegasus-ügybe.

Egy kivétel lehet, véli a szakértő: ha a szoftverrel egy más állam politikusait akarták lehallgatni, azt biztosan ki fogják vizsgálni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG