<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ha ezt a szoftvert kémkedésre használták fel, akkor a legtöbb szereplőnek nem érdeke, hogy ebből nagy ügy legyen, mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a lehallgatási botrányról általánosságban. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy bárkinek a megfigyelése legitim lehet, ha az törvényesen és elszámoltatható módon történik. Szakértők szerint az egyik fő probléma éppen az, hogy Magyarországon a megfigyelés jogi szabályozása elnagyolt: a magyar törvények gyakorlatilag mindenkinek a lehallgatását lehetővé teszik.

A lehallgatás és a telefonok figyelése régi történet, és nyilván nem az izraeli NSO kibercég által kifejlesztett szoftver az egyetlen a világon, amely ilyesmire képes

- mondta lapunknak Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a vasárnap kirobbant lehallgatási ügy, az úgynevezett Pegasus-botrány technikai hátterével kapcsolatban.

Mindent látnak

Emlékeztetett arra, hogy korábban a nemzetközi terrorizmus elleni harc során nagyon sok olyan megfigyelő eszközt hoztak létre hivatalos szervek, amelyekkel a terroristák kommunikációját tudták tömegesen ellenőrizni.

Az NSO szoftvere gyakorlatilag átveszi az irányítást a mobiltelefon felett: a szoftver használója minden, a telefonon zajló folyamatot és kommunikációt meg tud figyelni, be tudja kapcsolni annak mikrofonjait és kameráját, ráadásul „el is tudja tüntetni magát”, majd szükség esetén újra aktiválódhat, tette hozzá.

Tálas Péter – a napvilágot látott hírek és nyilatkozatok alapján – azt feltételezi, hogy

az NSO-szoftvernek van egy különlegessége, mégpedig a „hátsó kijárata”. Ez lehetővé teszi, hogy a megfigyelt telefonokról kinyert adatok az izraeli céghez kerüljenek.

Ez abból következtethető ki, hogy a cég saját állítása szerint ellenőrizni tudja a szoftver használatának jogos vagy jogosulatlan voltát.

A lehallgatás magyar szálával kapcsolatban a szakértő azt mondta: a cég a szoftvert majdnem ötven országnak értékesítette az izraeli hadügyminisztérium jóváhagyásával, 90-től viszont megtagadta – Magyarország az előbbiek közé tartozik.

Valaki mindig a sötétben marad. (Illusztráció. Depositphotos)Valaki mindig a sötétben marad. (Illusztráció. Depositphotos)

Emlékeztetett arra is, hogy a szoftvert a terrorizmus elleni harcra szánták, amely mindenütt nemzeti hatáskörbe tartozik.

Magyarországon nem nagyon tudok elképzelni olyan nem állami szereplőt, amely ezt meg tudja szerezni. Feltételezem, hogy ha megrendelés volt, akkor az állami szinteken kellett, hogy eldőljön

- fogalmazott. Ráadásul ez egy nagyon drága szoftver, amire forrása inkább államoknak van.

Van törvényes lehallgatás, de...

Mint mondta, a hivatalos magyar szervek sem tagadták a szoftver vásárlását, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig kijelentette: ilyen eszközzel minden államnak rendelkeznie kell.

Arra a felvetésünkre, hogy a tényfeltáró cikkek szerint a szoftvert nem vagy nem csak a terrorizmus és a bűnözés elleni harcra használhatták, hanem annak segítségével kormánykritikus újságírók, politikusok, cégvezetők telefonját figyelték meg itthon is, Tálas Péter azt mondta: az újságírók foglalkoznak nemzetbiztonságot érintő kérdésekkel is, tehát mindenütt – nem csak Magyarországon – megfigyelhetik őket törvényes keretek között is.

Legitim lehet bárkinek a megfigyelése, ha ezt törvényesen és elszámoltatható módon csinálják

- jelentette ki.

Ezzel kapcsolatban Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója lapunknak korábban azt mondta: a titkos információszerzés magyarországi szabályainak egy részéről már be is bizonyosodott, hogy nem jogszerű.

Egyrészt Magyarországon a külső engedélyhez kötött, nemzetbiztonsági célú titkos információszerzést nem bíróság vagy más, független intézmény, hanem az igazságügyminiszter engedélyezi.

Ez annak ellenére így van, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága már 2016-ban megállapította: ez a gyakorlat nem felel meg az európai emberi jogi normáknak.

A bíróság szerint – tette hozzá – az is jogsértő, hogy amikor véget ér a megfigyelés, és kiderül, hogy felesleges volt vagy esetleg már elérte a célját, akkor a magyar szabályok nem tartalmaznak tájékoztatási kötelezettséget. A titkos információszerzés tehát – hacsak nem történik valami rendkívüli – titkos is marad.

Szabó Máté kifogásolta azt is, hogy

a nemzetbiztonsági célú titkos információszerzés szabályozása nagyon elnagyolt,

és nagyon kevés az olyan garancia, amely védené az egyének magánszféráját vagy a bizonyos hivatások által védendő információkat, mint például az újságírók esetében, akiknél a forrásvédelem indokolná a szigorúbb szabályokat.

Tálas Péter szintén úgy véli, hogy Magyarországon a megfigyelés jogi szabályozása meglehetősen nagyvonalú: a magyar törvények gyakorlatilag mindenkinek a lehallgatását lehetővé teszik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn mindenesetre utasította az általa felügyelt szolgálatot vizsgálat lefolytatására a Pegasus-ügyben.  

Kínos történet

Ami a feltételezhető végkifejletet illeti – mi az, amit megtudhatunk, és mi az, amit nem – , Tálas Péter nemzetközi tekintetben azt mondta:

ha ezt a szoftvert kémkedésre használták fel, akkor a legtöbb szereplőnek nem érdeke, hogy ebből ügy legyen. Nem érdeke a fejlesztőnek, a vásárlóknak, a felhasználóknak.

Utalt arra, hogy a kiszivárgott hírek szerint Emmanuel Macron francia elnök és Charles Michel volt belga kormányfő, az Európai Tanács elnöke is rajta van a megfigyeltek listáján.                       

A vásárlók számára mindenképp gázos ez a történet. Ha egy állam a saját állampolgárai, politikai ellenfeleivel szemben használta fel, akkor ez rendkívül kínos

- fogalmazott.

Ha pedig magáncégek használták a szoftvert, még inkább problémás a helyzet, hiszen akkor a titkosszolgálatok nem védték meg polgáraikat. Magyar állampolgárt ugyanis csak a magyar szolgálatoknak van joguk lehallgatni – nekik is csak indokolt esetben.

Egy szűk kör meg fogja tudni, hogy mi történt: normális demokráciákban a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, akiknek titoktartási kötelezettségük van, megtudhatják ezt. A Parlament ellenőrizheti a titkosszolgálatokat és a belügyet is

- mondta Tálas Péter. A nyilvánosság előtt viszont rejtve maradhat a teljes történet.

Emiatt feltételezhető, hogy a nyilvánosság szintjén – hacsak egyértelmű bizonyítékok nem kerülnek elő – minden a feltevések szintjén marad, és egyetlen nagy politikai szereplő sem fog belebukni a Pegasus-ügybe.

Egy kivétel lehet, véli a szakértő: ha a szoftverrel egy más állam politikusait akarták lehallgatni, azt biztosan ki fogják vizsgálni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG