<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az eddig is kormányzó szociáldemokraták messze a legtöbb szavazatot kapták a vasárnapi svédországi választásokon, de így is nehéz lesz kormányt alakítaniuk. Hosszú koalíciós tárgyalások várhatók. A szélsőjobboldal rosszabbul szerepelt a vártnál, de lehet, hogy kap majd valamilyen hatalmi pozíciót.
Göteborg, Svédország (Pixabay)

A tegnapi svédországi választásokon az eddig is A koalíciót vezető Szociáldemokraták a szavazatok több mint 28,4 százalékát szerezték meg a The Local angol nyelvű svéd oldal szerint. A Mérsékelt Párt 19,8 százalékot szerzett, a “neonáci gyökerűnek” mondott, idegenellenes SD 17,6 százalékot kapott.

Az adatokat az europe Elects Twitter-oldal alapján idézik, de a korábbi részeredmények is hasonlóak voltak. Ez már 6004 választókörzet közül 5957 összeszámlásából adódik.

S-S&D: 28.4%

M-EPP: 19.8%

SD-ECR: 17.6%

C-ALDE: 8.6%

V-LEFT: 7.9%

KD-EPP: 6.4%

L-ALDE: 5.5%

MP-G/EFA: 4.3%

A The Local szerint hosszú tárgyalássorozat előzheti meg a következő kormányalakítást. Céloznak arra, hogy az eddig kormányzó szocialisták hatalmon maradhatnak, de alighanem csak úgy, ha a jobboldalnak is adnak cserébe hatalmi pozíciókat.

Nagykoalíció kellene

Valamilyen nagykoalícióra emlékeztető, pártok közötti együttműködésre lehet tehát szükség, legvégső esetben új választások jöhetnek. A szélsőséges SD-vel sokan elutasítanak bármilyen együttműködést, bár már nem mindenki zárja ezt ki teljesen, mint korábban.

Az MTI azt emelte ki, hogy “szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését”.

Így is lehet számolni

Kovács Istvánt, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatóját és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt arról kérdezték vasárnap este egy tévécsatornán, hogy az első exit poll eredmények szerint 39,6 százalékot elérve győzhetett az ellenzéki jobbközép választási szövetség a választáson, szemben a kormányzó szociáldemokraták vezette baloldali koalíció 39,4 százalékával.

Kovács István közölte: “nagyon fej fej mellett vannak” a pártszövetségek, ezért kifejezetten valószínű, hogy kisebbségi kormány alakulhat majd.

Alacsony a munkanélküliség

Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: a törvényhozásban a házelnök négyszer szólítja fel kormányalakításra az érintetteket, a határidő pedig november 15-e, akkor kell benyújtani a költségvetést. Jelezte: a klasszikus témák mellett egyértelműen megjelent a migráció a kampányban; Svédország gazdasága nagyon erős, rekordalacsony a munkanélküliség.

Kovács István ehhez hozzátette: újdonság, hogy a bevándorlás központi témává vált Svédországban, mert bár rengeteg bevándorló érkezett a '60-as évektől, "úgy nevelték a svéd társadalmat", hogy erről nem szabad beszélni. Az hozhatja a Svéd Demokraták megerősödését, hogy a kampányban a migráció vált a fő témáva - hangsúlyozta.

A bevándorlók hagyományosan balra szavaznak, erre Franciaországot hozták fel példaként, ahol 90 százalék fölötti arányban voksoltak Francois Hollande volt köztársasági elnökre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG