TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több nyugat-európai országban is komoly befolyással rendelkezik a török mélyállam által mozgatott Szürke Farkasok, amely a nagyobb kábítószerüzleteket ellenőrzi Törökországban. Franciaországban a hónap elején tiltották be a szervezetet, Németországban a legnagyobb szélsőjobboldali szervezetnek számít. Káncz Csaba jegyzete.

Ezeken a hasábokon korábban már írtunk arról, hogy Ankara egy gigantikus iszlamista fedőszerven (Vallásügyi Igazgatóság, Diyanet) keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Európában. Erdogan 18 éve tartó hatalma alatt megnégyszerezte a Diyanet költségvetését, amely idén már 2 milliárd eurót tesz ki – ez több, mint a bel-, avagy a külügyminisztérium büdzséje.

A török titkosszolgálat (MIT) és a koalíciós kormányban részt vevő szélsőjobboldali MHP párt egy másik szervezetet is mozgat szerte a kontinensünkön, mégpedig a Szürke Farkasokat. Azt előre kell bocsátani, hogy a Szürke Farkasok szervezete be van tiltva Azerbajdzsánban és Kazahsztánban, Oroszországban pedig szélsőséges szervezetként tartják nyilván.

De mit tudunk a szervezetről? Nos, az 1960-as évek Törökországában a baloldali erők előretörésére válaszul kezdte el szervezni Alparslan Türkeş tábornok a radikális jobboldali tábort, és 1969-ben megalapította a Nemzeti Mozgalom Pártot (MHP). Az MHP ifjúsági tagozataként pedig megalakult a Hazafias Házak nevű szervezet, amelynek tagjai a Szürke Farkasok (törökül: Bozkurtlar) elnevezéshez ragaszkodtak.

Devlet Bahceli, a török MHP vezetője a Szürke Farkasok kézjelét mutatja (Fotó: AFP) Devlet Bahceli, a török MHP vezetője a Szürke Farkasok kézjelét mutatja (Fotó: AFP)

A Szürke Farkasok ideológiája a török faj és nemzet felsőbbrendűségén, valamint egy, a Balkántól Közép-Ázsiáig terjedő, pántörök állam létrehozásának álmán alapul. A török hatóságok és a Szürke Farkasok között nem csak a kommunisták elleni fellépésben, de az 1990-es években a kurdok és az örmények elleni támadásokban is együttműködtek egymással. Ezt támasztja alá az a 2008-as Ergenekon-tárgyaláson előkerült perirat, mely szerint az MIT anyagilag és fegyverekkel is támogatta a Szürke Farkasokat annak érdekében, hogy politikai gyilkosságokat kövessen el.

A kisebbségek elleni legvéresebb tömeggyilkosságra 1978-ban került sor, amikor a Szürke Farkasok Kahramanmaraş városában százöt alevit gyilkoltak le. Hasonló eset történt két évvel később Çorum városában is, ahol 57-en vesztették életüket. De a szervezethez köthető a II. János Pál pápa ellen elkövetett 1981-es merénylet is, hiszen a merénylő, Mehmet Ali Ağca a Szürke Farkasok tagja volt.

De nézzük meg jelenlegi ténykedésüket az Európai Unió területén.

Franciaország

A török nacionalisták az elmúlt hetekben szimpátia-tüntetéseket szerveztek szerte az országban Azerbajdzsán ügye mellett. Összecsapások is történtek a Vienne városában lakó örmény kisebbséggel, ahogyan Lyon örmény negyedében is.

November 4-én aztán a francia belügyminiszter bejelentette a Szürke Farkasok betiltását, mivel azok részt vettek két örmény népirtási emlékmű meggyalázásában. A török külügyminisztérium egy ideges hangú közleménnyel válaszolt, miszerint „nincsen olyan mozgalom, hogy Szürke Farkasok”. Azt mi tesszük hozzá, hogy – akárcsak Németországban – a Szürke Farkasok Franciaországban is a „Török Demokratikus Idealisták Szövetségei” (ADÜTDF) nevű ernyőszervezet alatt működnek.

Németország

Cem Özdemir parlamenti képviselő múlt heti interjújából tudhattuk meg, hogy Németországban az elhárítás 20 ezer török szélsőjobboldalit tart nyilván. A német politikus szerint minden nagyobb kábítószerüzlet Törökországban a Szürke Farkasokhoz kötődik.

A német ADÜTDF-nek 170 szervezete és 7000 tagja van – ezzel a Szürke Farkasok az ország legnagyobb szélsőjobboldali szervezete. Nem véletlen, hogy a franciaországi betiltás után a kurd származású országgyűlési képviselő, Sevim Dagdelen is az ADÜTDF betiltása mellett szállt síkra.

Ausztria

Az országban a Szürke Farkasoknak az „Ausztriai Törökök Egyesülete” (ATF) nyújt szervezeti hátteret. Június végén a török szélsőségesek egy kurd tüntetés résztvevőit támadták meg Bécsben. Három hete pedig mintegy 30-50 török fiatal kezdett el randalírozni a bécsi Szent Anton templomban, károkat okozva a berendezésben.

Az osztrák elhárítás szerint ezeket a csoportokat a török titkosszolgálat mozgatja. Ezen félelmeket erősítette meg a múlt hónapban egy önmagát török titkosszolgálati tisztnek kiadó férfi is, aki elmondta az osztrák rendőrségnek, hogy egy kurd származású volt Zöld párti országgyűlési képviselő meggyilkolására kapott megbízást.

Svédország

November elején Malmö városában a Szürke Farkasok tüntetést tartottak. A Facebook-on meghirdetett esemény meghívójában „az azerbajdzsáni vértestvérek” melletti támogatásra szólítottak fel. A Szürke Farkasok évek óta működik az országban, és Mikhail Yüksel korábbi Centrum Párti politikust a szervezettel fenntartott viszonya miatt távolították el a pártból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél