<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A pekingi pártlap szerint a világ a háború vagy béke válaszútjához érkezett. Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Káncz Csaba jegyzete.

A G7-csoport idei német elnöksége által szervezett csúcstalálkozóra június 26. és 28. között kerül sor a bajorországi Schloss Elmauban. A csúcstalálkozó hét munkaülésén a résztvevők fajsúlyos témákat fognak megtárgyalni: globális gazdaság, a fejlődő országokkal kialakított partnerségek, kül- és biztonságpolitika, fenntarthatóság, élelmezésbiztonság, multilateralizmus és digitális átállás.

Peking fenyeget

A kínai kommunista párt szócsöve pénteki szerkesztőségi állásfoglalásában méltatta az aznap véget ért BRICS csúcsot, egyben éles kritikával illette a ma kezdődő G7 csúcstalálkozót. A lap szerint: „Az Egyesült Államok és a Nyugat kis köröket alkot, falakat épít és hierarchikus táborokat hoz létre, míg a feltörekvő és fejlődő országok aktívan szorgalmazzák a valódi multilateralizmus, a nyitottság és befogadás gyakorlatát, valamint az együttműködést és a mindenki számára előnyös eredményeket.”

A befolyásos lap cikke drámai felütéssel zárul: „A világ ismét válaszúthoz érkezett. Béke vagy háború? Reméljük, hogy a közelgő G7- és NATO-csúcs nem riasztja el a világot.”

Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat a Garmisch-Partenkirchen közelében lévő Elmau-kastélyban a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/pool/Sean Gallup Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat a Garmisch-Partenkirchen közelében lévő Elmau-kastélyban a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport kétnapos csúcstalálkozóján. Fotó: MTI/EPA/Getty Images/pool/Sean Gallup

A gazdasági NATO

A G7-államok közös gazdasági intézkedéseiről szóló vita kiemelt prioritást élvez a csúcstalálkozón. Liz Truss brit külügyminiszter a közelmúltban „gazdasági NATO-nak” nevezte az egyesülést, amelynek „együtt meg kell védenie jólétünket”. Ezt szem előtt tartva a hét állam- és kormányfő kiemelten foglalkozik az energiaellátással, amely az Oroszország elleni nyugati gazdasági háború következtében most súlyos kihívásokkal küzd.

Európa komoly földgázhiánnyal nézhet szembe, ami károsíthatja többek között a német ipart. Az Egyesült Államokban rekordszinten vannak a benzinárak, ami tovább rontja a kormányzó demokrata amúgy is borús kilátásait a novemberi félidős választásokon. Washington attól tart, hogy az EU legutóbbi szankciós csomagja, amely megtiltja az orosz olajszállítmányok biztosítását, hamarosan még magasabbra tolhatják az árakat. Ezért a G7-csúcstalálkozót alternatívák előmozdítására kívánják a résztvevők felhasználni.

Az orosz olaj legmagasabb áráról vagy behozatali vámjáról már előzetesen vita folyt. A javaslatok ellentmondásosak, nem utolsósorban azért, mert nem világos, hogyan fognak működni, vagy ténylegesen árcsökkentést eredményeznek-e.

A vendégek más úton járnak

Berlin öt vendégország állam- és kormányfőjét hívta meg Elmauba, hogy szilárdabban a G7 oldalára állítsa őket a Moszkva elleni hatalmi harcban. Meghívást kapott például India, amely a háború kezdete óta masszívan növelte (diszkontált árú) olajimportját Oroszországból, és célja az indiai-orosz gazdasági kapcsolatok elmélyítése.

A nyugati hatalmak átütő erőfeszítései, hogy megakadályozzák Új-Delhit ebben, eddig kudarcot vallottak. Berlin Dél-Afrikát és Szenegált is felkérte, hogy jöjjenek el Elmauba. Olaf Scholz kancellár május végén Dakarban tett látogatása során Szenegál elnöke, Macky Sall bejelentette, hogy az Afrikai Unió vezetőjeként Oroszország elszigetelése helyett Szocsiba utazik, ahol kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tárgyal.

Útban Oroszország felé

A tárgyalások után Sall a nyugati szankciók feloldását szorgalmazta ahelyett, hogy csatlakozott volna hozzájuk, mivel szerinte azok akadályozzák az orosz gabona és orosz műtrágya exportját, és ezzel veszélyeztetik a globális élelmiszerellátást. Indonézia, a negyedik G7 vendégország Elmauban, időközben szintén csatlakozott ehhez a vonalhoz, és most szintén a büntetőintézkedések enyhítését szorgalmazza.

Az egyelőre bizonytalan, hogy Joko Widodo indonéz elnök hivatalosan is felhívja-e ezek eltörlésére vagy legalább enyhítésére a G7 vezetőit a csúcstalálkozón. Az viszont biztos, hogy a találkozó után Oroszországba utazik, és ott tárgyal Putyin elnökkel. Az elmúlt hetekben és hónapokban a G20 jelenlegi elnökeként a G7-ek hatalmas nyomást gyakoroltak rá, hogy vonja vissza Oroszország meghívását a novemberben, Bali szigetén tartandó G20-csúcstalálkozóra. Eddig sikertelenül.

Az új Globális Dél

Argentína, az ötödik ország, amelyet Berlin meghívott Elmauba, jelenleg nem annyira az euroatlanti térségben látja a saját jövőjét, hanem az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Argentína májusban részt vett a „BRICS Plusz” nevű találkozón, amelyet külügyminiszteri szinten tartottak, és amelyre számos más állam is meghívást kapott a BRICS kapcsolati háló további bővítése érdekében. Argentína mellett a jelenlegi G7-vendég Szenegál és Indonézia is képviseltette magát, továbbá Nigéria és Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán és Thaiföld.  A BRICS-országok a világ népességének bő kétötödét és eközben a világgazdasági teljesítmény negyedét képviselik; lassan, de folyamatosan közelednek a G7 gazdasági teljesítményéhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG