4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.

Nem lesz kész az olimpiára

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök legutóbb akkor beszélt erről, amikor a hivatalos párizsi látogatásra meghívott japán miniszterelnök, Fumio Kishida méltatta a székesegyház előrehaladott állapotban levő felújítását.  A Le Figaro szerint az 1163-ban már álló hatalmas épületet 2024 decemberében, valószínűleg december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén nyitják meg újra közösségi és liturgikus célokra, így a szentmisék megtartása is e naptól válna lehetővé.

Amikor négy éve a Notre-Dame lángokba borult, az szinte az egész világot megrázta. A  rekonstrukció már az oltás és a sokk után rövid idővel megkezdődött, de a járvány miatt az újjáépítés szünetelt. Annyi bizonyos, hogy nem lesznek készen a párizsi nyári olimpiára, amely 2024. július 26. és augusztus 11. között zajlik. 

De még a megnyitás után is folytatódnak majd a munkálatok, egészen 2025-ig. A The Collector szerint a rekonstrukció 865 millió dollárba kerül.

Ami kőből volt, kőből lesz

– A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nap, mint nap pontosan kövessük az általunk készített tervet – mondja Jean-Louis Georgelin rekonstrukciós projektvezető. 

De nagy vitát váltott ki a templombelső felújítása is. Ugyanakkor abban mindenki egyetért, hogy törekedni kell a történelmi hitelességre.

Nem kőnek látszó betonboltíveket készítünk, hanem valódi kőből felhúzott íveket, amelyeket úgy építünk meg, mintha a középkorban élnénk – nyilatkozta Philippe Jost, az újjáépítést felügyelő állami hatóság ügyvezető igazgatója.

A világ másik leglátogatottabb épületét, a római Colosseumot is már évek óta tatarozzák és bővítik - rá is fért. Bár itt a modern technikát is bevetik, annak érdekében, hogy újabb programokkal szolgáljanak a látogatók számára.

Mozgatható padló, csúcstechnológiás színpad

A tervek szerint idén készül el a fenntartható, csak természetes anyagokból készül, visszahúzható, mozgatható padlózat, amely közel 18,5 millió euróba kerül. A Colosseum részben már tavaly megnyílt, de korlátozták a látogatók számát, ezért érdemes előre online jegyet váltani a Colosseumba és a Forum Romanumba is.

Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI
Római utcakép, 2020. május 17. EPA/RICCARDO ANTIMIANI

A tervek szerint egy csúcstechnológiás, könnyű szerkezetű, összecsukható színpadot húznak fel az arénában, amellyel mintegy helyreállítják az eredeti színpadot. A Colosseumot i. u. 70 és 80 között építették, a nyilvános kivégzések és a gladiátorviadalok véres helyszíne volt. Több mint 450 éven át működött arénaként. A Forum Romanummal együtt Olaszország legnépszerűbb turistalátványosságai közé tartozik. A színpad egészen a 19. századig létezett, akkor elbontották, régészeti feltárások miatt.

Befedik, ha esik az eső

A felújítás befejezése után az arénát ismét lehet szabadtéri kulturális előadásokra használni, és a látogatók az aréna közepéről csodálhatják meg az ókori építmény fenségességét – közölte az olasz kulturális miniszter, Dario Franceschini. A 3000 négyzetméter alapterületű, mobilizálható rendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan befedjék vagy kinyissák a föld alatti épületrészeket, egyrészt, hogy megvédjék az esőtől, másrészt hogy lehetővé tegyék szellőzésüket.

Az újjáépítésre kiírt pályázatot az Ingegneria nevű társaság nyerte el, a munkálatok tervezett költség előirányzata 18,5 millió euró. A nemzetközi hírű milánói cég restaurálta egyebek között a vicenzai székesegyházat, és olyan sztárépítészekkel dolgoztak már együtt, mint Renzo Piano, Rem Koolhaas és Iszozaki Arata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hacsak nem csontszáraz a tankja, várjon a tankolással csütörtökig!
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 11:50
A benzinesek kicsit, a dízelesek jobban örülhetnek.
Makro / Külgazdaság Inkasszózzák Magyarországot?
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 10:32
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, 45 napon belül fizesse meg a 200 millió eurós átalánybírságot a menekültügyi uniós elvek megsértése miatt. Végső esetben az országnak járó uniós forrásokból vonhatják le a bírság összegét.
Makro / Külgazdaság Milliárdos bevásárlás a kajak-kenu sportakadémiánál
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:53
Több mint 1,1 milliárd forintért szerez be orvosi készülékeket két vállalkozástól a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia.
Makro / Külgazdaság Már védelmi pénzt követelő gengszterhez hasonlítják Trumpot
Csernátony Csaba | 2024. július 24. 09:32
Donald Trump nem téved, amikor azt állítja, hogy Tajvanon van a jó minőségű chipek gyártására képes félvezetőipar majdnem 100 százaléka. Ám hogy ezt az Egyesült Államoktól „elvették” volna, az csacsiság.
Makro / Külgazdaság Meglepetésadatot közölt a KSH
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal szerint bruttó átlagkereset 652 ezer forint volt 2024. májusban, ami 14,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 10,4 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság A fél világ kezdhet félni az orosz repülőgépektől - de nem a szokásosoktól
Litván Dániel | 2024. július 24. 06:11
Hiába csempészik ezeket, fogynak az Oroszországban ragadt nyugati gépekhez való eredeti alkatrészek. Az egyik orosz megoldási terv kivitelezhetetlen, a másik viszont igencsak félelmetes - és nem csak az orosz utasok számára.
Makro / Külgazdaság Régen tettek ilyet Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntés megfelel az elemzői konszenzusnak.
Makro / Külgazdaság Ukrajna elkerüli-e az augusztusban közelgő államcsődöt?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 11:33
Ukrajna hétfőn közölte, hogy előzetes megállapodást kötött a 19,7 milliárd dollárnyi fennálló nemzetközi kötvényadósságának egy részét birtokló magántulajdonosok csoportjával, ezzel elkerülve a különben fenyegető csődöt.
Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG