<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A jegybankelnök azt is bejelentette a Monetáris Tanács mai ülése – melyen az alapkamatot 1 százalékkal megemelték – utáni sajtótájékoztatóján, hogy megkezdték egy 2 éves gazdasági stabilizációs program kidolgozását, amely célja a megbillent pénzügyi egyensúly helyreállítása.

Egy új adóreform alapjait kell letenni, amelynek zöldnek, digitálisnak és forgalmiadó-koncentráltnak kell lennie – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Az azt követően egy órával kezdődött sajtótájékoztatón, amelyen a Monetáris Tanács 100 bázisponttal, 5,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Ilyen magas utoljára még 2013 februárjában, azaz Matolcsy kinevezése előtt, elődje, Simor András regnálása alatt volt az irányadó ráta.

Mint a bevezetőből kitűnik, nem kizárólag az alapkamat-emelés indokaival foglalkozott az MNB mostani elnöke. Felidézte például, hogy – amint fogalmazott – 2010-19 között Magyarország az elmúlt száz év legsikeresebb gazdasági növekedést produkálta, méghozzá úgy, hogy a pénzügyi egyensúly is megmaradt.

Ez billent meg a Covid 2020 tavaszi megjelenésével. Bár az ennek nyomán kialakult gazdasági válság kezelése érdekében az MNB több mint 11 ezer milliárd forint értékben bocsátott forrást a hazai gazdaság rendelkezésére – ebből 6800 milliárdot az államnak, 4800 milliárd forintot a vállalatoknak –, három területen is felborult az egyensúly: a pénzügyekben, az államháztartásban és a folyó fizetési mérlegben.

Matolcsy György rövid időre a pénzügyminiszter helyébe képzelte magát. Fotó: MTIMatolcsy György rövid időre a pénzügyminiszter helyébe képzelte magát. Fotó: MTI

Ezek közül a pénzügyi egyensúlytalanságra tud hatni az MNB, s tavaly júniusban meg is indította a monetáris fordulatot – Matolcsy értékelése szerint az EU-ban elsőként az elszabaduló infláció megfékezése érdekében emelni kezdte az akkor 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot. Amely azóta tizenegy lépésben ment feljebb.

A jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy folytatják a küzdelmet az infláció ellen. Ennek kapcsán helyeselte azt, hogy a kormány árstopokkal fékezi, ne legyen kétszámjegyű az infláció. Matolcsy úgy vélte, a fogyasztóiár-index 2022 egészében 9 százalék lehet.

Az MNB első embere ugyanakkor kritikaként fogalmazta meg, hogy a hazai termelékenység nem bővült a kellő mértékben, emiatt szerinte minőségi felzárkózásra, van szükség, vagy ahogy ő mondta: termelékenységi fordulatra. Ennek érdekében

„új adóreform alapjait kell letenni, amelynek zöldnek, digitálisnak és forgalmiadó-koncentráltnak kell lennie” – jelentette ki Matolcsy.

Aki egyúttal azt is elmondta, hogy szerinte a költségvetésnek is vissza kell állítania az egyensúlyi állapotát, méghozzá úgy, hogy az térjen vissza az egyensúlyi növekedés és a felzárkózás politikájához. Emellett Matolcsy közölte,

az MNB 2 éves gazdasági stabilizációs programot javasol, ennek kidolgozását már megkezdték és a végterméket átadják a kormánynak.

A közeljövőről az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke beszélt. Virág Barnabás elmondta, áprilisban is nagyon erős átárazásra számítanak, az infláció meghaladhatja a 9 százalékot (márciusban ez az érték 8,5 százalék volt, az áprilisi adatot május 10-én teszi közzé a KSH – a szerk.). Az alelnök úgy vélte, az éves átlagos infláció a 7,5-9,8 százalék felső harmadában végezhet. Ebből az orosz-ukrán háború hatása 2,5-3 százalék lehet. Az árstopokra kitérve ugyanakkor az MNB alelnöke azt állította, még nem látják, mi lesz azok sorsa.

Virág tájékoztatása szerint folytatódik a monetáris szigorítás, továbbra is a másodkörös hatások kezelése és elkerülése a monetáris politika célja. Mindaddig lesz kamatemelés, amíg az infláció nem éri el az árstabilitást jelentő 3 százalékos mértéket. Ez csak 2023-ban következhet be, akkor kezdődhet meg ugyanis az infláció csökkenése.

Az alelnök arra is kitért, hogy legközelebb, csütörtökön az egyhetes betéti kamatát növelheti az MNB. Ennek kapcsán megismételte, hogy az a céljuk, a két ráta közeledjen egymáshoz – ebből az következik, hogy 100 bázispontnál kevesebbet emelhetnek (egy hónapja az alapkamat 100 bázispontos növelése után az egyhetes betéti kamat mindössze 30 bázisponttal ment feljebb – a szerk.).

Az MNB hónapról hónapra dönti el a kamatemelés mértékét az inflációs kilátások és a környezeti kockázatok (orosz-ukrán háború, az államháztartási egyensúly helyreállítása, az EU-forrásokkal kapcsolatos tárgyalások kimenetele) alapján. Minden eszközzel készen állnak beavatkozni a pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében – ismételte meg a korábbi hónapokban már rendre hangoztatott szándékot a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke.

A forint a kamatdöntést követően erősödött, az euróval szemben egy óra leforgása alatt egy egységgel került feljebb, a 374-es szint alá, ám Matolcsy szavaira gyengült, s 375 fölött is gazdát cserélt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Fontos találkozót hagy ki a szerb elnök
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:01
Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.
Makro / Külgazdaság Putyin nyitott a tárgyalásokra, de...
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 12:35
Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Döntöttek Kínában: enyhítenek a korlátozásokon
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 11:50
Kínában több nagyvárosban péntektől enyhítettek a koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozásokon nem sokkal a szigorú rendszabályok elleni tüntetéseket követően.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG