3p

Szeptemberben a várakozásokat meghaladó mértékben javult ugyan, de a gazdasági aktivitás további romlását jelzi Németországban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által publikált HCOB beszerzésimenedzser-index előzetes értéke.

A Hamburg Commercial Bank (HCOB) németországi kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben az előzetes kalkulációk alapján 46,2 pontra emelkedett az augusztusi 39 hónapos mélypontot jelentő 44,6 pontról, és jóval meghaladta a 44,8 pontos piaci várakozásokat. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. A kompozit BMI szeptemberben elért előzetes értéke a magánszektor üzleti tevékenységének újabb jelentős csökkenését jelezte, elsősorban a feldolgozóipari termelés 2020 májusa óta legmeredekebb zsugorodása miatt.

A HCOB német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe szeptemberben 39,8 pontra emelkedett az augusztusi 39,1 pontról, kissé meghaladva a 39,5 pontos piaci előrejelzést. Az elért érték a javulás ellenére is a feldolgozóipari teljesítmény zsugorodását jelzi, a termelés 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben esett vissza az alacsony kereslet közepette. Az új megrendelések továbbra is különösen erőteljesen csökkentek, bár a visszaesés mértéke három hónapja a legkisebb mértékű volt. Eközben a foglalkoztatottak száma már harmadik hónapja enyhén csökkent. A beszerzési költségek április óta a legkisebb mértékben csökkentek. Az üzleti hangulat tovább gyengült.

Romlik a hangulat és az aktivitás. Fotó: Pixabay
Romlik a hangulat és az aktivitás. Fotó: Pixabay

A szolgáltatási aktivitás viszont csak kismértékben csökkent, a zsugorodás üteme pedig érezhetően mérséklődött az előző hónaphoz képest. A HCOB német szolgáltatóipari BMI-je szeptemberben az előzetes kalkulációk alapján 49,8-ra emelkedett az augusztusi 47,3-ról, és meghaladta a 47,2-es piaci várakozást.

A szolgáltatóipari BMI a második egymást követő hónapban jelezte 50 pont alatti értékkel a szektor teljesítményének zsugorodását, elsősorban az új megrendelések gyorsuló, egy éve a legnagyobb mértékű csökkenése miatt. Hasonlóképpen az exportrendelések is széleskörű csökkenést mutattak. Az új vállalkozások száma 2020 májusa óta a legkisebb lett, a foglalkoztatás pedig több mint három éve először csökkent. Az inputköltségek négyhavi csúcsra emelkedtek, ennek következtében pedig a kibocsátási költségek is meredeken tovább emelkedtek. A szolgáltatóiparban az üzleti hangulat továbbra is pozitív, de az előző havinál kissé kevésbé. A feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban együttesen a kompozit index elemei alapján az üzleti várakozások az előző év novembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek. (MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még Putyin is meglepődött, hány külföldi cég jelent meg az orosz piacon
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 17:24
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán.
Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG