TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyolc évvel a válság kirobbanása után még mindig lehangoló a globális növekedés – mondja Forián-Szabó Gergely befektetési igazgató. A monetáris élénkítés lehetőségei kimerülőben vannak, a jegybankok már ellőtték puskaporuk nagy részét. Magyarországon is közeledünk ehhez.

A világon szinte mindenki azon gondolkodik, hogy hogyan lehetne gyorsítani a gazdaságot. A kincstári optimizmus jellemző, még a nemzetközi szervezetek körében is, eszerint túl vagyunk a nehezén, és jobb idők következnek. Holott a múltban a gazdasági teljesítmény rendre elmaradt a prognózisoktól, és nem támadt fel az infláció sem – mondta el Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

A fejlett országok adósságállománya ugyan mérséklődött, a feltörekvő országokban azonban sokat nőtt, nagyrészt devizában, aminek nagyon súlyos következményei lehetnek. A globális adósságráta (a magánszektor és az állami szektor együtt) történelmileg igen magas, soha nem látott szinten van. Jelenleg az USA-ban is sokkal magasabb az adósságszint, mint a sok évtizedes átlag, eddig csak háborúk után volt hasonló.

A megoldás a növekedés serkentése és a reálkamatok alacsony szinten tartása lehet. Lehetőleg erősen a negatív tartományban kellene tartani a reálkamatot, amihez alacsony kamat és magas infláció az út. De az infláció megnövelése nehézségekbe ütközik.

Ördögi kör alakult ki

A nominális kamatszintnek is van egy alsó korlátja valahol évi mínusz 0,5 százalék körül, ami alá nem nagyon lehet menni, mert akkor készpénzt fognak tartalékolni a gazdasági szereplők. Ördögi kör alakul ki: alacsony a növekedés, ami lenyomja az inflációt, így magas lesz a reálkamat, ami pedig gátolja a növekedést.

Amikor kimerülnek a kamatcsökkentés korlátai, akkor jön a mennyiségi könnyítés, de Forián-Szabó szerint ebből is már eléggé kihozták a maximumot. A demográfiai folyamatok, a fejlett társadalmak elöregedése is az adósság-leépítés ellen dolgozik.

A "fékezést" megszorításnak is nevezhetjük (a szerk.)

A szegények jobban költekeznek

Az egyik lehetőség a válságból való kilábalásra a fiskális politika, azaz a költségvetés kiadásainak növelése vagy bevételeinek csökkentése. A történelmi tapasztalatok szerint viszont válságidőszakokban az adócsökkentéseknél hatékonyabb szokott lenni, ha a kormányzat adócsökkentések helyett a kiadásait növeli vásárlásokkal, beruházásokkal. (Ha pedig már adócsökkentés, akkor a szegényebb rétegeknek adott csökkentés sokkal jobb hatással van a növekedésre, mint a gazdagoknak adott.)

Reformok vagy helikopter

Egy másik út a szerkezeti reformoké, azaz a gazdasági növekedés szerkezetének megváltoztatása. Az ilyen kormányzati beavatkozásokat azonban nagyban nehezíti, hogy sok intézkedés átfutása öt-tíz év is lehet. Amit nagyon nehéz úgy meglépni, ha tudjuk, hogy politikai ellenfeleink négy év múlva ennek az ellenkezőjével fognak kampányolni.

További megoldás a „helikopter-money”, a pénzszórás, ami akkor jöhet szóba, ha a többi eszköz, mint kamatcsökkentés vagy az eszközvásárlás (QE) már nem működik. A jegybank végső soron pénzt teremt, ebből finanszírozzák a költségvetési élénkítést. Ez klasszikus monetáris finanszírozás, ami sok helyen tiltott.

Emberkísérlet jön Japánban?

Ami az egyes országok jelenét illeti, az USA-ban, ahol nagyon megnőtt az eszközök átlagos életkora, nagy infrastruktúra-fejlesztési program indulása várható. Az EU-ban a QE folytatódik, a Pioneer szerint sikeresnek tekinthető, a hitelkamatok csökkentek, a hitelezés beindult, így egyelőre nincs szükség újabb lépésekre. Japánban az élénkítés csak átmeneti eredményeket hozott, ezért valami új készül, valószínűleg fiskális élénkítő programban gondolkodnak. Remek kísérleti terepe lehet a szigetország az innovatív eszközöknek, mint a helikopter-pénz bevezetésének.

Nálunk jön a költségvetési élénkítés

Magyarországon a növekedési potenciál meglehetősen gyenge, a monetáris eszköztár élénkítési lehetőségei itt is kimerülőben vannak. A jövő évi költségvetésnél felmerült az élénkítés, a monetáris (jegybanki) helyett a fiskális (költségvetési) élénkítés gondolata. Deflációs veszély nincs, de lehet még élénkítésben gondolkodni. Romániához hasonlóan erős bérinflációs időszak elé nézünk.

Strukturális reformokat két évvel a választások előtt nyilván nem fognak indítani, de a költségvetés egyenlege várhatóan lehetővé tesz majd némi gazdaságélénkítést. Nagyon komoly hatást a szakértő azonban ettől nem vár. A nagy forinterősödést a jegybank eddig meg tudta akadályozni – hangzott el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél