3p
Az sem hétköznapi, ahogy a közvetítések jogdíjával vagy az állami cégeken keresztüli szponzorációval beszáll a sportfinanszírozásba az állam, a tao viszont tényleg igazi hungarikum.
A Puskás Akadémia játékosainak van oka az örömre a felcsúti Pancho Arénában. MTI Fotó: Illyés Tibor

Európa nem látott még ilyet

Egész Európában egyedülálló a Magyarországon meghonosodott sportfinanszírozási modell - írja friss összeállításában a Magyar Nemzet.

Az állam igazán unortodox módszerekkel száll be a sportba: egy magántársaság helyett a közmédia a reális ár két-háromszorosát fizeti ki a közvetítési jogokért, olyan nagy állami vállalatok is feltűnnek szponzorként, mint a Főgáz, a Szerencsejáték Zrt. vagy a Fővárosi Csatornázási Művek - amitől viszont a rendszer igazán hungarikum, az a társaságiadó-kedvezmény (tao).

Tao: amikor a kormány lemond az adóbevételekről

A kormány négy éve vezette be az öt látvány-csapatsport (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda és a jégkorong) új támogatási rendszerét. A vállalatok 2011 óta dönthetnek úgy, hogy a társasági adójuk egy részét nem a közös kasszába fizetik, hanem valamelyik látvány-csapatsport klubnak adják. A magyar állam lemond erről a pénzről, vagyis ennyivel kevesebb az állami adóbevétel. Magyarországon csak ebből a forrásból 4 év alatt 200 milliárd forint közpénz jutott sporttámogatásra.

A társasági adó csökkentésére jogosító céges sporttámogatás eddigi négy éve során minden évben messze a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt a legjobban támogatott sportszervezet. A Transparency International összeállítása szerint a Felcsúton működő futballszervezetek négy év alatt 9,2 milliárd forint adótámogatáshoz jutottak.

Szurkolók? Azok nem nagyon vannak

Hiába épülnek azonban sorra országszerte a stadionok, gyakran előfordul, hogy átlagosan 2500-an sem foglalnak helyet a lelátón. A lap nemzetközi összehasonlításban is elhelyezte a magyar nézőszámot más országok nemzeti élvonalaihoz képest:

Ország Átlagos nézőszám
Németország 43000
Anglia 36000
Spanyolország 26000
Olaszország 22000
Lengyelország 8250
Ausztria 6576
Csehország 4728
Horvátország 2500
Magyarország 2500
Szerbia 2500
Szlovákia 1978
Szlovénia 1081

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ahhoz, hogy a magyar NB I klubjai gazdaságosan működjenek, a jelenlegi 10-ről 40 százalékosra kell növelni a jegybevételek arányát. Ez kétféle módon érhető el: 10 ezer fős átlagos nézőszámmal vagy 6 ezer forintos belépőjeggyel.

A foci Eb-n legalább ott vagyunk

Hogy mennyire függ össze a hazai sportfinanszírozással, azt nehéz lenne megmondani, de az biztos: Magyarország több mint 4 évtized után kijutott a labdarógó Európa-bajnokságra. Így lehet jegyeket szerezni a meccsekre >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG