Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A befektetési alapkezelői szakma is üdvözölné, ha a hazai lakosság körében egyre jobban elterjedne a hosszabb távú befektetési szemlélet, így ugyanis lehetővé válna olyan termékek értékesítése, amelyek a kockázatok jelentősebb emelkedése nélkül termelhetnének tisztes hozamot – véli Köves Benedek, a Privátbankár.hu Klasszis díjazásán a szakma által az „Év Alapkezelőjének” választott OTP Alapkezelő vezérigazgatója.
Köves Benedek

Aligha lehet annál értékesebb, mint amikor valakinek a munkáját a szűkebb pátriája ismeri el.

Valóban, a hazai befektetési alapkezelői szakma szavazatai olyan fontos visszajelzések, amit a tulajdonosaink, a munkáltatóink is figyelembe vesznek a teljesítményünk értékelésekor. Mi a befektetőink érdekében dolgozunk, ezért minél többet kell kihoznunk magunkból. Fontos, hogy az adódó piaci lehetőségeket a versenytársainkhoz képest kiemelkedően jól tudjuk kihasználni.

Ez az elmúlt időszakban elég jól sikerült. A Privátbankár.hu Klasszis idei díjazásán 18 kategória 54 dobogós helyezése közül 16-ot is elcsíptek, 3-ban az elsők lettek, a három fő díj közül pedig kettőt is elhoztak: az OTP az „Év Alapkezelője”, míg Hosszú Ferenc az „Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere” lett. Az elnyert díjak száma hogyan aránylik a hazai alapkezelői piaci részesedésükhöz?

Ezt azért is nehéz megmondani, mert az OTP-csoport ingatlan alapkezelővel is képviselteti magát e szakmában. Mindenesetre az, hogy a díjak közel harminc százaléka került hozzánk, azt jelenti, hogy sokkal jobban szerepeltünk a megmérettetésben, mint azt a piaci részesedésünk indokolná. Ez számunkra azt igazolja vissza, hogy a nem túl vonzó hozamokat eredményező 2018-as esztendővel befejeződött hároméves időszak összességében jól sikerült.

S ennek mi a titka?

Az a jó ebben a díjazásban, hogy nem az kerül górcső alá, ki tudta növelni a piaci részesedését, ki volt hatékonyabb az értékesítésben, vagy hogy ki szerzett új ügyfeleket. Itt a befektetési teljesítmények számítanak, vagyis, hogy mekkora kockázatvállalás mellett mekkora hozamot sikerült elérni. Ez pedig úgy mérhető, hogy az alap portfoliómenedzsere vagy az alapot kezelő team a konkurenciához képest jobb döntéseket hozott-e, alacsonyabb kockázatvállalással érte-e el az adott teljesítményt, vagy fordítva, ugyanakkora rizikó mellett volt-e képes magasabb hozamra. Azt már nehéz megmondani, hogy az a mód vezetett-e a sikereinkhez, ahogyan mi megszerveztük ezt a céget, illetve a befektetési döntéshozatalunkat, mint ahogy azt sem, vajon még jobb lett volna-e a teljesítmény, ha másképp dolgozunk. A mi koncepciónk az, hogy ez egy lapos, horizontális szervezet, amelyben nincs központi irányítás, akarat, ami az egyes portfoliókezelőknek előírná, hogy mit csináljanak. Ehelyett a pénz- és tőkepiacok minden egyes szegmensébe megpróbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb embert, vagyis olyan portfoliókezelőt, befektetési igazgatót, aki szerintünk a legjobbak között van és aki képes élni azzal a lehetőséggel, hogy a területén a szabályok adta kereteken belül gyakorlatilag szabad kezet kap. Függetleníteni tudja magát attól, hogy esetleg más portfoliókezelők – akár házon belül is – az övétől eltérő véleményen vannak. Emellett természetesen ösztönözzük, hogy az ötletek, az információk minél jobban áramoljanak az egyes területek között. Ezzel ugyanis lehetővé válik a diverzifikálás, amivel elkerülhető, hogy az egyes alapkezelők, portfoliómenedzserek túlzott kockázatot vállaljanak.

A nyertes kollégáival készült interjúkból az a kép rajzolódott ki, hogy azok az alapkezelők lehetnek sikeresek, akiknek egyéni a látásmódjuk, ugyanazokból az adatokból eltérő következtetésekre jutnak, mint a többiek. Ezek szerint ez önöknél fontos szempont, amikor portfoliómenedzsert, befektetési igazgatót keresnek?

Mindenképpen. Éppen beszélgetésünk idején állt munkába egy új kollégánk, aki hat éven át Londonban nemzetközi kötvénybefektetésekkel foglalkozott. Pont e terület bizonyos részei nálunk még nem voltak lefedve, és úgy véljük, ha már a forint állampapírok ennyire dominálják a piacot és azt a június elején debütáló Nemzeti Kötvény még jobban fogja, akkor nekünk is figyelnünk kell a kötvénybefektetésekre. Természetesen azon instrumentumok mellett, amelyekben most is jól teljesítünk, lásd részvény-, abszolút hozamú vagy vegyes alapok. Hiszen azzal, hogy a nemzetközi kötvényhozamok – ha az eurózónában még nem is, de az Egyesült Államokban már – emelkedésnek indultak, a devizában elérhető hozam plusz a forint várható trendszerű gyengülése együtt már egy versenyképes teljesítményt eredményezhetnek. A hazai befektetőknek is hasznos lenne a nemzetközi diverzifikáció, vagyis, hogy a lakossági állampapírok mellé vegyenek olyan kötvényalapokat, amelyek külföldi eszközöket tartanak. Az így összeállított portfolió ugyanis sokkal jobb teljesítményt érhet el, mintha csak az egyiket vagy a másikat vásárolnánk.

A hazai ingatlanalapok május 15-étől szigorodott szabályozásától milyen piaci mozgásokat várnak?

Az ingatlanalapok állományának növekedése megállhat, s az új megtakarítások egyéb célpontokat keresnek. Egy részük valószínűleg állampapírokba, azok között is mindenekelőtt a Nemzeti Kötvénybe áramolhat, ahol egy lakossági befektető akár hozamelőnyt is el tud érni. Ez azonban számunkra is lehetőséget teremthet, nevezetesen, hogy kihangsúlyozhatjuk, a diverzifikáció továbbra is célszerű annak érdekében, hogy a megtakarítását gyarapítani szándékozó akár még magasabb hozamot, még alacsonyabb kockázatvállalással érjen el.

Melyek azok az alapok, amelyek az ingatlanalapokhoz hasonló kockázati kategóriában vannak, s lehetnek így a befektetők számára alternatívák?

Ebben a kategóriában nagyon kevés termék tud versenyképes lenni, alapvetően a rövid kötvény-, illetve a nagyon alacsony kockázatú abszolút hozamú alapok. Az ötéves futamidejű Nemzeti Kötvénynek és a várhatóan az év végén megjelenő nyugdíjkötvénynek mindenképpen pozitív hozadéka lehet viszont, hogy általuk növekedhet az az időtáv, amiben a befektetők gondolkodnak, amikor a megtakarításaikat összeállítják. Ha a mostani fiatalabb generáció tagjai megértik az öngondoskodás lényegét, felismerik, hogy érdemes nyugdíjkötvényt vásárolva akár 20-30 évre is befektetni a pénzt, akkor számunkra is megnyílik az a lehetőség, hogy a befektetők számára az új helyzethez igazodó termékeket fejlesszünk ki. Márpedig a nyugdíjkötvénnyel együtt egy hatékony portfoliót lehet kialakítani. E tekintetben teljes mértékben egyetértünk a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi programjában megfogalmazott céllal, miszerint a 20-30 éveseknél az értelmes mértékű kockázatvállalást kell serkenteni.

Ezen azonban még sokat kell dolgozni, hiszen a háztartások befektetései között rendkívül alacsony a részvények aránya, s a lakossági állampapírok többsége is egy éven belüli lejáratú.

Ez kétségtelen, hiszen korábban annyira kedvezőtlen volt az ország makrogazdasági helyzete, hogy az állam csak relatíve drágán tudta magát finanszírozni.  Emiatt megszokták az emberek, hogy egy bankbetéttel, egy állampapírral, pénzpiaci alapokkal gyakorlatilag kockázatmentesen viszonylag szép hozamra tudtak szert tenni. Amióta azonban a makrogazdasági helyzet javult és a hozamok alacsony szintre zuhantak, az állam a lakossági állampapírokkal – a hosszú távú szemlélet kialakulása szempontjából sajnálatos módon – nagyon rövid távra nagyon magas prémiummal tartotta fenn azt az örökölt gyakorlatot, hogy a megtakarításokra gyakorlatilag nulla kockázat mellett biztosítja a hozamot. Ez a helyzet változhat meg azzal, hogy most már az Államadósság-kezelő Központ is a hosszabb futamidők felé tereli a befektetőket.

Kérdés, ezt a kedvező hazai makrogazdasági képet mennyire ronthatják le a nem éppen rózsás külső körülmények?

A mostani növekedési ciklus legvégén nyilván megnő az esélye annak, hogy jóval nagyobb volatilitás alakuljon ki. Tartós visszaesésről azonban akkor beszélhetünk, amikor recesszióba zuhan az amerikai gazdaság, ami magával ránthat sok régiót. Hogy ez mikor következik be, azt természetesen nehéz előre megmondani. Ezt ugyanis egy sor esemény befolyásolja, mint például a kereskedelmi háború, az Iránnal kapcsolatos feszültségek eszkalálódása, az euró-zóna perifériáján lévő tagországok helyzete, vagy a Brexit. Ám nem szabad egy jövőben várható eseményre túl korán reagálni. Hiszen még a ciklus vége felé is lehetnek jó teljesítmények, s ha kihagyunk egy-egy olyan időszakot, ami alatt jó hozamot lehet elérni, az egy portfolió teljesítményét jelentősen visszavetheti.

Köves Benedek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, szakmai pályafutását 1994-ben a CA IB Értékpapír Rt.-nél kezdte. 2002-ig a CA Alapkezelő Rt. igazgatósági tagja, a befektetési területet vezető igazgató volt. Aktívan részt vett a MAX Indexcsalád kidolgozásában. 2002. márciustól az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese, a front office és a back office szakmai irányítója. 2013. június 1-től az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége elnökségének tagja, alelnök. Az OTP bulgáriai leányvállalata, a DSK Asset Management Felügyelő Bizottságának elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.