<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Míg a nemzetközi közösség a két-állami megoldásról tanácskozik napokon belül, az izraeli kormányzatban még nagyobb sebességbe kapcsolt a jobboldali radikalizáció. A hadsereg és a nemzetbiztonság elitje egyelőre ellenáll a politikai nyomásnak. Ezért most a miniszterelnök egy szélsőséges védelmi minisztert nevezett ki az ellenállás letörésére.

Franciaország június 3-án rendez egy nagyszabású nemzetközi konferenciát, hogy azon mozgósítsa a nemzetközi közösséget a palesztin-izraeli viszály "a két népnek két államot" tervező megoldásáért. Ez ügyben Manuel Valls francia miniszterelnök tegnap Ramallah-ban találkozott a Palesztin Hatóság miniszterelnökével, Rami Hamdallah-al.

A franciák úgy vélik, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig sikerülhet a lehető legjobb feltételekkel újraindítani a 2014 tavaszán megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat. A párizsi nemzetközi találkozón a tervek szerint nem lesznek jelen Izrael és a Palesztin Hatóság képviselői, viszont meghívták rá a közel-keleti "kvartett" (ENSZ, az EU, az USA és Oroszország), az Arab Liga, az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és mintegy húsz ország képviselőit.

De nemcsak Párizsnak, Berlinnek is elege lett a több évtizede tartó és sehova nem vezető diplomáciai huzavonából a Szentföldön. Német sajtóértesülések szerint a német kormányt különösen aggasztja az izraeli kormány telepes politikája és a jövendő palesztin állam területén - Ciszjordániában - folyó izraeli terjeszkedés, amely ellehetetleníti az izraeli-palesztin viszály ’két népnek két államot’ ígérő politikai megoldást. Berlinben úgy vélik, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök kihasználja és eszközként alkalmazza barátságát Németországgal.

Izrael történelmének legradikálisabb kormánya

Eközben Izraelben mintha magasabb sebességbe kapcsolt volna az évek óta tartó jobboldali radikalizáció. Netanjahu vasárnap jelentette be, hogy kormányába emeli az egyik legradikálisabb pártot (Israel Beitenu) és annak vezetőjét, Avigdor Liebermant, védelmi miniszternek nevezi ki. A moldovai származású politikus eddig öt különböző miniszteri posztot töltött be több évtizedes pályafutása során, de védelmi miniszter még nem volt. Lieberman mindig is a „héják” táborát erősítette, akik semmiféle kiegyezésről nem akarnak hallani a palesztinokkal, az izraeli arab kisebbséggel, vagy Egyiptommal kapcsolatban. Lieberman egyébként valószínűleg a világ egyetlen védelmi minisztere, aki nem államának a nemzetközileg elismert határain belül lakik, hanem egy palesztin területen fekvő izraeli telepen (Nokdim, Nyugati Part).

Lieberman a friss hírek szerint megegyezett Netanjahuval, hogy az elítélt terroristákra a halálbüntetés fog vonatkozni ezentúl Izraelben. Az új védelmi miniszter nagyon kedveli Putyin elnököt és nem volt hajlandó elítélni 2014-ben a Krím-félsziget bekebelezését. Erdogan elnök tevékenységét viszont vehemensen elutasítja, két éve antiszemitának nevezte, akinek a „retorikája visszavisz bennünket az 1930-as évekbe”.

Az izraeli biztonsági elitnek elege van

A masszív jobboldali radikalizálódásnak viszont két befolyásos csoportosulás is ellenáll Izraelben. A hadsereg és a nemzetbiztonság egyrészről, a dinamikusan fejlődő csúcstechnológiai szektor résztvevői pedig másrészről. Ezekben a csoportokban nem ideológia avagy vallási alapon gondolkodnak, hanem inkább pragmatikusan.

Káncz Csaba

A katonai és titkosszolgálati vezetésben nyüzsögnek azok a főtisztek, akiknek tökéletesen elegük van a fanatikus Netanjahuból és vezetési módszereiből. A hírszerzés korábbi vezetője, Meir Dagan korábban ki is állt a nyilvánosság elé, Netanjahut egy borzasztó vezetőnek írta le és kijelentette, hogy azért mondott le, mert elege volt ebből. Az elmúlt években Netanjahunak számos összecsapása volt a biztonsági szerveivel, például a megszállt területeken élő palesztinok életkörülményeinek javításáról (a miniszterelnök ellenezte a javaslatot), a vádról, hogy a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbasz ösztönzi a terrorizmust (az elhárítás szerint küzd ellene), valamint Netanjahu javaslatáról, hogy a terroristák családjait deportálni kellene (az elhárítás ellenezte, a legfőbb ügyész szerint pedig törvénytelen lenne).

Mind a hírszerzés, mind az elhárítás ellenezte a miniszterelnök 2014-es véres kampányát a Hamász ellen a Gázai övezetben. Összességében Netanjahu a nemzetbiztonsági elitet saját politikai céljai ellenzőjének és versenytársának tartja. Nem véletlen tehát, hogy a miniszterelnök most a módszereiben sokszor gátlástalan és politikailag szélsőséges Liebermant nevezte ki a katonaság élére, aki politikai karrierje során már több esetben bizonyította, hogy a szeme sem rebben, ha el kell taposni a belső ellenállást.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos