6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Először tölti be az egyik legmagasabb amerikai közjogi méltóság tisztségét egy nő, aki ráadásul fekete és ázsiai-amerikai származású. Ő Kamala Harris. Ismerjük meg!

A cikk eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg. 

Kamala Harris volt San Francisco első női kerületi ügyésze, Kalifornia első női főügyésze, az első indiai-amerikai szenátor az Egyesült Államok felsőházában, és hamarosan ő lesz az első női alelnök. Ha pedig Joe Biden a várakozásoknak megfelelően csak egy ciklust tölt be, akkor komoly esélye van arra, hogy 2024-ben ő legyen az első fekete női elnöke az Egyesült Államoknak.

Fotó: Facebook.com
Fotó: Facebook.com

Akárcsak Barack Obama esetében, Harris „amerikaiságában” is sokan kételkednek, és azt feszegetik, vajon Harris "alkotmányosan alkalmas-e", hogy ilyen magas állami tisztséget töltsön be, mivel szülei, akik a Berkeley egyetemen ismerkedtek össze, valójában mindketten bevándorlók voltak. Anyja, aki emlőrák-kutató volt, Indiában született, közgazdász apja pedig Jamaicában. Harris viszont már a kaliforniai Oaklandben jött világra, ami azt jelenti, hogy az 56 éves Kamala Harris egyértelműen amerikai állampolgárnak számít, és mint ilyen, jogosult arra is, hogy megválasszák akár a legmagasabb állami tisztségekre is.
Ahogy ő fogalmaz:

"Vagyok, aki vagyok. Egy büszke amerikai."

Harris ázsiai-karibi kettős gyökere alaposan átírhatja az ázsiaiakról kialakult igencsak sztereotip képet. Az eddigi – bevett – amerikai vélekedés szerint az ázsiaiak képesek megközelíteni az amerikai fehér népességet, mind az iskolai végzettség, mind pedig a jövedelem tekintetében. A karibiakról viszont általánosságban pont az ellenkezőjét gondolják... Ez azonban nem más, mint „kisebbségi mítosz”, és éppen Harris lehet az, aki ezt a felülírja: élete ugyanis nem más, mint a fajok közötti szolidaritás élő példája.

Diákévek

Ráadásul Harris-re bizonyos értelemben Kanada is igényt tart, hiszen 12 és 17 éves kora között Montrealban élt - édesanyja ott kapott munkát. (Amikor Harris hétéves volt, a szülei elváltak, anyja pedig egyedül nevelte.) Az első iskola, ahová járt, francia nyelvű volt, vagyis a frankofon közeg a kezdeti éveit igencsak meghatározta. A kanadai évek alatt, amíg középiskolába járt, a kor szokásaihoz híven ő is csatlakozott egy tánccsoporthoz, de kitartóan szervezte a lakóhelyén élő gyerekek életét is.

Miután Kanadában befejezte a középiskolát, Harris a washingtoni, Howard Egyetemre került - az amerikai fővárosban általában ide járnak az afro-amerikaiak diákok. Innen a Kaliforniai Egyetem Hastings főiskolájára ment jogra. A Washington Post megjegyzi: „Harris inkább volt karrierista volt, mint aktív tagja az egyetemi közösségnek, versenyképes szakmai tudást szerzett, és bebocsájtást nyert az akadémiai szférába."

Kamala, a zsaru

Már a kampány során ráragadt ez az eléggé ellentmondásos címke. Talán nem véletlenül, hiszen amikor San Francisco-ban ő töltötte be a körzeti ügyészi hivatalt, a 2003-as 52 százalékos arányról 2006-ban 67 százalékra emelkedett a bűnesetek száma, ami abban az évtizedben a legmagasabbnak számított. Mint kaliforniai főügyész 2011 és 2017 között, a korai szabadon bocsátás ellen kampányolt a nem erőszakos cselekményekért elítéltek esetében, érvelése szerint így ugyanis: „A börtönök elveszítenék egy fontos részét munkaerő-állományuknak”.

A Fergusonban történt lövöldözés után elutasította a civil jogvédő csoportok azon felhívását, hogy vizsgálják ki a San Francisco-i halálos rendőri lövöldözéseket. Igaz, azóta már felszólalt a rendőri brutalitás ellen.

Bár mindezen cselekedetei az amerikai jobboldal szemében általában üdvözlendőnek minősülnek, ez mégsem akadályozta meg politikai riválisait abban, hogy Harrist radikális szocialistának nevezzék; sőt Trump odáig ment, hogy „az USA szenátusának legliberálisabb személyének” nevezze őt.

Politikai következetlenség? 

Az egyik legfontosabb kritika vele szemben a politikai következetlensége. 2004-ben például még úgy nyilatkozott, hogy szavát adta San Francisco lakosságának, hogy ellenzi a halálbüntetést. 2014-ben, miután egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek találta Kalifornia halálbüntetését, Harris fellebbezett a döntés ellen. Kampánya során az sem volt egyértelmű, hogy vajon a baloldal, vagy inkább a mérsékeltek pártját fogja az egészségügyi reformmal kapcsolatban. Kezdetben például Bernie Sanders Medicare For All tervét támogatta, majd visszalépett és bemutatta saját, centristább egészségügyi tervét.

Mary Kay Henry, aki a Service Employees International Union, vagyis egy befolyásos alkalmazotti szervezet élén áll, egyáltalán nem ért egyet azzal vélekedéssel, miszerint Harris következetlen lenne. Kaliforniai főügyészként ugyanis következetesen képviselte a munkavállalók érdekeit. Harris olyan törvényjavaslatot is előterjesztett, amelynek elfogadása után a háztartási alkalmazottak státusza munkajogi szempontból rendeződött, ugyanakkor mindvégig kardoskodott a 15 dolláros minimálbér mellett.

Jobb, bal, közép? 

Harris tehát sok mindent hoz a múltból, a kérdés, hogy mit képvisel majd a jövőben. Inkább balra veszi az irányt, vagy megpróbál középen maradni? Persze az is kérdés, hogy a rendkívül vegyes politikai összetételű Demokrata Pártban melyik irány fog majd felülkerekedni.

Például izraeli politikáját vélhetően a Demokrata Párt jobb szárnyának álláspontjához fogja igazítani, míg az éghajlati válság kapcsán a baloldal politikáját, az úgynevezett “green new deal” elképzelést támogathatja. Elmondta, hogy az Igazságügyi Minisztériumot fel fogja kérni az olaj- és gázipari vállalatok elszámoltatására, és küzdeni fog a szervezett keretek között, akár állami szinten zajló rasszizmus ellen.

Az sem világos, hogy milyen mértékben kívánja megreformálni az Egyesült Államok bevándorlási politikáját. Első lépés lehet persze "visszavonni Trump bevándorlóellenes menetrendjét".

Harris kijelentette, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak "nem lenne más választása", mint folytatni az eljárást Trump elnök ellen az Oroszországgal való összejátszás ügyében, amit a Mueller-jelentés is már jelzett.

Bármi is következik ezután, Harris alelnök történelmet ír majd. Ő lesz az első fekete, az első nő és az első ázsiai-amerikai, aki az ország második legmagasabb közjogi tisztségét tölti be. Nehéz lesz ezt bárkinek is felülírni, és elképzelhetetlen fegyvertény, főleg négy év Trump után.

Forrás: The Guardian

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG