Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Katalónia lakóit tévesen hívják mind katalánoknak, valójában komoly hányaduk nem az. Hogy mennyi, nincs pontos adat, a nyelvhasználatból ítélve azonban legfeljebb 50 százalék körül lehet az arányuk. Ez sok mindent megmagyaráz.
Montjuic erődje Barcelona kikötője felett. Volt idő, amikor innét ágyúzták a spanyolok a rebellis katalánokat, mint nálunk az osztrákok Pestet a Várból.

Csak 42 százalék körül volt a részvétel a népszavazáson, de megfélemlítették a katalánokat, azért nem mentek el többen szavazni – tartja magát makacsul a vélekedés a sajtóban, holott a helyzet nagy valószínűséggel az, hogy a katalánok nagy többsége elment az urnákhoz. A tragédiájuk inkább az, hogy nincsenek elegen, nincsenek is sokkal többen a saját tartományukban, országukban.

Nem valamiféle gonosz háttérhatalom mondja ezt, hanem ők maguk. Katalónia saját statisztikai hivatala, az Idescat adataiból derül ez ki, ahol nagyon precízen, járásonként kimutatják, hogy a lakosságból hány fő hol született. Katalónia 7,52 millió lakosából bizony 4,88 millió született Katalóniában, ami még kedvezőnek látszó, 65 százalékos arány. A többi vagy Spanyolország más részeiben (1,35 millió, ennek majdnem a fele andalúziai), vagy külföldön, azaz Spanyolországon kívül (1,29 millió) látta meg a napvilágot.

Csak a harmada az armada?

De mindenki katalán, aki ott született? Nyilván nem, hiszen a bevándorlóknak is születnek gyerekeik. Az adatok szerint a Katalóniában születettek csak 56,5 százalékának elsődleges nyelve a katalán, vagyis 2,76 millió embernek. Ez a teljes lakosságnak csak 36,7 százaléka.

Beszélünk, de nem írunk

Hogy még cifrább legyen, 2013-as adatok szerint a katalánok 99,7 százaléka tud spanyolul, de csak 80 százalékuk tud katalánul. Ez a beszédre vonatkozik, meg az olvasásra, az íráskészség szintje sokkal alacsonyabb. Vannak ugyanis olyan idősebbek, akik beszélnek mindkét nyelven, de nem tudnak katalánul írni, csak spanyolul, mert nem tanultak meg. Az 1979-ben elhunyt Franco diktátor idejében a katalán nyelv használata, tanítása az iskolákban ugyanis tilos volt, a kasztíliait tanították mindenkinek.

Ráadásul nem mindenki katalán, aki katalánul beszél. A nyelvet ugyanis széles körben használják Valencia tartományban is, ennek ellenére a valenciaiak nem katalánnak vallják magukat, hanem valenciainak. Hasonló a helyzet a Baleári-szigeteken, sőt a kis Andorra államban is ez a hivatalos nyelv. E területekről származó lakosok is élnek Katalóniában, akik katalánul beszélnek, mégsem igazán katalánok. (Mintegy 73 ezer ember a statisztikában.) Ugyanakkor a Spanyolország többi részéről jöttek egy része, mintegy 15 százaléka viszont már állítólag teljesen átvette a katalán nyelvet.

Tíz év alatt sokan átálltak

A magyar Wikipedia egy 2003-as felmérést idéz, amely szerint a lakosság 40,4 százalékának anyanyelve a katalán, és 52,5 százalékáé a spanyol. (Pontosabban a „kasztíliai”, abból a nyelvjárásból származik ugyanis a spanyol irodalmi nyelv, de sokan más nyelvjárásokat beszélnek.) Az általában leginkább használt nyelv tisztét viszont 50 százaléknál a katalán és 44 százaléknál a spanyol töltötte be, további közel 5 százalék mindkettőt egyformán használta.

A frissebb adatok szerint viszont a helyzet tíz év alatt rohamosan romlott a katalánok számára. A legutóbbi, 2013-as felmérés szerint, saját statisztikai adatuk alapján ugyan a teljes népesség 95,1 százaléka értett katalánul, de csak 36,3 százalékuk használta aktívan. Azóta valószínűleg tovább romlott az arány, a bevándorlással, az idősebbek elhalásával.

Egy 2007-es, szintén hivatalos (Idescat) közvélemény-kutatás szerint is csak 32,2 százalék elsődleges nyelve a katalán, 50,2 százaléké a spanyol, 7,4 százaléké mindkettő egyformán (9,3 százalék egyéb, köztük kiemelkedik a román, az arab és a berber). A katalán állam egyébként ingyenes katalán-tanfolyamokat is finanszíroz.

Minek érzed magad?

Van olyan nézet, hogy mindenki olyan nemzethez, nemzetiséghez tartozik, amelyhez tartozónak vallja magát. Ami persze leegyszerűsítés, mert én hiába is vallanám magam japánnak vagy maorinak, sőt mások makacsul klingonnak sorolják be magukat népszámláláskor. (Ez a Star Trek fantasztikus filmsorozat egyik jellegzetes, földönkívüli civilizációja.) De a módszer az emberek többségénél azért működik – egy nemzethez tartozni sokszor egyszerűen érzelmi, kulturális kérdés, nem feltétlenül születési hely vagy nyelvhasználat függvénye.

"Én katalán vagyok."
"Én meg egy macska."
(Közösségi oldalakon terjedő karikatúra.)

Nos, ilyen adatokat a katalánokról égen-földön nem találni. A 2011-es népszámlálás is csak születési hely és állampolgárság szerint osztályoz. Úgy tűnik nem szokás erre rákérdezni, ami azért is logikus, mert sokan talán nem is tudnának tiszta szívvel válaszolni. Egyszerre katalánok és spanyolok. „Én andalúziai vagyok, de azért elsősorban spanyol és katalán” – írta például egy kissé identitás-zavarosnak tűnő hozzászóló az elszakadást ellenzők Facebook-oldalán.

Hiányzik az igazi legitimáció

A nyelvhasználat alapján úgy tűnik, valahol 50 százalék közelében lehet a valódi katalánok aránya, de inkább már valamivel alatta. Erre utal a 42 százalékos részvétel is a már csak 1-O-nak nevezett október elsejei, kaotikus és illegálisnak titulált népszavazáson. Korábbi közvélemény-kutatások egyébként azt mutatták, hogy a katalán nyelvet használók nagy többsége, 70-90 százaléka függetlenségpárti, a spanyolt használók viszont hasonló arányban elutasítják a kiválást.

A katalánok nagy problémája valójában alighanem az, hogy éppen kisebbségbe szorulnak saját országukban. Ráadásul igazán komoly, sorsdöntő kérdésekben a legtöbb közösségben kétharmados, esetleg háromnegyedes többség kell(ene), hogy igazán megalapozott, legitim lehessen az eredmény.

Vidékiek kontra városiak

A Brexit sem kétharmaddal dőlt el, és ennek csúnya következményei vannak, véget nem érni látszó huzavona, a kormány gyengesége, káosz, elvándorló cégek, bankok. A britek ennek hatásait még beláthatatlan ideig nyögni fogják. A napokban dőlhet el, hogy a katalánok is így járnak-e.

A korábbi közvélemény-kutatásokon egyébként kiderült az is, hogy – miképpen Nagy-Britanniában vagy az USA-ban – egyfajta vidék-város, globalizáció-helyi életforma, modern-hagyományos ellentétről is szó van. Az elszakadást inkább a vidéki, kisebb települések lakói, az idősebbek támogatják nagyobb arányban, a városok, főleg a nagyvárosok lakói jóval kevésbé.

(A katalán függetlenségi törekvések komoly gazdasági következményéről itt>>>, a példa terjedésének lehetőségéről, más népek önrendelkezési törekvéseiről pedig itt>>> írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: kiderült, ki lehet Angela Merkel utóda
Wéber Balázs | 2021. április 20. 12:29
Angela Merkel lassan visszavonul a nagypolitikától, helyére ketten pályáztak a CDU/CSU pártszövetségből: Armin Laschet és Markus Söder. Laschet mögé tegnap éjjel beállt a CDU elnöksége, Söder pedig ma bejelentette: elfogadja a testvérpárt döntését.
Makro / Külgazdaság Továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza az építőipart a gyorsításban
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 09:47
Túláradó optimizmust tapasztalni a hazai építőipari cégeknél a kereslet élénkülése miatt. Sokan vennének fel új munkaerőt, de egyre nagyobb a hiány. Közben többségüknél nőtt a hajlandóság arra, hogy tovább emelje az árakat - derül ki a lapunk által megszerzett GKI-felmérésből. 
Makro / Külgazdaság Napról-napra gyarapodnak a nyári előfoglalások
MTI | 2021. április 20. 06:27
Az elmúlt hetek korlátozások enyhítéséről és az oltási számok markáns növekedéséről szóló híreinek hatására a lakosság harmada újra bízik abban, hogy el tud menni nyaralni - derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből.
Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
hírlevél
depositphotos