<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.

Az egész uniót egy tagállam tartja fogva túszként… meg kell egyeznünk, nem lehetünk túszok

idézte a Reuters Gabrielius Landsbergis litván külügyminisztert az uniós külügyminiszterek mai, brüsszeli tanácskozása előtt.

Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ Orosz olajembargót követelő tüntetők Brüsszelben, az uniós negyedben 2022. május 16-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Senki sem enged 

A hírügynökség szerint Magyarországra több uniós külügyminiszter is nyíltan nyomást gyakorolt az ülés előtt, hogy álljon el az Oroszország elleni olajembargóra vonatkozó vétójától. Az újabb, hatodik uniós szankciós csomagot, amelynek része az olajembargó is, ugyanis csak az összes tagállam beleegyezésével lehet elfogadni.

Számos uniós tagország, Ausztriától Észtországig, közölte: kitartanak az embargó mellett még akkor is, ha a megegyezés hosszabb időbe telhet.

Ez a szankciós csomag el lesz fogadva, és benne lesz az olaj is

- jelentette ki Eva-Maria Liimets észt külügyminiszter, és hasonló véleményt hangoztatott Luxemburg, Románia és Spanyolország is. Annalena Baerbock német külügyminiszter azt mondta, hogy reményei szerint a következő napokban sikerül megegyezésre jutni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben a BBC-nek ugyanakkor megerősítette:  

a magyar kormány jelenlegi formájában továbbra is elutasítja az olajembargót tartalmazó szankciós csomagot.

Mi áll a háttérben?

Mint arról beszámoltunk, négy uniós tagország - Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária - is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Azt mondták, ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. 

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten azt mondta:

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla.

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, az egekbe szöknének az energiaárak, a technológiai leválás az orosz olajról pedig nagyon drága lenne. (Szakértők egy része szerint ugyanakkor orosz olaj nélkül is meglennénk, erről laptársunk, az mfor.hu írt nemrég.)

Az Európai Bizottság anyagilag kompenzálná Magyarországot, ha megszavazza az embargót.

A támogatást a RePowerEU stratégia keretében folyósítanák Magyarországnak – az EU új energia-stratégiáját ezen a héten mutatja be az Európai Bizottság.

A RePower EU célja, hogy segítsen megszüntetni az EU függőségét az orosz gáztól és kőolajtól. Ehhez kínálna majd anyagi forrásokat az uniós tagállamoknak, köztük Magyarországnak – ez a segítség azonban a jelek szerint kevés a kormánynak ahhoz, hogy rábólintson az embargóra.         

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Makro / Külgazdaság Stratégiai győzelem Ukrajna számára – Oroszország feladta a Kígyó-szigetet – Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 20:07
Összefoglaló az ukrajnai háború 127. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG