<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete

Noha a kínai hadsereg már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy a Tajvan körüli nagyobb gyakorlatok véget értek, a kínai és tajvani hadihajók továbbra is farkasszemet néznek egymással a tajvani vizeken - látható a Sentinel Hub műholdfelvételein.

Kína „új normális” tajvani politikájának dekódolása

Valóban, Kína ezen a héten számos fontos bejelentéssel zárta a Tajvani-szorosban megtartott eddigi legnagyobb katonai gyakorlatait, többek között az Államtanács Tajvani Ügyek Hivatala kiadta harmadik Fehér Könyvét, amelynek címe felfedi Tajvan-politikájának „új normáját”.

Dióhéjban, az új Fehér Könyv azt állítja, hogy az újraegyesítés nemcsak a Kínai Kommunista Párt „történelmi küldetése”, hanem „Kína megfiatalításának megvalósításához is nélkülözhetetlen”. Leszögezi, hogy a párt Hszi Csin-ping elnök vezetése alatt "új és innovatív intézkedéseket fogadott el Tajvannal kapcsolatban". Ezt az „új kiindulópontot az újraegyesítéshez” Kína tajvani politikájának „új normájaként” emlegetik.

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: DepositphotosAz Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: Depositphotos

A korábbi kettőtől eltérően ez a harmadik Fehér Könyv erősebb utalást tesz a katonai erő alkalmazására az újraegyesítés megvalósításában. Rávilágít arra, hogy az „új korszakban”, „politikai, gazdasági, kulturális, technológiai és katonai erejének jelentős növekedése mellett nincsen annak esélye, hogy Kína megengedné Tajvan ismételt elkülönülését”.

A Fehér Könyv e heti kiadását más nyilatkozatok kísérték, amelyek megismételték, hogy Kína nem mond le hadserege használatáról. Ezt az elemet például szerdán az Állami Tanács Tajvani Ügyek Hivatala által kiadott hivatalos közleményben világították meg.

A Tajvani-szorosban lezajlott katonai gyakorlatok sikeres befejezésekor kijelentették: „De nem mondunk le az erő alkalmazásáról, és fenntartjuk a lehetőséget, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk. Ez a külső beavatkozás és minden szeparatista tevékenység elleni védekezés.”

Mindez ma már Kína tajvani politikájának és a kínai-amerikai kapcsolatok „új normájának” nevezhetők, ahol a kiterjedt katonai gyakorlatok várhatóan rendszeresebbé válnak, ahol elzárják Tajvan tengeri útvonalait és légterét, egyben tovább csökkentik azon nemzetek számát, amelyek továbbra is szuverén nemzetállamként ismerik el Tajpejt.

Stratégiai vonatkozások

A Tajvani-szoros középvonalán átívelő, „rendszeres” gyakorlattá váló kínai kihágások már látható hatást gyakorolnak ​​a regionális ellátási vonalakra.  Eközben  a vállalatok már rövid és hosszú távú értékeléseket végeznek a költségek és stratégiák vonatkozásában.

Már egy felületes pillantás a kereskedelmi forgalomra is megmutatja, hogy az idei év első felében a világ konténerflottájának mintegy fele és űrtartalom szerint legnagyobb hajóinak csaknem 90 százaléka haladt át a Kelet-Ázsiát a világ piacaival összekötő Tajvani-szoroson.

A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának.

Amerika és Ausztrália felkészül

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok fokozza részvételét a Csendes-óceán déli részén. Miközben növekszik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására a térségben. Az utóbbi időszakban Washington érzékelhetően fokozza az együttműködést Canberrával diplomácia és fegyverkezés terén.

Amint arról az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának honlapján közzétett hivatalos közlemény is beszámol, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter július 13-án ausztrál kollégájával, Richard Marles-szal Washingtonban tartott találkozója „inkább családi összejövetel volt, mintsem stratégiai csúcstalálkozó”. Mindkét ország védelmi minisztere megerősítette a felbonthatatlan szövetséget.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök által kinevezett új kormány mandátuma kezdete óta bebizonyította, hogy az indiai-csendes-óceáni térségben egyre fokozódó feszültségekkel szemben prioritást élvez számukra az amerikai partnerekkel való együttműködés. Peking Tajvan elleni fenyegetéseivel és a Kínai Népköztársaság vezető képviselőinek élesedő retorikája közepette az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 80 levegő-föld rakéta (JASSM-ER) Ausztráliának történő eladását 235 millió dollár értékben.

A lopakodó cirkálórakéták hatótávolsága 935 km, és az Ausztrál Királyi Légierőhöz (RAAF) tartozó F-35 Lightning II vagy F/A-18F Super Hornet vadászgépekkel használhatók. Korábban az Egyesült Államok jóváhagyta 94 millió dollár értékű radarromboló rakéták eladását az ellenséges légvédelem (SEAD) kiiktatására. Az eladás részeként Ausztrália 15 darab AGM-88 nagysebességű radarromboló rakétát (HARM) kap, amelyeket arra terveztek, hogy ellenséges légvédelmi radarokat célozzanak meg, megakadályozva az ellenfeleket abban, hogy légvédelmi rendszereket használjanak.

Ez egyértelmű jele annak, hogy az Ausztrál Fegyveres Erőket az amerikaiakkal együttműködve arra irányítják, hogy felkészüljenek egy potenciális fegyveres konfliktusra, amely az ausztrál partoktól távol zajlik.

Ausztrália nem tervezi figyelmen kívül hagyni a közelében zajló eseményeket. Az amerikai technológia, fegyverek és hírszerzés növekvő kínálata a növekvő készültség és feszültség bizonyítéka, amely egy esetleges eszkalációt kísérhet a csendes-óceáni térségben. Ausztrália növekvő jelentősége és erőssége ezért Biden tervének fontos eleme, amelynek célja egy esetleges fegyveres konfliktus nagyobb területre való terjedésének megállítása lenne.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG