<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.

Amerika legújabb, lopakodó nukleáris bombázója hosszú évek óta tartó titkos fejlesztés után pénteken mutatkozott be. A B-21 Raider több mint 30 éve az első új amerikai bombázó repülőgép, egyben a világ első 6. generációs bombázója. A Northrop Grumman fegyvergyártó óriás több, mint 8000 fős csapata mellett 40 állam 400 beszállítója és a légierő dolgozott a B-21 programon.

Üdvözlet a 22. században!

A fejlett lopakodó technológia

szinte láthatatlanná teszi a potenciális ellenfelek légvédelmi rendszerei számára.

A Northrop Grumman digitális bombázóként írja le a repülőgépet, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket a jövőben. Ezenkívül a repülőgépet úgy tervezték, hogy képes legyen emberes és pilóta nélküli repülésre is.

Az igazi előrelépések a repüléselektronika, az elektronikus rendszerek, a lopakodó funkciók és a fegyverek terén történtek, amelyek lehetővé teszik a Raider számára, hogy intenzív légvédelmi környezetben is működjön. A B-21 emellett profitálni fog a nyílt rendszerarchitektúrák iparági fejlesztéséből is, amelyek lehetővé teszik a rendszerek és szoftverek gyors és folyamatos frissítését a teljesítmény javítása érdekében.

A passzív üzemmódban működő B-21 – az F-35-höz hasonlóan – légideszant parancsnoki állomásként is működhet, emberes és pilóta nélküli platformok rajait irányítva. Ebben a szerepkörben a Raider kritikus, valós idejű célzási információkat szolgáltathat a hadsereg és a haditengerészet nagy hatótávolságú fegyvereihez.

A digitális bombázó

Northrop „digitális bombázónak” nevezi az új repülőgépet. Valóban, a légierő és az amerikai hadsereg egésze egy nagy hatótávolságú, érzékelők és csapásmérő platformok erőteljes, elosztott hálózatának kiépítésén dolgozott, amely hatalmas mennyiségű adatot továbbít és oszt meg az ellenségről, amellyel harcol. A stratégiai bombázó képes lesz „legyőzni a hozzáférést tiltó, területmegtagadó rendszereket” – közölte a védelmi vállalat.

A B-21 egyértelműen a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A stratégiai bombázó része a Pentagon azon erőfeszítéseinek, hogy modernizálja nukleáris hármasának mindhárom ágát, amely magába foglalja a silóból indítható nukleáris ballisztikus rakétákat és a tengeralattjárókról indítható robbanófejeket – miközben Washington az elmúlt évtizedek terrorellenes kampányairól Kína gyors katonai modernizációjának feltartóztatása felé mozdul el.

A B-21 a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. Fotó: Wikipedia
A B-21 a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. Fotó: Wikipedia

A bombázók ára nem ismert. A légierő 2010-ben 550 millió dolláros átlagos költségre tette fel a darabonkénti árat – ez ma nagyjából 753 millió dollárnak felel meg. A teljes összeg attól függ, hány bombázót vásárol a Pentagon.

Jelenleg hat darab Raidert gyártanak. A légierő 100 darab építését tervezi, amelyek

nukleáris fegyvereket vagy hagyományos bombákat is bevethetnek.

Az USA nukleáris bombázóflottája jelenleg 46 darab B-52H Stratofortressből és 20 darab B-2A Spiritből áll.

A dél-dakotai Ellsworth légibázis ad otthont a bombázó első kiképzési programjának és századának, bár a bombázók várhatóan Texasban és Missouriban is állomásoznak majd.

Lopakodás veszélyben?

Ezek a tulajdonságok mind létfontosságúak, ha a repülőgép túl akar élni. Már vannak jelentések arról, hogy a kvantumradar fejlődése lehetővé teheti a lopakodó repülőgépek észlelését. Kína azt állítja, hogy olyan radart állított fel, amely a katonasága szerint képes észlelni a leglopakodóbb repülőgépet is – ezt az állítást nyugati szakértők elutasítják.

A B-21 pénteki bemutatása az évekig tartó fejlesztés, módosítások, finomítások és finomhangolások kezdetét jelenti, miközben a bombázó állandó teszteken megy keresztül, először a földön, majd a levegőben, sokféle körülmény között, mielőtt beiktatnák az amerikai légierő kötelékébe.

A B-21 egyike lesz azon fegyvernek, amelytől minden potenciális ellenfél tart, mivel

nincs figyelmeztetés, mielőtt az ellenség a légterének mélyére hatol.

Ez az elrettentő tényező az, amely minden közeli versenytárs gondolkodásának része lesz, amikor katonai akciót fontolgat.

Kína, miután évtizedek óta figyelemmel kíséri az Egyesült Államok által gyártott lopakodó bombázókat, most felgyorsította a kutatást saját, a Xian H-20 lopakodó, mélységi bombázó megépítésére. A B-21 Raidernek tehát meglesznek a kihívói.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG