<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

 

Napjaink egyik legkritikusabb kérdése így hangzik: képes-e az USA betölteni a nemzetközi szerepkörét, miközben nincsen társadalmi béke az országon belül?  Joe Biden amerikai elnök pontosan tudja, hogy ennek a megoldásától függ elnökségének sikere.  Káncz Csaba jegyzete.

 

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az „Előzetes Nemzetbiztonsági Stratégia Irányelveit”. A dokumentum szerint egyetlen ország sem képes egyedül kezelni világunk olyan kihívásait, mint a COVID-19 járvány, az eszkalálódó klímaválság, a kiberveszélyek, és a nukleáris fegyverek elterjedése.

Mindig összeakadnak (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)Mindig összeakadnak (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

 

Kína célkeresztben

Az anyag szerint a Biden-kormányzat komolyan gondolja a nukleáris fegyverek korlátozását érintő szerződéseket és az Új START után „ahol lehetséges, ott új fegyverzetkorlátozó szerződésekre törekszik”. Hozzáteszi: „Oroszországgal és Kínával párbeszédet fogunk folytatni az új katonai technológiai fejlesztésekről, amelyek érintik a stratégiai stabilitást”. Ez utóbbi bizonyára többek között a szuperszonikus rakétarendszerekre céloz.

Az anyag mindazonáltal 15 alkalommal említi Kínát, amelyet „egyre tolakodóbbnak” bélyegez és 5 alkalommal nevesíti Oroszországot, amelyet „destabilizáló” erőként ír le. Mindezen stratégiai kihívások miatt a Kongresszussal karöltve komoly erőforrásokat kell a csúcstechnológiákba fektetni.

Az teljesen bizonyos, hogy a Biden adminisztráció első számú geopolitikai kihívásnak tekinti Kínát. Az amerikai sajtó pénteken közölte az értesülést, miszerint az elnök – még az európai vezetőkkel való találkozója előtt – akar megbeszélést folytatni ebben a hónapban a „Quad” (Japán, India és Ausztrália) vezetőivel. Washington első lépései arra utalnak, hogy az Egyesült Államok fel akarja számolni gazdasági függését Kínától a gyógyszerészeti termékek a számítógépes csipek és a ritkaföldfémek tekintetében.

Óriási belpolitikai kérdőjelek

De napjaink kritikus kérdése így hangzik: képes-e az USA betölteni a magára öltött nemzetközi szerepkörét, miközben nincsen társadalmi béke az országon belül? Biden pontosan tudja, hogy ennek a kérdésnek a megoldásától függ elnökségének sikere. Ezért ismételgeti ráolvasásszerűen a belső kiegyezés szükségességét, ezért osztogat szét a napokban 1,9 ezermilliárd dollárt a lakosság körében.

Ám a kézrátétel és a pár száz dollár ingyenpénz nem lesz elegendő a megrendült középosztály helyzetének rendezésére, sem az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségek káros hatásának enyhítésére, sem pedig a washingtoni politikai kaszt elleni általános elégedetlenség csillapítására. 

A globális hegemónia újragondolása

Mindezen kérdések megoldásához többek között újra kell gondolni az USA globális katonai szupremáciájának kérdését. Miközben idén az amerikai államháztartás hiánya várhatóan 2,3 ezermilliárd dollárt tesz ki, az USA mintegy 740 milliárd dollárt költ katonai kiadásokra – a világ összes katonai kiadásainak durván 40 százalékát és közel négyszer annyit, mint Kína.

Holott egyáltalán nem biztos, hogy szükség van hozzávetőlegesen 800 katonai bázisra a világ több, mint 150 országában. A Pentagon által a közelmúltban elkezdett állapotfelmérésnek („posture review”) mindezekre választ kell adnia. A szűken vett amerikai érdekek védelméhez például bizonyosan nincsen szükség 50 ezer katona állomásoztatására a Közel-Keleten.

Az erőszak hazatért

Stephen M. Walt, a Harvard Egyetem tanára friss írásában helyesen mutat rá arra, hogy Amerika örökös háborúi jelentősen hozzájárultak belpolitikai paranoiájához, polgárainak bizalomvesztéséhez és az egyre elkeseredettebb politikai megosztottságához. Miközben évente 740 milliárd dollár megy el fegyverkezésre, Amerika már nem rendelkezik a világ legjobb általános és középiskoláival, a legjobb egészségüggyel, vasúttal, avagy energetikai hálózattal.

A professzor kiemeli, hogy több, mint 6 ezermilliárd dollár ment el a terror-elleni háborúkra, köztük a megnyerhetetlen hadjáratokra Irakban és Afganisztánban. A Biden-kormányzatba beszivárgó örökösen háborút követelőkre utalva Walt hozzáteszi: miért is bízna az amerikai átlagember egy olyan elitben, amely őt sorozatosan félrevezette, amely nem teljesítette, amit ígért és amelynek nem kellett szembesülnie a hibák következményeivel? Ilyen politikai és hatalmi környezetben könnyen válik domináns lappangó véleménnyé a frusztrált köznép körében, hogy a rendszer cinkelt kártyákkal működik és a főáramaltú sajtó hamis híreket terjeszt.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló