<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A 2001 óta tartó terrorellenes amerikai hadműveletek eredményeképpen annyi civil vált földönfutóvá, illetve hontalanná, ahány a második világháború alatt az egész világon. A folyamatosan háborús beavatkozást követelő fekete öves neokonzervatívok döntő része már Joe Biden kampányát támogatja tanácsaival. Káncz Csaba jegyzete.

Holnap lesz 19 éve, hogy egy terrortámadás következtében ledőlt a New York-i Világkereskedelmi Központ két toronyháza. A neokonzervatív körök nyomására George W. Bush elnök még abban a hónapban meghirdette a „terror elleni globális háborút”.

Egy elképesztő erejű új jelentés most az első alkalommal próbálja megbecsülni, hogy a csaknem 19 éve tartó amerikai hadműveletek eredményeképpen eddig hány civil vált földönfutóvá, illetve hontalanná Jementől Afganisztánig.

Amerikai katonák. (Fotó: AP)Amerikai katonák. (Fotó: AP)

Elképesztő tragédia

A Brown University egy patinás amerikai magánegyetem, amely kedden publikálta a 30 oldalas kutatási anyagot. David Vine professzor és csoportja szerint „nagyon konzervatív becsléssel” 37 millió ember – ami megfelel Kanada teljes lakosságának – kényszerült lakhelyét, illetve hazáját elhagyni 2001 óta.

A professzor hozzáteszi, hogy a valós szám „közelebb állhat a 48-59 millióhoz”. Vagyis annyi, ahány civil kényszerült lakhelye, illetve hazája elhagyására a második világháború következményeképpen az egész világon!

A szerzők szerint, mióta az amerikai csapatok megindították műveleteiket a terror elleni háború jegyében, 770 ezertől 801 ezerig terjedő tartományban veszthették életüket civilek Afganisztánban, Irakban, Szíriában, Pakisztánban és Jemenben. A 2001-es afgán invázió óta mintegy 6100 amerikai katona vesztette életét, de ha az iraki, szíriai, pakisztáni és jemeni frontokat is odaszámoljuk, akkor a halálesetek száma durván 15 ezer főre tehető.

Még több ellenség lett

A háború traumájától pszichésen és fizikailag megroppant veteránok száma 2018-ban 1,7 milliót tett ki. Kiemelendő, hogy 2018-ban több mint 5500 veterán vetett véget saját életének, és az aktív katonák öngyilkossági rátája is történelmi csúcsra emelkedett, ami 321 aktív katona elvesztését jelenti. Bár a 18 éven felüli amerikai lakosságnak csak 8,1 százalékát teszik ki a veteránok, az öngyilkosságok 14 százaléka hozzájuk kötődik.

Összességében ezek a háborúk nem tették az Egyesült Államokat biztonságosabbá, ráadásul több ellenséget hoztak létre, mint amennyit a hadjáratok elpusztítottak. A konzervatív sajtó is mély elégedetlenséggel elemzi azoknak a folyamatosan háborút követelő – és azokra uszító – neokonzervatívoknak a tevékenységét, akik a sorozatos felsülések után is a hatalom közelében tudtak maradni Washingtonban.

Már a demokraták táborában

Nem hallgathatjuk el, hogy a fekete öves neokonzervatívok döntő része már Joe Biden kampányát támogatja tanácsaival, így Bill Kristol, Robert Kagan, Max Boot, Eliot Cohen, John Negroponte és David Kramer. Biden egyik legfőbb külpolitikai tanácsadója, Anthony Blinken legutóbb azon sajnálkozott, hogy az Obama-elnökség nem döntötte meg Szíriában Aszad elnök hatalmát.

Márpedig, ahogyan a térség szakértője, a Corvinus Egyetem tanára, Rostoványi Zsolt egy tavalyi interjújában kifejtette: a kemény kezű állam kontrollja nélkül az országok káoszba, polgárháborúba hullottak, teret adva a szélsőségeseknek is. Hiszen egy diktátor helyébe olykor még rosszabb vezetés is léphet.

Rostoványi szerint George W. Bush 2003-as iraki inváziójával egyértelműen kiderült, hogy a demokráciát nem lehet exportálni. Ezek az államok ugyanis egészen különböző feltételrendszerben, társadalmi viszonyok között működnek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos