<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Minden jel szerint továbbra is katonai műveletek folynak az ukrán zaporizzsjai atomerőmű körül, a szemben álló felek állításait azonban nem lehet független forrásból ellenőrizni.

- Orosz precíziós csapás megsemmisített egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, amelyből a zaporizzsjai atomerőművet lőtték - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A tábornok szerint a tarackot a Dnyipropetrovszk megyei Marganectől nyugatra lévő tüzelőállásban iktatták ki, írta az MTI.

Az ukrán erők az elmúlt napban kétszer lőtték a nukleáris erőművet nagykaliberű tüzérségi ágyúkkal, ezeknek négy lövedéke az oxigén- és nitrogénüzem területén, egy ötödik pedig az 1. számú speciális épület területén robbant fel - tette hozzá.

- Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatási főtanácsának egyik tagja az orosz Rosszija 1 televíziónak pénteken kijelentette:

az ukrán tüzérség csütörtökön megszakította a zaporizzsjai atomerőmű utolsó, negyedik, a Dnyeper jobb partjára vezető távvezetékét is, "fizikailag ellehetetlenítve" az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területek áramellátását.

Rogov szerint a megtermelt energia csak Zaporizzsja és Herszon megye területeire jut el.

- Minden további perc, ameddig az orosz hadsereg megszállva tartja a zaporizzsjai atomerőművet, nukleáris katasztrófával fenyeget - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetében.

Az államfő sürgette, hogy a nukleáris létesítmény kerüljön vissza ukrán ellenőrzés alá, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) pedig biztosítani kell a bejutást az atomerőműbe. Szerinte nyomást kell gyakorolni az orosz megszállókra, hogy hagyják el az atomerőművet.

-Az Ukrenergo állami energiaszolgáltató vállalat pénteken közölte, hogy szakemberei újra üzembe helyezték az orosz lövedékek által megrongált két fő vezetéket, amely az atomerőmű saját villamosáram-igényét elégíti ki. "Ennek köszönhetően az atomerőműben lévő kiégett fűtőelem-tároló és más fontos létesítmények stabil áramellátása és biztonságos működése garantált" - áll a jelentésben.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat nem sokkal később kiadott közleményében tudatta, hogy a csütörtökön teljesen leállt zaporizzsjai atomerőmű ismét termel áramot, egyik blokkját ugyanis már rácsatlakoztatták a hálózatra.

-Az atomerőmű melletti városnak, Enerhodarnak a polgármestere és az orosz megszálló hatóságok is beszámoltak arról, hogy erdőtüzek keletkezetek a nukleáris létesítmény környékén.

 -Fontos, hogy olyan megoldást találjunk az orosz vízumtilalom kérdésére, amely mindenki aggályait figyelembe veszi, ugyanakkor nem volna szabad mindenért az orosz embereket felelősségre vonni - hangsúlyozta Annalena Baerbock német külügyminiszter Jeppe Kofod dán külügyminiszterrel közösen megtartott pénteki sajtótájékoztatóján Koppenhágában.

Baerbock szerint fontos, hogy szem előtt tartsuk: "a jelenlegi brutális háborús helyzetben nem mondhatunk le örökre az Oroszországban élő 140 millió emberről", írta az MTI.

- Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteki közlése szerint a fehérorosz Szu-24-es típusú harci repülőgépeket úgy alakították át, hogy azok alkalmasak legyenek atomfegyverek hordozására, és Minszk azonnali katonai reakcióval válaszolna a Nyugat által okozott esetleges problémára.

Újságíróknak nyilatkozva Lukasenka hozzátette, hogy a lépésről előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fehéroroszország ugyan nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de Oroszország szövetségese, és megengedte, hogy területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához.

-A holland kormány nem szab határt annak, hogy mennyi fegyvert szállít Ukrajnának az orosz invázió befejezése érdekében - írta pénteken az DutchNews hírportál Kajsa Ollongren védelmi miniszter bejelentésére hivatkozva.

A hírportál szerint Ollongren elmondta: Hollandia a jelenlegi fegyverkészleteiből mindent Ukrajnának adományozott, és most új fegyvereket készül rendelni a gyártóktól.

"Az iparnak fegyvereket kell szállítania Hollandiának és Ukrajnának, és ezt nekünk kell finanszíroznunk " - idézte a védelmi miniszter szavait a DutchNews.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Újabb óriási ukrán győzelem van készülőben - sok ezer orosz katona eshet csapdába Limanban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:29
A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Megint ezernél többen vannak Coviddal kórházban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 09:37
Csökkent viszont az aktív fertőzöttek aránya.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcskategóriás fegyvert kapnak az ukránok - még nagyobb bajba kerülhet az orosz légierő
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 08:55
A NASAMS légvédelmi rakétarrendszer szállítását régóta kérik Kijevben, nemsokára megérkezhet az első.
Makro / Külgazdaság Putyin már megint készül valamire, pénteken végleg elveszhet a béke esélye
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 07:31
Újabb beszédre készül az orosz elnök, a "népszavazások" észak-koreai eredményeket hoztak. Reggeli háborús hírösszefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG