BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 24. 13:03

Az izraeli külügyminiszter és zsidó szervezetek tiltakozása ellenére az ortodox zsidókat sztereotípiákkal ábrázoló figurák is felvonultak a flandriai Aalst (Alost) városában vasárnap megtartott hagyományos karneváli felvonuláson. A belga kormány vizsgálatot ígér az ügyben.

Pénzeszsákokon álló ortodox zsidók karikatúrája a 2019-es aalsti karneválon. (via Twitter)

Egy flamand kisvárosra, Aalst-ra (Alostra) irányult vasárnap minden figyelem Belgiumban, ahol több évszázados hagyományra tekint vissza a helyi színes karneváli felvonulás. Az idei mulatságot azonban beárnyékolta az ortodox zsidók kifigurázása miatt egy évvel ezelőtt kirobbant botrány, ami az izraeli külügyminisztérium tiltakozása miatt diplomáciai dimenziót is kapott.

Israel Katz, a zsidó állam külügyminisztere már hetekkel ezelőtt arra kérte a belga kormányt, hogy ne engedélyezze a karneváli menetoszlop ortodox zsidókat pénzeszsákokon ábrázoló és egyéb sztereotípiákat bemutató részeinek felvonulását. Alost városának polgármestere azonban a szólás szabadságára hivatkozva elutasította a kérést, és mivel Belgiumban a városok meglehetősen nagy autonómiát élveznek, a belga állam sem avatkozott be az ügybe.

„A felvonulás nem rasszista és nem antiszemita. A figyelemfelhívás egy dolog, a cenzúra másik” – szögezte le Christoph d’Haese, az ipari város polgármestere. „Belgiumnak nyugati demokráciaként szégyelnie kellene magát az ilyen gúnyolódó antiszemita megnyilvánulások miatt” – pirított rá Belgiumra az izraeli külügyminiszter.

Mindhiába, a város ragaszkodott a hagyományaihoz, és még az sem tántorította el, hogy a tavalyi incidens hatására az UNESCO törölte a szellemi világörökség listájáról a helyi karnevált. „UNESCO = fiaskó”. Ilyen és hasonló táblákkal adták tudtul vasárnap a helyiek azt, hogy nem kérnek a kioktatásból.

A helyiek azzal védekeznek, hogy az alosti karnevál mindig is a kőkemény szatírájáról volt híres, és nem az ortodox zsidók az egyetlenek, akiket alaposan kifiguráznak. A teherautó platókon kiállított figurák másokat sem kímélnek, így a muzulmánokat sem, akiket időnként terroristaként ábrázolnak. Ugyancsak kedvelt célpontjai a felvonulásnak a királyi család tagjai, vagy közismert belga (és főleg flamand) politikusok, de az idei menetben például külön is kifigurázták az EU-ból kilépő briteket és Boris Johnson brit miniszterelnököt.

Clemence Mathieu, a karneválok és farsangok avatott szakértője a belga köztévében kifejtette, hogy a vigasságnak mindig is alkotó eleme volt a szatíra, de kérdés, hogy hol húzódik a határ? Szerinte ott, hogy a karikatúra megengedett, de az már nem, hogy rosszindulatú és régen lejáratott, hamis sztereotípiákat és kitalációkat terjesszenek a zsidókról és másokról.

Sophie Wilmes belga ügyvivő miniszterelnök vasárnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte, hogy az illetékes intézményeknek kell kivizsgálni azt, hogy az alosti karneválon bemutatott figurák és installációk túllépték-e a megengedett határt.

Nem ez az első eset, hogy Belgiumnak meggyűlik a baja a régi sztereotípiákkal. Egyes városokban rasszista kicsengésük miatt megtiltották, hogy a Mikulást fekete bőrű krampuszok (a helyi hagyomány szerint Fekete Péterek) kísérjék. A fekete arc ugyanis a kritikusok szerint a gyarmati időkben kialakult sztereotípiák továbbélése, ami sértheti a Kongóból bevándorolt belga állampolgárok méltóságérzetét.

Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
hírlevél