4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyedi megoldással próbál úrrá lenni a válságon Zimbabwe. Csak ehhez kellene a lakossági bizalom is, ami minimum hiányos. Így könnyen lehet, hogy életbe lép az "amíg a készlet tart" koncepció. 

Zimbabwéban új valutát vezettek be péntektől, amelynek értékállóságát azzal akarják biztosítani, hogy fedezetéül felajánlották az ország aranytartalékát, illetve valutatartalékát. Emmerson Mnangagwa államfő kormánya ezzel akar véget vetni az országban évtizedek óta uralkodó deviza- és valutakáosznak.

Rendhagyó megoldás a zimbabwei válságra.
Rendhagyó megoldás a zimbabwei válságra.
Fotó: Pixabay

Mnangagwa meglátogatta a nemzeti bankot, majd - a Financial Times összefoglalója szerint - kijelentette, hogy kellő mennyiségű arannyal rendelkeznek az új „strukturált valuta” bevezetéséhez. Elemzők nem igazán osztják ezt az optimista véleményt. Az aranyfedezet azt jelenti, hogy bárki szabadon átválthatja új zimbabwei dollárjait aranyra. Ezért ha az emberek nem bíznak abban, hogy a pénzük megtartja az értékét, akkor aranyat fognak venni, amíg a készlet tart.

Árfolyamok és grafikonok

Elég meglepő lenne ha bíznának ebben, ugyanis az Magyarországnál négyszer nagyobb területű, 16 millió lakosú ország, amelynek GDP-je a magyar bruttó hazai termék hatoda, az elmúlt évtizedekben öt valutát fogyasztott el. Elődjük ugyanis teljesen elvesztette az értékét. A mostani intézkedést is az előzte meg, hogy a zimbabwei dollár 2024 eddig eltelt hónapjaiban összeomlott. Elvesztette értéke háromnegyedét az amerikai dollárral szemben. Mnangagwa pártja, a Zanu-PF öt évvel ezelőtt hozta vissza a helyi valutát a gazdaságba. Ezt megelőzően a korábbi fizetőeszköz a 2008-as hiperinflációban égett el.

Az államfő fia kézlegyintéssel intézi el a bajt

A Zim Price Check árfolyamkövető szolgáltató adatai szerint egy amerikai dollárért 36 ezer zimbabwei dollárt kellett adni a feketepiacon, miközben a hivatalos árfolyam 26 ezer dollár volt. David Mnangagwa, az elnök fia, akit pénzügyminiszter-helyettesnek neveztek ki, azzal magyarázta a hazai fizetőeszköz értékének elporladását néhány hónap alatt, hogy az emberek számítottak a valutacserére, ezért szabadultak a régi bankóktól.

Az elemzők ennél kifinomultabb magyarázatot adnak. Például megjegyzik, hogy a kormány nyakló nélkül nyomtatta a pénzt, hogy finanszírozza a kiadásait. Az emberek nem bíznak a bankokban. Ami megtakarításuk van, azt leginkább amerikai dollárban a helyi folklórban „matracbanknak” nevezett helyen – magyar megfelelője: a párna alatt – tartják.

Egy helyi boltos azt mondta a brit pénzügyi lap riporterének, hogy évek óta feladta a helyi valuta használatát. Csak amerikai dollárban üzletel. Szerinte ennek köszönheti, hogy üzlete még mindig talpon van. A szakértők erősen kétlik, hogy akár az arany-, akár a deviza- vagy valutatartalékok valódi fedezetet nyújthatnának az új fizetőeszköznek. A jegybank beszámolója szerint egy tonna arany van saját trezorjaiban és másfél tonnát tart külföldön. A devizatartalék összege pedig 300 millió dollár.

A tartalékszintek még Afrikához képest is siralmasak

Jellemző összehasonlítás, hogy a szomszédos Dél-Afrikának 125 tonna aranytartaléka van. A valutatartalékok egyhavi importot fedeznek. Fekete Afrika országaira nem jellemző, hogy dúskálnának a pénzben, de ennél azért jobbat tudnak felmutatni. Kenya, amely nemrégiben került el egy valutaválságot, 7 milliárd dollár devizatartalékkal rendelkezik, ami az ország 3,7 havi importjának kifizetésére elég.

A közgazdászok ennek megfelelően szkeptikusak az újítással kapcsolatban. Egyikük,Tinashe Murapata úgy véli, hogy Zimbabwe normális működésének része lett, hogy ötévenként valutacserét kell végrehajtani. Az országról régen levették a kezüket a külföldi hitelezők, amelyek esélytelennek látják, hogy a késésben lévő törlesztőrészletek valaha megérkezzenek a számlájukra. Mnangagwa igyekezett nyitni a külvilág felé, miután átvette a hatalmat az ország régi diktátorától Robert Mugabétól 2017-ben, ám mérsékelt sikert ért el.

A biztonsági erők erőszakoskodása és a minden bizonnyal elcsalt 2023-as választások után, megcsappant a külföldi kormányok bizalma iránta. Ráadásul az államfő kénytelen volt katasztrófa helyzetet hirdetni, miután a rendkívüli szárazság tönkre tette az idei mezőgazdasági termés túlnyomó részét. Bejelentése szerint kétmilliárd dollár rendkívüli segélyre szorul az ország.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG