TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Eddig is sok figyelem övezte Indiát, mint Kína mellett a másik gigantikus országot, ahol az emberiség közel egyötöde él: lesz-e ott is kínai jellegű gazdasági fellendülés? Most, hogy Kína lassul, vagy legalábbis búcsút int a kétszámjegyű növekedésnek, még aktuálisabb a kérdés.

Többet szeretnének

Az indiai pénzügyminiszter véleménye szerint most, hogy Kína nem húz már úgy, szüksége van a világnak még egy gazdasági hajtómotorra, és erre a szerepre teljesen alkalmas lenne India. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sokkal több külföldi befektetőre van szükség, ezért a tavaly hatalomra került indiai kormány világméretű roadshow-t indított, melyben Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságát népszerűsítik. Míg a Szilikon-völgyben a miniszterelnök győzködte a tech-cégeket, a pénzügyminiszter Szingapúrban és Hongkongban reklámozta országát.

India ugyan viszonylag gyorsan növekszik a fejlődő országok között, de a kormány úgy gondolja, hogy sokkal nagyobb benne a potenciál, de egyelőre alacsony a külföldi befektetések szintje. A Világbank adatai szerint 2010 és 2013 között évente 114 milliárd dollár külföldi befektetés érkezett Indiába, míg Hongkongba 328, Szingapúrba 223 milliárd, Kínába pedig 1245 milliárd. Ez utóbbi a leginkább fontos adat, hisz az 1,3 milliárd lakosú ország az 1,4 milliárdos népességet számláló Kínával szeretné magát összemérni.

Van min javítani

Indiában a közelmúltig néhány tényező jóval kedvezőtlenebb volt a  Világbank szerint, mint sok más fejlődő országban, pl. a vállalkozásindítás, hitelhez jutás, külkereskedelem, szerződések betartatása, építési engedélyek megszerzése. Miután ezekkel sok volt a probléma, a befektetők elkerülték Indiát és inkább Kínát illetve Délkelet-Ázsiát választották.

 

 

A kormány most egy sor lépést tett, hogy ezek a feltételek javuljanak, és meghirdette a „Make in India”, vagyis „Gyárts Indiában” kezdeményezést, és sorra keresik meg a multikat, hogy telepítsék gyáraikat Indiába. Úgy tűnik, mutatkozik is már némi eredmény, mert az ún globális versenyképességi indexben az ország a 71-ről az 55. helyre ugrott előre. A Financial Times szerint India az idei első félévben már kiemelt befektetési célpont volt, megelőzve Kínát és Amerikát.

Makroadatok, nyersanyagfüggés

Az indiai jegybank a héten 50 bázisponttal csökkentette a kamatot 6,75 százalékra, ami teljesen ésszerű már csak abból a szempontból is, hogy sok országban alig van mérhető kamatszint. Az infláció viszonylag magas volt az elmúlt években, 2014 elején még 8 százalék fölött járt. A kormány 2016 januárjára 6 százalékot célzott meg, ezzel szemben augusztusban csak 3,6 százalék volt az érték, így könnyen megnyílhat a tér a további vágások előtt. Az államháztartási hiányt 3,9 százalékra tervezik a 2106-os pénzügyi évre, idén 4 százalék várható.

Az infláció csökkenése részben az olajáresésnek köszönhető, ami nagy könnyebbség az olajimporttól erősen függő országnak. Ugyanakkor, miután India exportjának 35 százaléka még nyersanyagok feldolgozásából származik (finomított olaj, aranyékszerek, vas-, és acéltermékek), a nyersanyagok áresése a feldolgozott termékek árára is nyomást gyakorol, így az export csökkenése részben felemészti az olcsóbb olajból származó nyereséget.

Nem véletlen, hogy az ország szívesebben venné, ha kevésbé függne ezektől az iparágaktól, és nagyobb lenne a feldolgozóipar aránya, vagyis kínai mintára a világ gyáriparának egy érzékelhető része odatelepülne. A tartósan 6-8 százalékos, esetleg időnként kétszámjegyű növekedés sem képzelhető el másként.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél