5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.

Augusztusig biztosan fennmaradnak azok a korlátozások, amelyek azokat érintik, akik nem oltatják be magukat Covid elleni vakcinával, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.

Hátrányt szenvednek az oltatlanok 

Ez azt jelenti, hogy ők továbbra sem vehetnek igénybe jelenleg már elérhető vagy a közeljövőben elérhetővé váló szolgáltatásokat –

nem járhatnak például színházba, moziba, vagy sportolni (például edzőterembe), nem ülhetnek be a vendéglátóhelyek belső helyiségeibe, nem vehetnek részt majd koncerteken, fesztiválokon.

Ezek a jogok csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek (tehát a beoltott, valamint a fertőzés útján védettséget szerzett személyeknek) járnak.

Gulyás Gergely. (MTI)Gulyás Gergely. (MTI)

A további járványügyi lazításokról azt mondta:

az újraindítás folytatódhat, aki beoltatja magát, visszakaphatja a „megszokotthoz közeli életét”. Számukra nyáron visszatér a teljesen szabad élet.

A lakodalmakat akkor engedélyezhetik, ha a beoltottak száma átlépi az ötmilliót. (Arra nem tért ki, hogy ezeken részt vehetnek-e majd védettséggel nem rendelkezők.)

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy egész Európában vita zajlik arról, hol szabad és nem szabad különbséget tenni beoltottak és be nem oltottak között. A miniszter a nemzeti konzultációra hivatkozott, ahol a véleményt nyilvánítók mintegy kétharmada vélekedett úgy, hogy a védettek élvezzenek előnyöket. (Arról, hogy a be nem oltottak hátrányos megkülönböztetése mennyiben tekinthető diszkriminatívnak, itt írtunk: Diszkrimináció vagy jogos lépés? Tágul a szakadék beoltottak és nem beoltottak között.)

Lesz-e kit beoltani?

Gulyás Gergely utalt arra, hogy vakcinából már van és lesz is elég: aki regisztrálja magát, azt szerinte néhány napon belül beoltják.

A kérdés egyre inkább az, hogy lesz-e kit beoltani.

Jelenleg mintegy ötmillióan vannak oltásra regisztrálva, 80 százalékuk már megkapta legalább az első oltást. Ez 4 millió 153 ezer ember, a felnőtt lakosság 53 százaléka. Az ötmilliós beoltottsági cél májusban teljesülhet. 

A miniszter szerint ötmillió felett már „nehezen fog menni” a vakcináltak számának növelése – ez attól függ, hogy a következő hetekben hányan regisztrálják magukat.

Gulyás Gergely úgy véli, hogy

itthon a felnőtt lakosság maximum 70 százaléka lehet hajlandó az oltás elfogadására – tehát 8 millió felnőttből 5,6 millió.

Szerinte az embereket „rá kell venni” az oltásra, ennek érdekében már zajlik a kormányzati médiakampány. Azt ugyanakkor nem tervezik, hogy fizetnek a vakcinálásért.     

Nem kell 3. kör

Jelenleg három oltóanyagra –  Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyikra – lehet online jelentkezni.

A jövő héttől ugyanakkor hetente 120-180 ezer nagyobb részt Pfizer, kisebb részt Moderna-vakcina fog rendelkezésre állni az első oltásokra.    

Az oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban Gulyás Gergely megjegyezte: mindegyik hatékony és biztonságos. Szerinte a legjobb számokat az orosz Szputnyik hozza. (Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy ezt a vakcinát jellemzően nem időseknek adják.)      

A kínai Sinopharmmal kapcsolatban kifejtette: a Semmelweis Egyetem mérései szerint az általa nyújtott védettségi szint több százszorosa lehet annak, mint amennyi általában fertőzés útján szerezhető.

Harmadik oltásra tehát nincs szükség, mondta.

(Arról itt olvashatnak,  hogy mennyiért vette a magyar kormány az egyes vakcinákat: Drága Sinopharm, olcsó Szputnyik – mennyibe kerülnek nekünk a vakcinák?)

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban megjegyezte: minél több országgal próbálnak kétoldalú megállapodásokat kötni annak érdekében, hogy kölcsönösen elfogadják azokat. Szerinte nem kell félni attól, hogy egyes országok csak a nyugati vakcinával beoltottakat engedik be területükre.

Kifejtette azt is, hogy az igazolvány érvényét veszti majd abban az esetben, ha tulajdonosa nem adatja be a második oltást.

Magas-e a magyar halálozás?

Arra az újságírói kérdésre, hogy sikeresnek tartja-e a magyar járványkezelést a több mint 28 ezer Covid-halott és a lakosságszámhoz mérten világszinten is magas áldozatszámot tekintve, azt válaszolta: Magyarország többlethalálozást tekintve a középmezőnyben van az EU-ban.

Utalt arra, hogy itthon minden koronavírusos elhunytat Covid-halottként könyvelnek el – függetlenül attól, hogy a Covid vagy egyéb betegség okozta a halálát –, máshol ez nem feltétlenül van így. (Az áldozatok száma ezzel együtt is nagyon magas itthon, erről itt írtunk: Magyarországot sújtotta legjobban a harmadik hullám a térségben.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 80 éve ezen a napon végzetes támadást indított a Harmadik Birodalom
Káncz Csaba | 2021. június 22. 18:39
Noha a Kreml hírszerzői mind Berlinből, mind Tokióból előre jelezték a támadás időpontját, az önfejű szovjet diktátor ezt figyelmen kívül hagyta, annyira bízott szövetségesében. A Barbarossa Hadművelet gyakorlatilag rendszerszintű állam- és népesség-megsemmisítő háború volt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Német-magyar: kitört a szivárványháború, mégis kivilágítanak stadionokat
Wéber Balázs | 2021. június 22. 16:49
Egyre komolyabb politikai hullámokat vet Németországban a magyar labdarúgó-válogatott müncheni vendégjátéka. A bajor város vezetése szivárványszínekben világította volna ki a meccsnek helyet adó arénát a melegellenesnek tartott magyar pedofiltörvény miatt, az UEFA azonban nemet mondott. Más német stadionok viszont szivárványszínbe fognak borulni, Manuel Neuer német csapatkapitány pedig ezúttal is ilyen színű karszalaggal fut majd ki a gyepre.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: a mai csak egy kamatemelési ciklus kezdete
Csabai Károly | 2021. június 22. 16:41
A jegybankelnök a Monetáris Tanács ülését követő sajtótájékoztatón kilátásba helyezte, a mai, 0,3 százalékpontos MNB-alapkamatemelés után további szigorításokra kerülhet sor. Egészen addig, amíg a májusban 5 százalék feletti infláció vissza nem megy a 3 százalékos jegybanki cél közelébe.
Makro / Külgazdaság Jelentős pénzromlással számol idén még az MNB is
Király Béla | 2021. június 22. 15:46
Ahogy arról lapunk is beszámolt, az MNB Monetáris Tanácsa hosszú idő után 30 bázispontos kamatemelésről döntött. Mint kiderült, a jegybank szerint az idei évben végig a jegybanki toleranciasáv fölött alakul az infláció, így részben erre reagálva döntöttek a kamatemelés mellett.
Makro / Külgazdaság Korszakos döntést hoztak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2021. június 22. 14:00
Ahogy azt már hetek óta folyamatosan sulykolták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetői, a Monetáris Tanács mai ülésén kamatemelést hajtott végre, szerdától a jegybanki irányadó ráta 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedik. A közel egy évtizede nem látott szigorító lépés indokait az MNB vezetősége, Matolcsy György elnökkel az élen, a 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón ismerteti.
Makro / Külgazdaság Hat évtizedes csúcsra robbant a brit államadósság-ráta
MTI | 2021. június 22. 10:23
Közel 100 százalékos.
Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Friss
hírlevél
depositphotos