Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Új frontvonal nyílhat meg az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban. Canberra és Washington közös erővel kívánja felvenni a harcot a frissen felemelkedő keleti nagyhatalommal, megakadályozandó, hogy Kína monopolizálja a stratégiai fontosságú ritkaföldfémek és ásványi anyagok kitermelését. Az ausztrál kormány már lépett is, és 15 bányászati helyszínt jelölt meg kiemelt projektként.
Fotó: depositphotos.com

Kína képes blokkolni

A vonatkozó ausztrál kormányjelentés több mint egy tucat bányászati és fémipari vállalatot javasol bevonnia a projektbe, a kijelölt bányavállalatok becsült fejlesztési igénye megközelíti a 6 milliárd dollárt. A föld mélye az érintett bányászati cégek esetében olyan ásványokat, többek között ritkaföldfémeket, borkövet, magnéziumot és volfrámot rejt, melyek globális feldolgozási és ellátási láncai jelenleg majdnem teljes mértékben Kína irányítása alatt állnak.

A kérdés azt követően került az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújának központjába, hogy Peking figyelmeztetett, képes megakadályozni az említett ásványi anyagok folyamatos ellátást a világpiacon. Jelenleg Kína adja a ritkaföldfémek kitermelésének csaknem 80 százalékát – írja internetes kiadásában a Financial Times.

A kérdés nemzetbiztonsági szempontból azért is különösen fontos, mert mind a technológiai cégek, mind pedig a hadiipar számára ezek az ásványok elengedhetetlenül szükséges és pótolhatatlan alapanyagoknak számítanak.

Ausztrália volt az egyedüli ésszerű választás

Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter a kormányjelentéssel kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi, igencsak feszült nemzetközi helyzetben különösen fontos, hogy rendelkezzenek hosszú távon is a stratégiai nyersanyagok biztonságos ellátási forrásai fölött, ez ugyanis – mint fogalmazott -elengedhetetlen az ország és szövetségesei biztonsága és katonai védelme szempontjából.

A védelmi tárca első embere jelezte, hogy ügyelni fognak arra, hogy a kormányzati – így elsősorban a nemzetbiztonsági szempontok – mindenképpen érvényesüljenek a bányavállalatok aktuális fejlesztései során, bár hozzátette, most még nem terveznek semmifajta állami szerepvállalást ez ügyben.

A nyugati technológiai vállalatok kínai készletekre való támaszkodásának csökkentésére Canberra és Washington még tavaly szerződött. A ritkaföldfémek kinyeréséről, feldolgozásáról és a kapcsolódó bányászati fejlesztésekről szóló együttműködés szempontjából – a Pentagon illetékese szerint - Ausztrália volt az egyedüli ésszerű választás.

Olyan, mint egy à la carte menü

A kijelölt 15 fejlesztési projekt közül említést érdemel a Northern Minerals bányavállalat terve, mely a közeljövőben egy ritkaföldfém kitermelő és feldolgozó üzem felépítését tervezi Nyugat-Ausztráliában. A múlt hónapban a társaság ez ügyben meg is állapodott a németországi Thyssenkrupp Materials Trading céggel.

Ausztrália jelenleg is a világ egyik legnagyobb lítium kitermelője és szállítója. Ez az ásványi anyag az elektromos járművek akkumulátorainak egyik legfontosabb összetevője. Az elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy érdemes odafigyelni a kitermelés és a feldolgozás igencsak magas költségeire.

Jeffrey Wilson a perth-i USAsia Center kutatási igazgatója a kormányjelentést egyfajta à la carte menühöz hasonlította, melyből a külföldi befektetők kedvük szerint szemezgethetnek. Ezek a projektek azonban rendkívül kockázatosak, mivel az árakat és így a költségeket is elsősorban a Kínában hozott aktuális politikai döntések határozzák meg.

Az USA-ban működő Molycorp bányavállalat, amely Kaliforniában üzemeltetett ritkaföldfém bányát, a magas kitermelési költségek miatt például 2015-ben csődöt jelentett, 1,7 milliárd dolláros kötelezettséget hagyva maga után. 2016-ban pedig az ausztrál Lynas Corporation-t, az utolsó nagy, nem kínai szállítót mentették meg a részvényesek, köztük az állami tulajdonban lévő Japan Oil, Gas and Metals National Corp. Ez az ausztrál csoport ellenőrzi jelenleg is a ritkaföldfémek világpiacának több mint 10 százalékát, így stratégiai jelentősége felbecsülhetetlen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
Makro / Külgazdaság Júniusban kezdhetnek oltani a Szputnyikkal a szlovákok
MTI | 2021. május 12. 17:51
Megérkezett a jóváhagyás az oroszktól. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre gyilkosabb a harc a világ vakcinagyártói között
Káncz Csaba | 2021. május 12. 17:24
A Biden-kormányzat a vakcinagyártók szellemi jogainak feloldási javaslatával Kína alá fűtene. Berlin azon dolgozik, hogy a BioNTech cég az mRNS technológia terén a világ gravitációs központja legyen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság TASZ: ezekkel az eszközökkel akadályozzák a független sajtót
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 15:48
A független sajtó működéséről, illetve annak akadályoztatásáról készített ismét kutatást a Társadalom a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, különös tekintettel a koronavírus-járvány hatásaira.
Makro / Külgazdaság A kormány miatt bukik a hatéves bérmegállapodás
Baka F. Zoltán | 2021. május 12. 14:37
Nem csökken 12 százalékra a szochó a 2022-es határidőre.
Makro / Külgazdaság Jobban nőhet a magyar gazdaság idén Brüsszel szerint, mint korábban várta
MTI | 2021. május 12. 14:10
Fél százalékponttal nagyobb növekedést prognosztizálnak 2021-re, mint tették azt februári előrejelzésünkben.
Makro / Külgazdaság NAV: adózni kell júliustól az EU-n kívül érkező olcsó áruk után
MTI | 2021. május 12. 12:53
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Szennyvízadatok: úgy tűnik, a terasznyitás nem emelte meg a fertőzések számát
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 12:25
Az Operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy holnap startol a 16-18 évesek oltási kampánya, a várandósok oltási ajánlásában pedig változás történt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.