<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A még mindig érvényben lévő amerikai szankciók ellenére a Huawei képes volt tovább növelni bevételeit, a cég eladásai az év első felében elérték az 58 milliárd dollárt.
Fotó: Reuters

A kínai távközlési óriás eladásai, köszönhetően az okostelefon üzletágban elért bővülésnek és az 5G-s hálózati szerződéseknek az év első felében elérték az 58 milliárd dollárt, így az előző éve azonos időszakához képest mintegy 25 százalékos bevételnövekedést regisztrált a távol-keleti cég – írja a CNN online kiadása.

Száz csomag a FedEx-nél

A társaság legutóbbi beszámolója több mint két hónappal azután jelent meg, hogy az Egyesült Államok korlátozásokat vezetett be a Huawei ellen. Washington május közepén tette a Shenzen központtal működő céget feketelistára, megtiltva az amerikai vállalatok számára, hogy szoftvereket és alkatrészeket exportáljanak Kínába. A kínai illetékesek gyanúja szerint a bevezetett tiltó intézkedések egyik legfeltűnőbb akciója az volt, amikor a FedEx csomagküldő cég több mint száz Huawei-nek szánt küldeményt tartott vissza az Államokban.

A Huawei elnöke, Liang Hua ugyakkor jelezte, hogy a cég úgynevezett alaptermékeit nem befolyásolja a korlátozás, és a cég cash-flow kimutatása is a pozitív tartományban mozgott, ám azt is elismerte, hogy bizonyos mértékű nehézségekkel már most is számolniuk kell és hasonlókkal a közeljövőben is szembe kell nézniük.

Elbizonytalanodott partnerek

A bevezetett szankciók például bizonytalanságokat okoztak a Huawei és kulcsfontosságú partnerei, így a Google és az okostelefonjaikat értékesítő mobilszolgáltatók között. Jelenleg a Huawei okostelefonok a Google Android operációs rendszerét használják, és olyan népszerű alkalmazások futnak rajta, mint a Google Maps és a Gmail. Márpedig a Google-szolgáltatásokhoz való hozzáférés nélkül a Huawei eszközeit sokkal kevésbé tekintik vonzó alternatívának a kínai felhasználók, mint a többi világmárka okostelefonjait.

A Huawei ugyan kifejlesztette saját operációs rendszerét, a vállalat azonban ehelyett inkább a Google szolgáltatásait és szoftvereit használná.

Elolvadtak a Kínán kívüli piacok

A Huawei elleni amerikai akciók már jóval azelőtt elkezdődtek, hogy a két ország kereskedelmi háborúja a maga teljeségében kibontakozott volna. Az Államok elsőként tett komoly erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megfékezze a kínai távközlési cég egyértelmű törekvését, hogy a következő generációs vezeték nélküli technológia, vagyis az 5G vezető szolgáltatójává váljon globális szinten is. Ehhez próbálta megnyerni nyugati szövetségeseinek támogatását is, arra kérve őket, hogy korlátozzák vagy tiltsák be a Huawei berendezések használatát.

Az intézkedések hatására a Huawei okostelefon értékesítése ugyan az év első felében mintegy 25 százalékkal növekedett, ezt azonban a belső piac bővülése produkálta, a vállalat ugyanis jórészt elvesztette a helyét a Kínán kívüli piacokon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG