1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Steen Jakobsen közgazdász szerint újabb történelmi mélyponton van az EU, véleménye szerint a csúcson elfogadott tervezet nem tartalmaz semmi újat, ellenben a csúcsot követő mélyülő szakadékok immár három irányba tagolják a tagországokat.

Steen Jakobsen, Saxo Bank vezető közgazdásza szerint egyszerűen lehetetlen, hogy Németország és Franciaország végrehajtsa az adósságkorlátozás újonnan javasolt „automatikus politikáját” az EU pillanatnyilag adott keretei között.

A közgazdász rávilágított arra, hogy az Európai Bíróság és a Bizottság a teljes eurózónáért felel, azaz mind a 27 tagállamért, ehhez képest például az Egyesült Királyság megteheti, hogy a keretek mindenfajta változása ellen vétóval él, tehát ismét egy olyan tervezet áll előttünk, amelyről el kell magyarázni, hogyan lehet az alapszerződésen belül mind a 27 tag nélkül új szerződést létrehozni.

A mélyülő szakadék 3 irányba tagolja az EU-t

Steen Jakobsen úgy látja, hogy a december 9-ei csúcs utáni helyzetben a mélyülő szakadékok immár három irányban tagolják Európát: egy úgynevezett EU mag, EU kívülállók és az Egyesült Királyság irányába. A közgazdász az EU mag csoportjába az úgynevezett Mer-kozy országok csoportját sorolja, azonban kétli, hogy sok ország igyekezne hosszú távon ebbe a körbe tartozni, itt ugyanis a növekedés nélküli szigorítás jelszava lengedez a zászlón.

Az EU kívülállók csoportjába Steen Jakobsen Svédországot, Dániát és a Cseh köztársaságot sorolja, véleménye szerint ezek azok az országok, akik kételkednek, hogy Mer-kozy vagy inkább ez Egyesült Királyság mellé sorakozzanak fel.

Az Egyesült Királysággal kapcsolatban a szakértő kifejtette, hogy ha az EU-ról kellene szavazni, akkor a britek kilépnének, ami az EU projekt bedőlésének első jelentős állomása lenne. Az Egyesült Királyság továbbra is messze a legerősebb tőkepiac, és viszonylagos jelentősége akár éveken keresztül tovább nőhet. Máris látható, hogy a 12 hónapos EURGBP eladási opciókra egyre több ajánlat érkezik, azaz a piac Cameronnak ad igazat, nem Mer-kozyéknek.

Steen Jakobsen úgy véli, hogy az EU tervezetben egyáltalán nincs semmi, de semmi új, véleménye szerint ez az új tervezet nem foglalkozik a perifériás országok fenyegető bedőlésnek alapvető problémájával, nem nyit perspektívát a valódi eurókötvények előtt, az EKB nem indítja el a pénznyomtatást, az országok között fiskális transzfer nem valósul meg, az alapszerződés nem változik (a márciusi tervek ellenére), és nincs megoldás a háromoldalú szerződéssel kialakított programra sem.

Egymotoros gép az Atlanti-óceán felett

Hozzátette, hogy igaz ugyan, hogy a bankrendszer az EKB speciális műveletei révén több forráshoz jut, de a bankközi hitelek piaca valójában nem működik. A leginkább kifejező hasonlat szerinte továbbra is az egymotoros gép az Atlanti-óceán felett. („Itt a kapitány beszél, a rossz hír az, hogy most állt le három motorunk (azaz a magán likviditás kimerült), de van jó hírem is: egy motor (az állami likviditás) még teljes erővel üzemel”).

A közgazdász rávilágított arra, hogy a Bundestag elnöke, Lammert úr nem késlekedett a Der Spiegelnek adott interjúban kijelenteni: meg fog győződni arról, hogy az EU kormányfők határozatai valóban egybevágnak-e azzal a német alkotmánybírósági döntéssel, amely meghatározza, hogy a fiskális szuverenitást milyen mértékben lehet az európai szint felé eltolni.

Az elemző szerint az EU újabb lépést tett afelé, hogy jövő évben összejöjjön az új és „végső” csúcs, mivelhogy az EU többé-kevésbé arra kényszerül, hogy fennmaradása érdekében kvázi csődöt jelentsen, majd erőteljesen rendezve sorait szanálja magát, hogy ismét fenntartható vállalkozás lehessen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG