<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ankara és Róma egy hete közös tengeralattjáró hadgyakorlatot tartott a Kelet-Mediterráneum térségében. Izrael érdekei Észak-Afrikában a líbiai proxi háborút még bonyolultabbá teszi. Káncz Csaba jegyzete.

A Kelet-Mediterráneum egy olyan geopolitikai vulkanikus övezetté alakul, mint amelyet már évek óta láthatunk a Dél-kínai-tenger térségében – írtuk ezeken a hasábokon 10 napja és máris vissza kell térnünk a forrongó helyszínre. El-Sziszi egyiptomi elnök ugyanis múlt szombaton Líbiával kapcsolatban nyíltan katonai beavatkozással fenyegetőzött. Kairó szerint, ha a törökök és a katariak által támogatott központi líbiai erők (GNA) megtámadják a stratégiailag fontos Szirte kikötővárosát Kelet-Líbiában, akkor azzal egy vörös vonalat lépnek át. Ugyanez vonatkozik Dzsufra légitámaszpontjára is – tette hozzá az elnök.

Papírtigris egyiptomi hadsereg

A legnagyobb arab állam már januárban is is kemény jelzéseket küldött Ankara felé. Felavatott egy új haditengerészeti bázist, amelynek ünnepségén megjelent az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) koronahercege, Örményország elnöke (!), és a szaúdi védelmi miniszterhelyettes. UAE 2013-ban támogatta el-Sziszi egyiptomi elnök katonai hatalomátvételét és mindkét ország fel akarja tartóztatni Ankara előrenyomulását Líbiában és Kelet-Afrikában. Kairó akkor egyben nagyszabású hadgyakorlatot kezdett a líbiai határ közelében.

depositphotos.comdepositphotos.com

Papíron legalábbis a török és az egyiptomi hadsereg egy súlycsoportban van. Az egyiptomi hivatalosan a világ 9. legerősebb hadereje, a török a 11. De az egyiptomi hadsereg nem mérkőzött meg mostanság külföldi hadszíntereken – ellentétben a törökkel, amely ott van Észak-Szíriában és nemrégen hatolt be Észak-Irakba. Kairó ehhez képest már évek óta sikertelenül próbálja kifüstölni a terroristákat saját területéről a Sínai-félszigeten.

Ankara-Róma tengely

A mostani líbiai proxi háborúban már jóval nagyobbak a tétek, mint az egyiptomi diktátor hatalmi fantáziája. Itt már ellentétes oldalra került a NATO-tag Törökország és Oroszország, ahogyan szintén farkasszemet néz egymással két EU-tagállam, Olaszország és Franciaország. Ankara és Róma egy hete közös tengeralattjáró hadgyakorlatot tartott a Kelet-Mediterráneum térségében. Az észak-afrikai országban a franciák és olaszok régóta vetélkednek a befolyásért (Líbia olasz gyarmat volt 1911-1943 között, majd a II. világháború után rövid ideig az angolok és franciák osztották fel egymást közt), a líbiai olajmezők főként olasz és francia tulajdonban vannak.

Izrael érdekei Észak-Afrikában a proxi háborút még bonyolultabbá teszi. Tel-Avivban jelenleg senki sem fontolgat egy közvetlen katonai beavatkozást, de a helyi stratégák figyelmeztetnek, hogy a törökök által támogatott központi kormányzat közel áll a Muszlim Testvériséghez és ezzel erősödhetnek a térségbeli radikális iszlamista csoportok, így például a Hamasz. Egy iszlamista rezsim Líbiában, ráadásul megfejelve egy állandósult török katonai jelenléttel destabilizálhatja Egyiptomot, amely pedig már komoly biztonsági kockázat Izrael számára.

Az világos, hogy a politikai tétek nem kicsinyek. A győztes koalíciónak a világ egyik legnagyobb kőolajkészlete hullhat az ölébe, ráadásul az ország csupán 200 kilométerre van Európa partjaitól. Egy orosz, török vagy arab nagyobb katonai bázis komoly kihatással lenne kontinensünk biztonságpolitikai egyensúlyára – éppen akkor, amikor Washington kivonja katonáinak 28 százalékát Németországból.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos