Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Kelet-Mediterráneum egy olyan geopolitikai vulkanikus övezetté alakul, mint amelyet már évek óta láthatunk a Dél-kínai-tenger térségében. Franciaország csatlakozott ahhoz a török-ellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez, amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Olaszország és Görögország június 9-én kritikus jelentőségű megállapodásra jutottak a Kelet-Mediterrán térség úgynevezett ’Kizárólagos Gazdasági Zóna’ felosztásával kapcsolatban. Athén most hasonló megállapodást akar Kairóval – ahova június 18-án látogat el a görög külügyminiszter - , így a térség különböző hatalmak egymást átfedő tengeri kiaknázási igényeit jeleníti majd meg. Az egész térség gyakorlatilag egy olyan geopolitikai vulkánná alakul, mint amelyet már évek óta láthatunk a Dél-kínai-tenger térségében.

Török áfium

Ezt az európai vitát is (természetesen) Erdogan elnök kezdte. Törökország és Líbia központi kormánya (GNA) – egyetlen nemzetközi partnerrel sem egyeztetve – 2019. november 27-ei megállapodásuk értelmében közös kutatásokat végez a Földközi-tenger keleti medencéjében található olaj- és gázlelőhelyek után az egyezmény által meghatározott kizárólagos gazdasági övezetekben. Ez azonban megsérti Görögország gazdasági övezetét (lazán figyelmen kívül hagyta például Kréta szigetét) és ez ügyben Athén bírja az EU és USA politikai támogatását. Fatih Donmez török energiaügyi miniszter május végén jelentette be, hogy 3-4 hónapon belül megkezdi az olajfúrásokat a vitatott övezetben.

A török államfői hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond egy kormányülést követően Isztambulban 2020. május 28-án. MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa KamaciA török államfői hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond egy kormányülést követően Isztambulban 2020. május 28-án. MTI/AP/A török államfői hivatal sajtóirodája/Mustafa Kamaci

Van még egy tény, amely fontosabbnak tűnhet, mint Ankara viaskodása a térségbeli országokkal. A török kormány ugyanis nem tartja magát az ENSZ 1982-es tengerjogi egyezményéhez (UNCLOS). Ez az ENSZ-konvenció ma már az elfogadott szokásjog státuszát élvezi. A tenger alatti nyersanyagok kiaknázása során keletkező nézeteltéréseket kiküszöbölendő, az UNCLOS kizárólagos gazdasági zónák kikiáltását teszi lehetővé, amelyek 200 tengeri mérföldre nyúlhatnak az érintett országok partjaitól. Amennyiben két fél érdekeltségei fedik egymást, tárgyalásos úton kell megegyezniük.

Törökország – a térség összes államával ellentétben – csak a szárazföldi partvonal mentén kialakított gazdasági zónákat tartja legálisnak, a szigetek körül húzódókat nem. Eszerint a Ciprusi Köztársaságnak semmilyen joga sem lenne ilyesfajta övezetek kikiáltására. Ide tartozik az a tény is, hogy Törökország, a többi állammal ellentétben, nem ismeri el Ciprust szuverén államként, hanem csak az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot (ÉCTK).

Franciaország is beszállt

Ankara önbizalmát csak növeli, hogy januárral kezdődően fejlett drónjaival megfordította a líbiai proxi háború állását a GNA-kormány javára – amely érzékeny veszteség volt. Ez egyben komoly csapást jelentett Oroszország, Egyiptom és Abu Dhabi számára, amelyek a kelet-líbiai (tobruki) központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornok támogatói. Június 6-án – menteni, ami még menthető - az egyiptomi elnök sajtótájékoztatón bejelentette, hogy sikeresen tárgyalóasztalhoz ültette a líbiai polgárháború vezetőit, Khalifa Haftárt és Aguila Salehet. A 'kairói deklarátum' értelmében június 8-tól tűzszünet lép érvénybe az országban, a felek beleegyeztek minden külföldi zsoldoscsoport kivonásába mindkét oldalon, valamint beleegyeztek, hogy Líbia mindhárom tartománya egy úgynevezett elnöki tanácsba delegálja az ország vezetőit. Őket választani fogják az ENSZ felügyelete alatt.

Erdogan katonai ígéretei Líbia felé oda vezettek, hogy mára Görögország, Ciprus, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia és Olaszország egy felszínében energia-orientált, mélységében viszont katonai partnerség felé araszolnak. Ennek eredményeképp létrejött egy szövetség, amelynek tagjait elsősorban az Ankarával kapcsolatos szkepszis tartja össze. 2019. január 14-én formálisan is Ciprus, Egyiptom, Jordánia, Izrael, Görögország, Olaszország és a Palesztin Nemzeti Hatóság részvételével Kairóban megszületett a Kelet-Mediterrán Gázfórum (EMGF – Eastern Mediterranean Gas Forum).

Párizs januárban jelentette be, hogy fregattokat küld a tengeri határvitáktól terhelt Kelet-Mediterráneumba. Francia hadihajók is járőröznek ezentúl a földgázban gazdag Ciprus-környéki vizeken, ahol a görög-ciprusi kormányzat kitermelési jogokat adott a francia energiaipari óriásnak, a Total-nak. Franciaország csatlakozik ahhoz a török-ellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez (Eastern Mediterranean Alliance), amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben. Ankarát célozva Athén és Tel-Aviv nemrég épített föl egy közös radar-központot Kréta szigetén.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mennyire fertőzött Budapest? Ezt mutatták a tesztek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:48
Majdnem négyszer annyi a pozitív tesztek aránya, mint decemberben – derült ki a főváros ingyenes tesztelési programjából.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél