3p

Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb fejleményei.

  • Oroszország 14 támadórepülőgépet és rakétasorozatot lőtt Ukrajnára vasárnap este és hétfő reggel, a légvédelmi rendszerek pedig kilenc drónt, valamint három irányított rakétát semmisítettek meg Harkiv és Dnyipropetrovszk térsége felett – közölte az ukrán légierő. Oroszország két S-300-as rakétát is kilőtt légvédelmi rakétarendszerekből és egy levegő-föld Kh-31P rakétát – közölte a légierő.
  • Az európai vezetők hétfőn Párizsban gyűlnek össze, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyinnak az Ukrajnával kapcsolatos európai eltökéltségről, és – mint a franciák fogalmaztak – szembeszálljanak a Kreml narratívával, miszerint Oroszországnak győznie kell. Emmanuel Macron francia elnök rövid időn belül munkamegbeszélésre hívta európai kollégáit az Élysée-palotába, mivel tanácsadói szerint az orosz agresszió fokozódik. A tervek szerint a találkozón részt vesz Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter és Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint skandináv és balti országok vezetői.
  • Ukrajna védelmi minisztere, Rusztem Umerov kijelentette, hogy országa „területet veszít” az Oroszországgal vívott háborúban, mert a nyugati partnerek által ígért fegyverek „50 százaléka” nem érkezett meg időben.
  • Zelenszkij szerint az orosz erők május végén vagy nyáron újabb offenzívát kísérelnek meg. Mint mondta: „felkészülünk a támadásukra. Az október 8-án kezdődött támadásuk azt hiszem, nem hozott semmilyen eredményt.” Az ukrán elnök szerint országának "világos" terve volt egy új ellentámadásra, de részleteket nem árulhatott el. Ukrajnának jobban fel kell készítenie a tartalékos erőit – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háború két évéről Kijevben 2024. február 25-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai háború két évéről Kijevben 2024. február 25-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

  • Az amerikai elnök segítői szerint Joe Biden azt tervezi, hogy kedden találkozik a kongresszusi vezetőkkel, hogy megvitassák az elakadt nemzetbiztonsági törvényjavaslatot, amely segítséget nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak.
  • Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke arra szólította fel a nyugatot, hogy legyenek „bátrabbak” az orosz vagyon lefoglalásában, és adják oda Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközök után már felhalmozott kamatot.
  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői előnyösebb pozíciót foglaltak el az ukrajnai Avgyijivka közelében, és visszaverték az ellentámadásokat.
  • Andrij Jermak, Zelenszkij vezérkari főnöke szerint Oroszország meghívást kaphat egy békecsúcsra, ha a Kreml „valóban véget akar vetni ennek a háborúnak”.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG