BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2020. január 22. 13:58

A norvég kormánykoalíciót megrendítő nő 2013-ban utazott Szíria Iszlám Állam által ellenőrzött részére, ahol kétszer házasodott és több esetben vett részt a terrorállam propaganda filmjeiben. A muszlim bevándorlók integrációja válságterületnek számít Norvégiában is. Káncz Csaba jegyzete.

A Haladó Párt vezetője, Siv Jensen (középen) a kormánykoalícióból való kilépést bejelentő sajtótájékoztatón Oslóban. EPA/FREDRIK VARFJEL

Norvégiában hétfőn megrendült az országot 2013 óta kormányzó négypárti, jobbközép koalíció, miután bejelentette kilépését a bevándorlásellenes Haladó Párt (FrP). Kisebbségi kormányzás jön most a skanináv országban, komoly politikai bizonytalansággal.

Egy évvel az általános választások előtt az FrP nyilvánvalóan szeretné élesíteni a profilját: míg a múltkori választásokon még elhozta a szavazatok 15 százalékát, jelenleg csupán tíz százalékon tanyázik.

Az Iszlám Állam arca

A koalíciót egy 29 éves, pakisztáni származású nő robbantotta föl, aki a múlt héten tért vissza Norvégiába a szíriai kurd erők által ellenőrzött al-Hol menekülttáborból. A hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték, két gyerekét pedig egy oslói kórházba szállították.  A nő 2013-ban utazott Szíria Iszlám Állam (IS) által ellenőrzött részére, ahol kétszer házasodott és több esetben vett részt IS propaganda filmekben.

Az FrP kijelentette, hogy nem a gyerekek, hanem az anyjuk hazatelepítését ellenzi.

Többször elmondtuk, hogy nincs kifogásunk ártatlan gyerekek visszafogadása ellen, de nem kötünk alkut azok esetében, akik terroristaszervezetekhez csatlakoztak, és a norvég társadalom alapjait akarják lerombolni

– szögezte le a párt szóvivője.  A visszatért nő most a „terrorszervezetben való részvétel” vádjával néz szembe és akár 6 év börtönbüntetésre számíthat.

Az elmúlt órákban a kiugrott FrP párt már három olyan területet is megnevezett, amelyeken támadni fogja kívülről a megrendült kisebbségi kormányt. Az egyik ilyen a szélerőművek kérdése (amelyet a párt természetet károsítónak tart), a másik a Hardanger kisvárosát az Egyesült Királysággal összekötő elektromos vezeték (North Connect), amelyet szintén elleneznek, a harmadik ilyen téma pedig a Barents-tenger jegének kiterjedése, amelynek meghatározása körüli vita befolyásolja a fúrótornyok behatolását a térségbe.

Válságterület a muszlimok integrációja

A kormányválság kapcsán érdemes egy pillantást vetnünk a muszlim közösségre, amelynek létszáma robbanásszerűen nőtt Norvégiában. Míg a muszlimok száma 1980-ban 1006 főt tett ki, addig napjainkra az 5,2 milliós ország lakosságának 5,7 százalékát teszik ki.

Káncz Csaba

A szélsőjobboldali terror itt is megjelent, múlt nyáron egy 21 éves norvég rohant le egy mecsetet és nyitott tüzet, inspirálva a 2011-es Breivik tömeggyilkosság által.  Az FrP megkérdőjelezi az integráció sikerességét és véres kardként mutatja föl azokat a statisztikákat, amelyek szerint a második generációs muszlimok az országban több bűntettet követnek el, mint szüleik generációja.

Ezt bizony megerősítette egy tavalyi, átfogó kormányjelentés. A muszlim hátterű menekültek és bevándorlók – különös tekintettel a palesztinokra, irakiakra és afgánokra – többször annyi bűntettet követnek el, mint más norvégok, beleértve egyéb bevándorló csoportokat. A családon belüli erőszak esetében a nem európai bevándorlók nyolcszor annyi esetben szembesültek az igazságszolgáltatással, más más csoportok.

Ráadásul, ahogyan azt a vezető napilap, az Aftenposten a múlt év végén jelentette, a norvég állam 2005 és 2016 között 7,3 milliárd dollárt költött 37 ezer menekült és migráns munkaerőpiaci integrációjára.  A több, mint 2 ezermilliárd forintnak megfelelő összeg elköltése után 2017-ben csupán 55 százalékuk állt alkalmazásban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél