5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.

Idén tavasszal amerikai hírszerzők lehallgattak orosz kémeket, akik azzal kérkedtek, hogy meggyőzték az olajban gazdag Egyesült Arab Emirátusokat - egy hét sejkségből álló autokratikus szövetséget az Arab-félszigeten -, hogy „együtt dolgozzanak az amerikai és a brit hírszerző ügynökségek ellen”. Valóban, amerikai tisztviselők egyre gyakrabban beszélnek aggodalmaskodva az Emírségek és Oroszország közötti kapcsolatok új dimenzióba lépéséről.

Amerikai hírszerzési tisztviselők az elmúlt években rámutattak az Emírségek és a Wagner-csoport közötti lehetséges kapcsolatokra is. 2020-ban az Egyesült Államok Védelmi Hírszerző Ügynöksége egyenesen úgy értékelte, „hogy az Emírségek finanszírozást nyújthatnak a csoport műveleteihez”.

Sokan aggódva figyelik a folyamatokat. Fotó: Depositphotos
Sokan aggódva figyelik a folyamatokat. Fotó: Depositphotos

Közös látásmód

Oroszország és az Emírségek hasonlóan értékelnek néhány kulcsfontosságú közel-keleti és észak-afrikai konfliktust, és az oroszok beáramlása az Emírségekbe - amióta Oroszország megkezdte ukrajnai háborúját -, szintén megerősítette a kapcsolatokat a két állam között.

Az Emírségek úgy érzékeli, hogy Amerika jelenléte csökken a térségben, miután kaotikus körülmények között kivonult Afganisztánból. Holott az Egyesült Államok a mai napig több katonai bázist tart fenn, és katonák ezreit állomásoztatja a régióban, többek között Abu Dhabi „Al-Dafra” légibázisán. Dubaj „Dzsebel Ali” kikötője pedig továbbra is a legforgalmasabb amerikai haditengerészeti kikötő az USA kontinentális részén kívül.

Felpörgő kapcsolatok

Az Emírségek továbbra is azon kevés helyek egyike, amely továbbra is naponta indít közvetlen légijáratot Moszkvába, az ukrajnai invázió ellenére. Ez egyben azt jelenti, hogy a pénz és az orosz állampolgárok ezrei érkeznek az Emírségekbe.

Az amerikai szankciókat elkerülő orosz oligarchák felpörgették Dubaj ingatlanpiacát, amint több, mint 100 repülőgépet parkolnak a dubaji Al Maktoum nemzetközi repülőtéren - köztük egy 250 millió dolláros Boeing 787 Dreamliner repülőgépet, amely a Chelsea FC korábbi tulajdonosának, Roman Abramovicsnak a tulajdona. Az USA és az EU megtiltotta a vállalataiknak, hogy biztosítsák vagy karbantartsák ezeket a repülőgépeket.

A Szabad Oroszország Alapítvány által elemzett orosz vámügyi adatok szerint az elektronikus alkatrészek exportja az Emírségekből Oroszországba egyetlen év alatt hétszeresére nőtt, csaknem 283 millió dollárra. Tavaly az Öböl-menti ország 15-ször több mikrochipet exportált Oroszországba, mint az előző évben - amelyek közül sok az USA-ban készült -, és 158 drónt.

A gazdag orosz bevándorlók érkezése készpénzzel árasztotta el a helyi piacot. A Capital Economics szerint tavaly május óta havonta 20 százalékkal nő az Emírségekbe áramló deviza.

A kereskedelem hatalmas fellendülése mindkét irányba mutat. Az Emírségek tavaly rekordmennyiségű 60 millió hordó orosz olajat és 4 milliárd dollár értékű orosz aranyat vásárolt, ami elképesztő ugrás az előző évi 61 millió dollárhoz képest.

Nem csoda, hogy az USA Pénzügyminisztériumának terrorizmusfinanszírozásért és pénzügyi bűnökért felelős miniszterhelyettese, Elizabeth Rosenberg „fókusz országnak” nevezte az Emirátusokat, amelynek Oroszországgal való kapcsolatát vizsgálják. Kijelentette, hogy az ottani vállalkozások segítettek Oroszországnak a nemzetközi szankciók elkerülésében.

Az erőkivetítő játszma

Az Emirátusok a térség több országába is aktívan beavatkozik. Jemenben az Emirátusok politikájának célja az északi és a déli részek elválasztása, Aden stratégiai kikötőjének ellenőrzése, és Socotra szigetének teljes átvétele. A Déli Átmeneti Tanács emírségi támogatása lehetővé tette Jemen számos kikötője és szigete feletti ellenőrzést, hozzáférést biztosítva a stratégiai fontosságú Bab-el-Mandeb-szoroshoz és Afrika szarva régiójához.

Líbiában Halifa Haftár tábornok, az Emirátusok által támogatott hadúr kudarcot vallott Tripoli elfoglalására tett 2019-es kísérletében. Az ország azóta szétszakadt, és Líbia összetett konstellációjában minden egyes hatalmi központ meggyengült.

Kutya-macska barátság

Ahogy Amerika befolyása gyengül az Öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés zajlik a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Valóban, az üzleti és geopolitikai konfliktusok régóta feszülnek a két szunnita arab ország között.

Az Emirátusok nem akar Szaúd-Arábia kistestvére lenni, politikájában is meg szeretné magát különböztetni az extravagáns és erőszakos szomszédos országgal szemben. Ez a törekvés és megkülönböztetés az energiapolitikára is rányomja bélyegét.

Az 1981-ben létrehozott Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) megalapítása óta az Emirátusok – és a Tanács másik 4 kis tagja – aggodalommal figyeli Szaúd-Arábia hegemonisztikus céljait az Arab-félszigeten.   Mindazonáltal az Arab Tavasz 2011-es kirobbanása után az Emirátusok és a szaúdiak szorosan együtt tudtak működni olyan regionális kérdésekben, mint Irán és Törökország feltartóztatása, a Muszlim Testvériség periferizálása, valamint a 2013-as egyiptomi puccs támogatása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: egyre többen lépik át az EU-s határokat
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 17:24
Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG