3p

A japán infláció már három hónapja csökken és 2 százalékra esett januárban, de nagyobb volt az elemzői várakozásoknál. Eljött a negatív kamatok vége?

A japán fogyasztói árindex januárban 2 százalék volt, jelentette a Belügyi és Kommunikációs Minisztérium kedden -számolt be róla a Reuters.

Az infláció már harmadik hónapja lassult, de meghaladta az az elemzői várakozásokat, amelyek 1,8 százalékot jósoltak. Az indikátor telibe találta a jegybank 2 százalékos célját, megerősítve azokat a várakozásokat, hogy a Japán jegybank hamarosan véget vet a negatív kamatlábaknak.

Az alacsonyabb inflációnak a jen is örülhet. Fotó: wikipedia
Az alacsonyabb inflációnak a jen is örülhet. Fotó: wikipedia

A vártnál erősebb inflációs adatok fenntartják azokat a piaci spekulációkat, amelyek szerint a japán jegybank (Bank of Japan, BOJ) 2007 óta az első kamatemelésére készül, ami a megfigyelők többsége szerint áprilisban következik be.

Januárban a fogyasztói árindex 2,0 százalékos értéke kisebb volt, mint a decemberi 2,3 százalékos adat, ami alátámasztja azt a meglátást, amely szerint a nyersanyagimport miatti csökkenő költséginfláció enyhítheti a magasabb megélhetés miatti aggodalmakat.

A januári szám azonban felülmúlta az 1,8 százalékos emelkedésre vonatkozó medián piaci előrejelzéseket. Ez megerősítette a várakozásokat, hogy a nagy cégek komoly béremeléseket fognak ajánlani a március 13-ai bértárgyalásokon, amelyek megnyitják az utat a BOJ számára, hogy véget vessen a negatív kamatoknak márciusban vagy áprilisban.

Kamatemelés?

„A januári fogyasztói árindex nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy a BOJ megemelje irányadó kamatát a márciusi kamatdöntő ülésen, ha a találkozó előtt néhány nappal esedékes "sunto"-tárgyalások eredményei biztatóak lesznek” - mondta Marcel Thieliant a Capital Economicstól, utalva a bértárgyalások japán nevére.

Japán fogyasztói árindexe magában foglalja az olajtermékek, de nem tartalmazza a friss élelmiszerek árait.

Az utóbbi hónapokban tapasztalt lassulás részben az energiaköltségek nagymértékű csökkenése miatt következett be, ami a tavalyi meredek emelkedés, valamint a benzin- és közüzemi számlák visszafogását célzó állami támogatások bázishatását tükrözi. Ez csökkenő költségnyomást jelent, amely korábban a maginflációt a BOJ 2 százalékos célján vagy afölött tartotta 2022 áprilisa óta.

Vajon a béremelések növelik a vásárlóerőt? Fotó: Pixabay
Vajon a béremelések növelik a vásárlóerőt? Fotó: Pixabay

A jövőre nézve a kulcs az, hogy a béremelések meghaladják-e annyira az inflációt, hogy a háztartások vásárlóereje növekedjék, amely esetben a vállalatok továbbra is átháríthatják a költségeiket a vásárlókra, és így tartósan a BOJ 2 százalékos célján tarthatják az inflációt – érveltek az elemzők.

Az úgynevezett „mag-maginfláció” index, amely a friss élelmiszerek árait és az energiaárakat egyaránt kizárja, és amelyet a BOJ az ártrend fő mérőszámaként figyel, januárban 3,5 százalékkal nőtt éves összevetésben,  a decemberi 3,7 százalékos értéket követően.

„Ami az árakat illeti, a mai adatokban nincs semmi, ami megakadályozná a BOJ-t a negatív kamatlábak megszüntetésében, ami szerintem áprilisban fog megtörténni" - mondta Izuru Kato, a Totan Research vezető közgazdásza.

„Ugyanakkor a BOJ-nak egyensúlyoznia kell, mivel a bruttó hazai termék (GDP) két negyedéve zsugorodik és a lakossági fogyasztás is erősen visszafogott, miközben a gyenge jen stagflációhoz hasonló helyzetet teremtett" - tette hozzá, ami az alacsony növekedés és a magas infláció kombinációja.

A globális inflációról további érdekességeket talál a Privátbankár Európai Inflációs Körképét tanumányozva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG