<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Aligha jelent mostanra meglepetést bárkinek az élelmiszerek félelmetes drágulása – a hazai áremelkedés egész Európában az élvonalba tartozik a legtöbb alapélelmiszer esetében, de a legszembetűnőbb mégis a kenyér árának meredek emelkedése. A tendencia nem most kezdődött, azonban több jel is arra utal, hogy még tovább drágulhat a magyarok kenyere az elmúlt hónapokban.

Az, hogy Magyarországon drágul a kenyér, aligha új hír bárkinek, aki megfordult az elmúlt hónapokban egy boltban, sőt laptársunk, az mfor.hu nyár eleji cikkében is arról számolt be, hogy májusban egyedül az Európai Unió legszegényebb országaként emlegetett Bulgáriában drágult nagyobb ütemben a kenyér ára a 2021-es árszinthez képest, mint Magyarországon. Nos, ez azóta csak rosszabb lett.

Magyarország Európa élén

Az Eurostat által közzétett adatok szerint augusztusban Magyarországon 65,5 százalékkal emelkedett a kenyér átlagára a 2021-ben mérthez képest, ez pedig egész Európában kiugró drágulás – ezzel egyébként aligha lehet vitatkozni, hiszen a második legnagyobb drágulást jegyző Litvániában már „csak” 33,3 százalékkal emelkedtek az árak.  A Magyarország szempontjából mindig érdekes többi V4-ország közül a legjelentősebb áremelkedést Szlovákiában mérték 32,2 százalékkal, míg a régióban Romániában emelkedett a legkevésbé a kenyér ára augusztusban 25,2 százalékkal.

Drága kenyér - kenyér, te drága! Fotó: PexelsDrága kenyér - kenyér, te drága! Fotó: Pexels

Az áremelkedés üteme nem lassult, sőt…

Ahogy már említettük, laptársunk korábban arról írt, hogy Magyarországon a kenyér drágulásának mértéke az európai élvonalba került, ám ekkor a hazai szint még annyira nem ugrott ki a többi tagállamé közül.

Azonban ahogy az az általunk készített grafikonon is látszik, a hazai kenyérárak lényegesen nagyobb lendülettel drágulnak, mint a régió bármelyik másik országában – vagy éppen a korábbi listavezető Bulgáriában. Természetesen arról nincsen szó, hogy az infláció nem jelent volna meg más országokban, de Magyarországgal ellentétben a régióban mintha az lenne a jellemző, hogy a nagyobb kilengések és árugrások után most a nyár vége stagnálást hozott a kenyér árában. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy mind Szlovákia, mind Románia szintén közvetlen szomszédja Ukrajnának, ennek ellenére mintha mégsem sújtaná őket annyira a magyar kormány által sokat emlegetett háborús infláció.

A valóság csak kellemetlenebb lehet ennél

A Privátbankár.hu idén 15. éve készíti Árkosár-felmérését, amelyben három hazai hipermarket kínálatának árszínvonalának alakulását vizsgálják kollégáink – ezen felmérésünk számai azon az árakon alapulnak, amelyekkel az átlagos vásárló is találkozik a boltokban. Augusztusban az Árkosár-felmérés készítői azt tapasztalták, hogy egy kiló kenyér 98 százalékkal volt drágább, mint az ezt megelőző évben – azaz hogyha ténylegesen a mindennapokban is tapasztalt áremelkedést vennénk alapul az Eurostat összehasonlításában is, elképzelhető, hogy a különbség a hazai árszint változása és más országoké közt még nagyobb lenne.

Mit hozhatnak a következő hónapok?

Röviden összefoglalva: nem sok jót. A kenyérárak felett jelenleg kis túlzással sötét felhők sorakoznak, hiszen nem lehet elmenni azok mellett a tényezők mellett, amelyeket Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke említett néhány napja az RTL Híradóban. Az elnök elmondása szerint közel háromszorosára emelkedtek a lisztárak, amely után októberben információik szerint újabb áremelést terveznek a malomipari cégek, mindeközben pedig a megugró energiaárak, bérek és logisztikai költségek is plusz terheket jelentenek – derült ki az RTL portálján megjelent nyilatkozatból. Mindezek mellett egyébkén a bérszínvonal emelkedése is a költségek emelkedéséhez vezetett, így hatva a termékárak további növekedésére.

A kiadások nagyjából 10-15 százalékát jelentő energiaköltségek esetében ugyanakkor elképzelhető, hogy a szektor segítséget kap, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hétvégi Kormányinfón arról beszélt, hogy a feldolgozóipari energaintenzív kis- és középvállalkozások számára elérhető lesz egy olyan támogatási program, amely keretében a kormány 2022 októberében, novemberében és decemberében a cégek energiaköltség emelkedésének felét átvállalja, valamint támogatja az energiahatékonyságot növelő beruházásokat.

Kérdés azonban, hogy mindez mekkora tényleges segítséget jelent majd, hiszen a támogatási program október elsején nyílik meg – ez a szeptemberben bajban lévő cégeknek már lehet, hogy késő lesz.

Összességében azt, hogy mekkora a baj, mi sem jelzi jobban, mint a szeptember elején készített Árkosár-felmérésünk. E szerint szeptemberben egyértelműen feljebb kúszhat Magyarországon a kenyér inflációja hivatalosan is, hiszen kollégáink egészen elképesztő, 124,2 százalékos áremelkedést láttak a hazai hipermarketekben a tavaly felvett adatokhoz képest.

Lehet, hogy jobban jár, aki hozzászokik a kenyérsütéshez? Korábbi cikkünkben ennek is utánaszámoltunk: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG