<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Aligha jelent mostanra meglepetést bárkinek az élelmiszerek félelmetes drágulása – a hazai áremelkedés egész Európában az élvonalba tartozik a legtöbb alapélelmiszer esetében, de a legszembetűnőbb mégis a kenyér árának meredek emelkedése. A tendencia nem most kezdődött, azonban több jel is arra utal, hogy még tovább drágulhat a magyarok kenyere az elmúlt hónapokban.

Az, hogy Magyarországon drágul a kenyér, aligha új hír bárkinek, aki megfordult az elmúlt hónapokban egy boltban, sőt laptársunk, az mfor.hu nyár eleji cikkében is arról számolt be, hogy májusban egyedül az Európai Unió legszegényebb országaként emlegetett Bulgáriában drágult nagyobb ütemben a kenyér ára a 2021-es árszinthez képest, mint Magyarországon. Nos, ez azóta csak rosszabb lett.

Magyarország Európa élén

Az Eurostat által közzétett adatok szerint augusztusban Magyarországon 65,5 százalékkal emelkedett a kenyér átlagára a 2021-ben mérthez képest, ez pedig egész Európában kiugró drágulás – ezzel egyébként aligha lehet vitatkozni, hiszen a második legnagyobb drágulást jegyző Litvániában már „csak” 33,3 százalékkal emelkedtek az árak.  A Magyarország szempontjából mindig érdekes többi V4-ország közül a legjelentősebb áremelkedést Szlovákiában mérték 32,2 százalékkal, míg a régióban Romániában emelkedett a legkevésbé a kenyér ára augusztusban 25,2 százalékkal.

Drága kenyér - kenyér, te drága! Fotó: PexelsDrága kenyér - kenyér, te drága! Fotó: Pexels

Az áremelkedés üteme nem lassult, sőt…

Ahogy már említettük, laptársunk korábban arról írt, hogy Magyarországon a kenyér drágulásának mértéke az európai élvonalba került, ám ekkor a hazai szint még annyira nem ugrott ki a többi tagállamé közül.

Azonban ahogy az az általunk készített grafikonon is látszik, a hazai kenyérárak lényegesen nagyobb lendülettel drágulnak, mint a régió bármelyik másik országában – vagy éppen a korábbi listavezető Bulgáriában. Természetesen arról nincsen szó, hogy az infláció nem jelent volna meg más országokban, de Magyarországgal ellentétben a régióban mintha az lenne a jellemző, hogy a nagyobb kilengések és árugrások után most a nyár vége stagnálást hozott a kenyér árában. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy mind Szlovákia, mind Románia szintén közvetlen szomszédja Ukrajnának, ennek ellenére mintha mégsem sújtaná őket annyira a magyar kormány által sokat emlegetett háborús infláció.

A valóság csak kellemetlenebb lehet ennél

A Privátbankár.hu idén 15. éve készíti Árkosár-felmérését, amelyben három hazai hipermarket kínálatának árszínvonalának alakulását vizsgálják kollégáink – ezen felmérésünk számai azon az árakon alapulnak, amelyekkel az átlagos vásárló is találkozik a boltokban. Augusztusban az Árkosár-felmérés készítői azt tapasztalták, hogy egy kiló kenyér 98 százalékkal volt drágább, mint az ezt megelőző évben – azaz hogyha ténylegesen a mindennapokban is tapasztalt áremelkedést vennénk alapul az Eurostat összehasonlításában is, elképzelhető, hogy a különbség a hazai árszint változása és más országoké közt még nagyobb lenne.

Mit hozhatnak a következő hónapok?

Röviden összefoglalva: nem sok jót. A kenyérárak felett jelenleg kis túlzással sötét felhők sorakoznak, hiszen nem lehet elmenni azok mellett a tényezők mellett, amelyeket Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke említett néhány napja az RTL Híradóban. Az elnök elmondása szerint közel háromszorosára emelkedtek a lisztárak, amely után októberben információik szerint újabb áremelést terveznek a malomipari cégek, mindeközben pedig a megugró energiaárak, bérek és logisztikai költségek is plusz terheket jelentenek – derült ki az RTL portálján megjelent nyilatkozatból. Mindezek mellett egyébkén a bérszínvonal emelkedése is a költségek emelkedéséhez vezetett, így hatva a termékárak további növekedésére.

A kiadások nagyjából 10-15 százalékát jelentő energiaköltségek esetében ugyanakkor elképzelhető, hogy a szektor segítséget kap, hiszen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a hétvégi Kormányinfón arról beszélt, hogy a feldolgozóipari energaintenzív kis- és középvállalkozások számára elérhető lesz egy olyan támogatási program, amely keretében a kormány 2022 októberében, novemberében és decemberében a cégek energiaköltség emelkedésének felét átvállalja, valamint támogatja az energiahatékonyságot növelő beruházásokat.

Kérdés azonban, hogy mindez mekkora tényleges segítséget jelent majd, hiszen a támogatási program október elsején nyílik meg – ez a szeptemberben bajban lévő cégeknek már lehet, hogy késő lesz.

Összességében azt, hogy mekkora a baj, mi sem jelzi jobban, mint a szeptember elején készített Árkosár-felmérésünk. E szerint szeptemberben egyértelműen feljebb kúszhat Magyarországon a kenyér inflációja hivatalosan is, hiszen kollégáink egészen elképesztő, 124,2 százalékos áremelkedést láttak a hazai hipermarketekben a tavaly felvett adatokhoz képest.

Lehet, hogy jobban jár, aki hozzászokik a kenyérsütéshez? Korábbi cikkünkben ennek is utánaszámoltunk: 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezia nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
Makro / Külgazdaság Tíz százalékra pörgött az infláció Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 16:31
Szeptemberben éves és havi szinten is gyorsult az infláció, közölte a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Éles vita tört ki Moszkvában a kínai befolyásról
Káncz Csaba | 2022. szeptember 29. 15:47
Szükség esetén Peking könnyen manipulálhatja a jüan árát - mondjuk, hogy kedvező feltételeket teremtsen a külkereskedelem számára. Ezzel Oroszország a kínai érdekek "túsza" maradhat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin megnyugodhat: 40 százalékkal növelte a termelést a Kalasnyikov-gyár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 14:37
Első sorban lőfegyverekből dobott többet a piacra.
Makro / Külgazdaság Lezárja egyik határát Oroszország a hadköteles férfiak előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 14:21
Ki már nem mehetnek.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: pénteken újabb ukrán területeket annektál Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 13:21
Azokat, ahol az elmúlt egy hétben úgynevezett népszavazásokat tartottak az Oroszországhoz való csatlakozásról.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG