<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a dán elnökség és a biztosi testület közös évadnyitó ülését követően újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal. Közölte, elégedettséggel tölti el az a magyar bejelentés, miszerint a hatóságok készek módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. Hozzátette, hogy a testület éppen ezekben a napokban véglegesíti jogi értékelését, amelyet követően január 17-én jelenti majd be a döntéseit - számolt be róla a Bruxinfo.

Brüsszeli össztűz Magyarországra
A jelenleg terítéken lévő magyar ügyek mellett a nyugdíjreformot is előveheti az Európai Bizottság. Nyomás alatt tartják Magyarországot, azt várják, hogy mi lépjünk. Részletek >>>

Barroso úgy vélte, hogy az Európai Bizottságot a szerződések kvázi bírósági jogkörökkel ruházták fel. Leszögezte, hogy a Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen a közösségi jognak és az értékeknek. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a testület már hosszabb ideje figyelemmel kísérte a magyarországi jogalkotást, és decemberben maga is két levelet írt a magyar kormányfőnek, arra kérve, hogy a kifogásolt tartalommal ne fogadják el a törvényeket. „Sajnos ez nem következett be” – tette hozzá.

"Ami árt az európai egységnek az káros"

Barroso egy másik kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Bizottság csak olyan kormányközi megállapodást tud támogatni a fiskális paktumról, amely teljesen összeegyeztethető a közösségi módszerrel és az uniós intézmények kiemelt szerepével. Kiemelte, hogy csak olyan megállapodáshoz tudja adni a hozzájárulását, ami nem gyengíti meg az EU egészét és nem veszélyezteti annak egységét. Ezért is tartja fontosnak, hogy lehetőségként valamennyi uniós tagállam részt vegyen a kezdeményezésben. Külön is megdicsérte a nem eurózóna-tag Dániát, amiért kész mindent elkövetni az EU egységének megőrzése érdekében. „Minden más fejlemény káros lenne, ami árt az európai egységnek” – tette hozzá.

Helle Thorning-Schmidt, a soros elnökséget ellátó Dánia miniszterelnöke elégedetten nyugtázta, hogy a fiskális paktum kitárgyalása nyitott minden tagország számára. Bár még korai lenne a szövegről beszélni, Koppenhága szerinte a lehető legnagyobb mértékben részt kíván venni a kezdeményezésben.

A Bizottság elnöke egy másik kérdésre közölte, hogy tovább kellene erősíteni a valutaövezeten belüli pénzügyi tűzfalat. Kérdésesnek nevezte ugyanakkor, hogy meddig készek elmenni a tagállamok. Előző nap Mario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel tartott találkozót követően szorgalmazta a pénzügyi tűzfal további erősítését. A dán kormányfő közölte, hogy nagy csodálattal nézi Monti erőfeszítéseit. Érti a tűzfal megerősítéséről szóló felhívásokat is – mondta -, de azt is hozzátette, hogy a tagállamok megítélése szerint decemberi csúcstalálkozójukon nagyon messzire elmentek ebben a kérdésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Mentőövet dobott a forintnak az MNB
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 18:58
Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.
Makro / Külgazdaság Alig lassult az amerikai szolgáltatóipar növekedése
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 17:49
Az amerikai szolgáltatóipari szektor teljesítménymutatói júniusban előző havinál gyengébben, de a vártnál jobban alakultak az ISM és az S&P Global gazdasági kutatóintézetek beszerzésimenedzseri-indexeinek a tanúsága alapján.
Makro / Külgazdaság A digitális euróra 2026 második felétől lehet számítani
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 16:07
Jól halad az Európai Központi Bank digitális euró fejlesztési projektje, de bevezetésére 2026 második fele előtt még nem kell számítani - közölte szerdán Burkhard Balz, a német Bundesbank igazgatótanácsának a tagja, aki egyúttal tagja az EKB digitális euró projektjét felügyelő munkacsoportnak is.
Makro / Külgazdaság 2024 - már félnek a következő amerikai republikánus elnöktől
Káncz Csaba | 2022. július 6. 15:49
Tekintettel elődjeinek a régióban elért eredménytelenségére, Biden a biztonság és a kereskedelem területein akarja meggyőzni az ázsiai szövetségeseket. A régiós döntéshozók fejében azonban mindenhol jelen van az aggodalom, hogy 2024-ben újra egy elszigetelődő elnök léphet be a Fehér Házba. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG