<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen az uniós jognak és értékeknek – jelentette ki csütörtökön Koppenhágában az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso a dán elnökség és a biztosi testület közös évadnyitó ülését követően újságírói kérdésre foglalkozott Magyarországgal. Közölte, elégedettséggel tölti el az a magyar bejelentés, miszerint a hatóságok készek módosítani a jogszabályokat, ha azok a Bizottság vizsgálata szerint ellentétben állnak az uniós jogszabályokkal és értékekkel. Hozzátette, hogy a testület éppen ezekben a napokban véglegesíti jogi értékelését, amelyet követően január 17-én jelenti majd be a döntéseit - számolt be róla a Bruxinfo.

Brüsszeli össztűz Magyarországra
A jelenleg terítéken lévő magyar ügyek mellett a nyugdíjreformot is előveheti az Európai Bizottság. Nyomás alatt tartják Magyarországot, azt várják, hogy mi lépjünk. Részletek >>>

Barroso úgy vélte, hogy az Európai Bizottságot a szerződések kvázi bírósági jogkörökkel ruházták fel. Leszögezte, hogy a Brüsszel minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy Magyarország megfeleljen a közösségi jognak és az értékeknek. Egyúttal emlékeztetett rá, hogy a testület már hosszabb ideje figyelemmel kísérte a magyarországi jogalkotást, és decemberben maga is két levelet írt a magyar kormányfőnek, arra kérve, hogy a kifogásolt tartalommal ne fogadják el a törvényeket. „Sajnos ez nem következett be” – tette hozzá.

"Ami árt az európai egységnek az káros"

Barroso egy másik kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Bizottság csak olyan kormányközi megállapodást tud támogatni a fiskális paktumról, amely teljesen összeegyeztethető a közösségi módszerrel és az uniós intézmények kiemelt szerepével. Kiemelte, hogy csak olyan megállapodáshoz tudja adni a hozzájárulását, ami nem gyengíti meg az EU egészét és nem veszélyezteti annak egységét. Ezért is tartja fontosnak, hogy lehetőségként valamennyi uniós tagállam részt vegyen a kezdeményezésben. Külön is megdicsérte a nem eurózóna-tag Dániát, amiért kész mindent elkövetni az EU egységének megőrzése érdekében. „Minden más fejlemény káros lenne, ami árt az európai egységnek” – tette hozzá.

Helle Thorning-Schmidt, a soros elnökséget ellátó Dánia miniszterelnöke elégedetten nyugtázta, hogy a fiskális paktum kitárgyalása nyitott minden tagország számára. Bár még korai lenne a szövegről beszélni, Koppenhága szerinte a lehető legnagyobb mértékben részt kíván venni a kezdeményezésben.

A Bizottság elnöke egy másik kérdésre közölte, hogy tovább kellene erősíteni a valutaövezeten belüli pénzügyi tűzfalat. Kérdésesnek nevezte ugyanakkor, hogy meddig készek elmenni a tagállamok. Előző nap Mario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel tartott találkozót követően szorgalmazta a pénzügyi tűzfal további erősítését. A dán kormányfő közölte, hogy nagy csodálattal nézi Monti erőfeszítéseit. Érti a tűzfal megerősítéséről szóló felhívásokat is – mondta -, de azt is hozzátette, hogy a tagállamok megítélése szerint decemberi csúcstalálkozójukon nagyon messzire elmentek ebben a kérdésben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló