TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A zűrös korábbi évek után idén, bár sok konfliktus szerepel a hírekben, mégis jóval stabilabb lett a politikai helyzet a világban, mint korábban. Emlék már az Iszlám Állam, lényegében béke van Szíriában és Irakban, konszolidálódott Trump elnöksége, és az európai menekültválság is majdhogynem megoldódott.

A korábbi években drámai események zajlottak: az arab tavasz eredményeképpen Szíriában 2011-től polgárháború bontakozott ki, és az iraki síita-szunnita ellentét is kiéleződött, mindez megágyazott a valaha legnagyobb területet meghódító terrorcsoport, az Iszlám Állam kialakulásának. Rengeteg ember menekült hazájából: nagy részük 2015-ben a német kancellárt tekintette megváltónak, és mind hozzá igyekezett, ezzel kialakult a modern kor egyik legsúlyosabb menekültválsága.

Fordulat

A fordulat még abban az évben bekövetkezett: Amerika szervezni kezdte az új, működőképes iraki kormányt és a megfelelő haderőt, amely szembeszállhat az Iszlám Állammal, ugyanakkor támogatást nyújtott az igen hatékonyan harcoló kurdoknak mind Irakban, mind Szíriában. Oroszország pedig a bukásra álló Aszad elnök rezsimjének nyúlt a hóna alá Szíriában, jól felmérve, hogy csak vele lehet ütőképes erőt kiállítani az Iszlám Állam elleni harcra. Európában Angela Merkel pedig felismerte, hogy nem lehet az egész emberiség anyukája, így megszigorították a menekültek befogadását, egyúttal Törökországra hárult a feladat, hogy magánál tartsa őket.

Az Iszlám Állam felszámolása nem volt könnyű feladat, de bő két éves harc után idén végül sikerült. Irakban stabil kormány van, Szíriában pedig nagyrészt megszűnt a polgárháború, és orosz közvetítéssel valamiféle tartós békemegoldáson dolgoznak. A menekültáradat leállt, sőt, aki önként hazamegy, támogatást kap hozzá. Ugyancsak az idei év nagy előrelépése, hogy Szaúd-Arábia feladja a középkort, társadalmát modernizálja.

Egy ördöggel kevesebb

Idén egy afrikai ország Zimbabwe végre megszabadult sok évtizede uralkodó, és a gazdaságot tönkretevő diktátorától, ugyanez sajnos nem sikerült Venezuelának. A tavaly megválasztott, minden korábbitól eltérő stílusú és habitusú amerikai elnököt, Donald Trumpot megszokta a világ, jó eséllyel végig is kormányozza az elnöki ciklust. A legnagyobb probléma, amivel ő maga és a világ szembenéz, az Észak-Korea atomprogramja, mivel ez nukleáris háború veszélyét jelenti. Az utóbbi időben azonban a harcias felek mintha kiskaput hagynának valamilyen megoldásnak, ha máshogy nem, a jelenlegi helyzet befagyasztásával, további rakéta-, és atomkísérletek nélkül.

Nem jött be a szabadságharc

Idén két nép megpróbálkozott a függetlenség elérésével, az iraki kurdok teljes egyetértésben, a katalánok megosztottan. Mindkét kísérlet kudarcba fulladt, nemcsak azért, mert az anyaországok odacsaptak, hanem azért is, mert a nemzetközi közösség is ellenük volt. A kurdok esetében a szomszédok keményítettek be saját kurd kisebbségeik miatt, a katalánokat az Európai Unió sem akartak külön országként látni. A világnak mintha általában elege lenne abból a trendből, hogy egyre több ország van, miközben zajlik a globalizáció.

A régi-új szuperhatalom

Sajnálatos módon nem mozdult ki a holtpontról Oroszország és a nyugat, elsősorban Amerika kapcsolata. Még mindig erőltetik az Oroszország elleni szankciókat, noha azok teljesen értelmetlenek, viszonylag kevés kárt okoznak, és a szuperhatalmi státuszát pont az Iszlám Állam szíriai legyőzése által visszaszerző nagyhatalmat amúgy is nehéz lenne ilyen módon rákényszeríteni bármire is, különösen arra, hogy magára hagyja a korábbi elnök, Borisz Jelcin hibájából a határon túlra került, elszakított nemzettestet. Pedig érdemes lenne kibékülni: pont az Iszlám Állam leverése mutatta meg, mire képes a két szuperhatalom, ha csak egy kicsit is együttműködik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél