<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha nincs lőfegyver, akkor a kés is jó? Csak Berlinben hét késeléses támadást regisztrálnak – naponta. Az elkövetők jelentős része kiskorú, sőt gyerekkorúak is vannak köztük. A helyi lap hosszú sorozatot indított a város veszélyes helyeiről. A hivatalos statisztikák viszont 2017-re javulást mutattak 2016-hoz képest.
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

Tanulók közötti késeléses támadások kapcsán ismét reflektorfénybe került a berlini bűnözés. Március 7-én egy 15 éves diák szúrta meg 14 éves társát, aki az egyik szúrásba a sok közül belehalt. Március 12-én pedig egy 18 éves afgán sebesített meg halálosan egy 17 évest.

Az esetek nyomán a politikusokat is nyomás alá helyezték, az így kiadott adatok szerint tavaly csak Berlinben 2737 támadást követtek el szúró fegyverekkel. Ez 200-al több, mint 2016-ban. Ami ijesztő, hogy 560 esetben a tettesek 21 év alattiak, 80 esetben pedig gyerekek, azaz 14 év alattiak voltak. A Morgenpost.de Peter Trapp CDU-s képviselőt idézi, aki az iskolákban folytatott megelőző munka erősítéséről beszélt.

Ne terjesszenek álhíreket

A történet mellékszála, hogy a rendőrség által csak Edgar H. rövidítéssel említett 15 éves elkövetőt az idegenellenes Pediga-mozgalom egyik alapítója, a többszörösen büntetett előéletű Lutz Bachmann “kaukázusi bestiaként”, “csecsen szörnyetegként” azonosította és nevesítette is.

Ám mint kiderült, tévesen, egy másik személyről van szó. Most Bachmann ellen is eljárás folyik. A rendőrség külön kéri a lakosságot, hogy ne terjesszenek álhíreket.

No go-zónák a berliniek szerint

Berlinben nemrég menesztették a rendőrfőnököt, és gyakran emlegetik az egyik kerületet, Neuköllnt, mint az ottani, arab klánok által uralt szervezett bűnözés fellegvárát. Más hírek szerint viszont már csecsen bűnszövetkezetek terjeszkednek Németországban. Az új belügyminiszter, Horst Seehofer nagy tervekkel kezdi hivatalát, Bajorországhoz hasonló közbiztonságot szeretne megteremteni egész Németországban.

Belenéztünk a helyi Berliner Morgenpost (Funke Mediengruppe) cikkeibe, hogy ők hogyan tudósítanak erről. Az egyik, ami feltűnő, hogy régóta külön cikksorozatot közölnek “veszélyes helyek” címmel, amiben nemcsak az említett kerület, hanem több más park, sugárút, tér is szerepel. (Der kleine Tiergarten, Kottbusser Tor, Görlitzer Park stb.)

Van, ahol visszaszorítják

A cikkekben sok szó esik kábítószerekről, erőszakos támadásokról, politikai szélsőségesekről, szociális problémákról, munkanélküliségről, csecsen, arab, török bűnbandákról. A cikkekhez helyenként részletes rendőrségi statisztikát is mellékelnek: A Kottbuser Tor nevű helyen például a bűnözés 2016-ban 6027 esettet tetőzött, de tavaly ezt kevesebb mint a felére sikerült visszaszorítani.

A cikkekben rendőrök, szociális segítők, társadalmi szervezetek is megszólalnak.  Kiderül, hogy sem a hatóságok, sem az egyéb szervezetek nem nézik tétlenül, ha a bűnözés elharapózik, és többféle eszközzel harcolnak ellene.

Több mint félmillió bűncselekmény

A külföldi bűnbandákon kívül a helyi politikai szélsőségesek is sok fejfájást okoznak. A Berliner Morgenpost archívumában 2586 alkalommal fordul elő a “jobboldali szélsőséges” kifejezés, 426 alkalommal pedig a “baloldali szélsőséges”.

Sokan az eddigi rendőrfőnök menesztését igazságtalannak tartják, egyfajta politikai áldozatnak. Berlinben ugyanis az ijesztő hírek ellenére tavaly – sok éves töretlen emelkedés után – csökkent a bűncselekmények száma. Tavaly mintegy 520 ezer bűncselekményt regisztráltak, ami 8,5 százalékos mérséklődés. (A város lakossága mintegy 3,4 millió.)

Sok a szexuális eset

Jelentősen, 40 százalékkal visszaesett például a zsebtolvajlások száma, kisebb mértékben csökkent a járműlopásoké és betöréseké, rablásoké is. Meggyilkoltak 40 embert, hárommal többet, mint 2016-ban. A testi sértések száma stagnált, a szexuális bűncselekményeké viszont jelentősen nőtt.

Mégpedig 918 esettel, de ebből 498 eset azért volt, mert a szexuális zaklatást átsorolták ide az “egyéb” kategóriából. A nemi erőszakok száma 47 százalékkal nőtt, de itt is felhívják a figyelmet, hogy részben jogszabály-változások állnak a háttérben. Erősen nőtt a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények száma is.

A szélsőbal, vagy a szélsőjobb bűnöz többet?

Érdekes, hogy Németországban tudják mérni a politikailag és vallásilag motivált bűncselekményeket is, ráadásul konkrét ideológiákhoz köthetően. Az adatok szerint 4239 esetből 46 százalék volt szélsőjobboldali, 28 százalék szélsőbaloldali, hat százalék iszlamista, öt pedig “külföldi ideológia”. További 15 százalékot nem lehetett besorolni.

A szélsőbaloldali bűncselekmények száma 16 százalékkal csökkent, a szélsőjobbosaké 8 százalékkal nőtt tavaly.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
hírlevél
Ingatlantájoló