Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha nincs lőfegyver, akkor a kés is jó? Csak Berlinben hét késeléses támadást regisztrálnak – naponta. Az elkövetők jelentős része kiskorú, sőt gyerekkorúak is vannak köztük. A helyi lap hosszú sorozatot indított a város veszélyes helyeiről. A hivatalos statisztikák viszont 2017-re javulást mutattak 2016-hoz képest.
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

Tanulók közötti késeléses támadások kapcsán ismét reflektorfénybe került a berlini bűnözés. Március 7-én egy 15 éves diák szúrta meg 14 éves társát, aki az egyik szúrásba a sok közül belehalt. Március 12-én pedig egy 18 éves afgán sebesített meg halálosan egy 17 évest.

Az esetek nyomán a politikusokat is nyomás alá helyezték, az így kiadott adatok szerint tavaly csak Berlinben 2737 támadást követtek el szúró fegyverekkel. Ez 200-al több, mint 2016-ban. Ami ijesztő, hogy 560 esetben a tettesek 21 év alattiak, 80 esetben pedig gyerekek, azaz 14 év alattiak voltak. A Morgenpost.de Peter Trapp CDU-s képviselőt idézi, aki az iskolákban folytatott megelőző munka erősítéséről beszélt.

Ne terjesszenek álhíreket

A történet mellékszála, hogy a rendőrség által csak Edgar H. rövidítéssel említett 15 éves elkövetőt az idegenellenes Pediga-mozgalom egyik alapítója, a többszörösen büntetett előéletű Lutz Bachmann “kaukázusi bestiaként”, “csecsen szörnyetegként” azonosította és nevesítette is.

Ám mint kiderült, tévesen, egy másik személyről van szó. Most Bachmann ellen is eljárás folyik. A rendőrség külön kéri a lakosságot, hogy ne terjesszenek álhíreket.

No go-zónák a berliniek szerint

Berlinben nemrég menesztették a rendőrfőnököt, és gyakran emlegetik az egyik kerületet, Neuköllnt, mint az ottani, arab klánok által uralt szervezett bűnözés fellegvárát. Más hírek szerint viszont már csecsen bűnszövetkezetek terjeszkednek Németországban. Az új belügyminiszter, Horst Seehofer nagy tervekkel kezdi hivatalát, Bajorországhoz hasonló közbiztonságot szeretne megteremteni egész Németországban.

Belenéztünk a helyi Berliner Morgenpost (Funke Mediengruppe) cikkeibe, hogy ők hogyan tudósítanak erről. Az egyik, ami feltűnő, hogy régóta külön cikksorozatot közölnek “veszélyes helyek” címmel, amiben nemcsak az említett kerület, hanem több más park, sugárút, tér is szerepel. (Der kleine Tiergarten, Kottbusser Tor, Görlitzer Park stb.)

Van, ahol visszaszorítják

A cikkekben sok szó esik kábítószerekről, erőszakos támadásokról, politikai szélsőségesekről, szociális problémákról, munkanélküliségről, csecsen, arab, török bűnbandákról. A cikkekhez helyenként részletes rendőrségi statisztikát is mellékelnek: A Kottbuser Tor nevű helyen például a bűnözés 2016-ban 6027 esettet tetőzött, de tavaly ezt kevesebb mint a felére sikerült visszaszorítani.

A cikkekben rendőrök, szociális segítők, társadalmi szervezetek is megszólalnak.  Kiderül, hogy sem a hatóságok, sem az egyéb szervezetek nem nézik tétlenül, ha a bűnözés elharapózik, és többféle eszközzel harcolnak ellene.

Több mint félmillió bűncselekmény

A külföldi bűnbandákon kívül a helyi politikai szélsőségesek is sok fejfájást okoznak. A Berliner Morgenpost archívumában 2586 alkalommal fordul elő a “jobboldali szélsőséges” kifejezés, 426 alkalommal pedig a “baloldali szélsőséges”.

Sokan az eddigi rendőrfőnök menesztését igazságtalannak tartják, egyfajta politikai áldozatnak. Berlinben ugyanis az ijesztő hírek ellenére tavaly – sok éves töretlen emelkedés után – csökkent a bűncselekmények száma. Tavaly mintegy 520 ezer bűncselekményt regisztráltak, ami 8,5 százalékos mérséklődés. (A város lakossága mintegy 3,4 millió.)

Sok a szexuális eset

Jelentősen, 40 százalékkal visszaesett például a zsebtolvajlások száma, kisebb mértékben csökkent a járműlopásoké és betöréseké, rablásoké is. Meggyilkoltak 40 embert, hárommal többet, mint 2016-ban. A testi sértések száma stagnált, a szexuális bűncselekményeké viszont jelentősen nőtt.

Mégpedig 918 esettel, de ebből 498 eset azért volt, mert a szexuális zaklatást átsorolták ide az “egyéb” kategóriából. A nemi erőszakok száma 47 százalékkal nőtt, de itt is felhívják a figyelmet, hogy részben jogszabály-változások állnak a háttérben. Erősen nőtt a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények száma is.

A szélsőbal, vagy a szélsőjobb bűnöz többet?

Érdekes, hogy Németországban tudják mérni a politikailag és vallásilag motivált bűncselekményeket is, ráadásul konkrét ideológiákhoz köthetően. Az adatok szerint 4239 esetből 46 százalék volt szélsőjobboldali, 28 százalék szélsőbaloldali, hat százalék iszlamista, öt pedig “külföldi ideológia”. További 15 százalékot nem lehetett besorolni.

A szélsőbaloldali bűncselekmények száma 16 százalékkal csökkent, a szélsőjobbosaké 8 százalékkal nőtt tavaly.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.