4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már nemcsak a párt bázisa, hanem a külföldi partnerek is kurzusmódosítást követelnek menekültügyben, ezért a CDU elnöksége egy kompromisszumos megoldást terjeszt a párt mai kongresszusa elé. Idén a német média is súlyosan leszerepelt ebben a kritikus időszakban, a polgárok 60 százaléka elvesztette bizalmát a sajtóban.
Angela Merkel német kancellárt a német mitológiából ismert Loreleyként ábrázoló karikatúra a The Spectator brit konzervatív hetilap címlapján egy londoni újságárusnál. Fotó: MTI

Ma kezdődik a CDU, Merkel kancellár pártjának kétnapos kongresszusa. A viharosnak ígérkező eseményen Merkel még mindig a menekültek létszámplafonjának elutasítása mellett fog érvelni. Ez az álláspont azonban a párizsi terrorcselekmények és a francia populista jobboldal földcsuszamlásszerű eredményeinek a tükrében egyre tarthatatlanabb lett.

A CDU elnöksége ezért egy kompromisszumos megoldást terjesztett a párt mai kongresszusa elé. Az ARD közszolgálati adó szerint a párttagságnak majd a következő szövegrészről kell szavaznia Karlsruhéban: "Arról döntöttünk, hogy a menedékkérők és menekültek beáramlását hatékony intézkedésekkel érzékelhetően csökkentjük. Ha ugyanis a mostani beáramlás tartós marad, az hosszú távra túlterheli az államot és a társadalmat még egy olyan országban is, mint Németország".

Merkel kurzusát már nemcsak a CDU körein belül támadják élesen, hanem az EU keleti tagállamai is – legutóbb pedig Donald Tusk az EU Tanácsának elnöke határolódott el Merkel politikájától és követelt hátraarcot. De a német kormányzat még mindig másra mutogat: a szövetségi belügyminiszter egy tegnapi lapinterjúban kifejtette, hogy szerinte a magyar határkerítés megépítéséről szóló bejelentés erősíthette föl a menekülthullámot.

Az AfD hálaadó imát tarthat Merkel tiszteletére

Merkel politikája egyben kitűnő hátszelet biztosít a német eurószkeptikus AfD párt számára is, amelynek a népszerűsége a kelet-német tartományokban már 16 százalékon áll. Az AfD élesen kritizája Merkel menekültügyi paktumát Erdogan török elnökkel, hiszen szerintük a német határt kellene lezárni, nem pedig az iszlamista török kormányzatnak baksist fizetni – hogy az EU csatlakozásuk felgyorsításáról ne is beszéljünk. Az AfD egyben követeli az Oroszország elleni gazdasági szankciók azonnali feloldását és a sorkatonaság visszavezetését.

A CDU befolyásos körei érzik, hogy az AfD ellopja előlük a konzervatív témákat, ezért kétségbeesetten próbálnak helyezkedni. A rajna-pfalzi CDU-főnök – és egyben a párt üstökösszerűen emelkedő csillaga –, Julia Klöckner a kongresszuson követelni fogja a burka (muszlim nők teljes testét eltakaró külső ruházat) betiltását Németországban. A CDU ifjúsági tagozata is érzi, hogy Merkel vezetése alatt elszaladt a párttal a ló, ezért ők a német felsőoktatási intézményekben az úgynevezett ’gender-tanulmányok’ (a nemek társadalmi szerepének kutatása) pénzügyi támogatásának azonnali felfüggesztését követelik.

A CDU gazdasági tagozata pedig állásfoglalásában kiemeli, hogy a "munka világába és a társadalomba rosszul beilleszkedett bevándorlók magas száma hatalmas társadalmi robbanást" idézhet elő. Ezért a valóban üldözött menekültek befogadására kell szorítkozni, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és korlátozni kell a menekültek családegyesítési jogát, és a menekültválság terheit nemzetközileg igazságosan meg kell osztani.

A német média idén súlyosan leszerepelt

Az év eddig eltelt időszakában már 747 támadás történt menekültszállások ellen, vagyis átlagosan naponta több mint két bűncselekmény. Ráadásul ezek a számok manipuláltak, hiszen a hatóságok több esetben az ilyen támadásokat a közönséges bűnügyi statisztikák közé veszik föl, nem pedig a politikailag motiváltak közé.

A hitelességi válság 2015-ban nemcsak Merkelt és a CDU-t érte el, hanem a mesterkélt ’Willkommenskultur’ kollaboránsának tekintett német médiát is. A Die Zeit hetilap felkérésére készített felmérés szerint a polgárok 53 százaléka már kevés bizalommal viseltetik napjainkban a német sajtó irányába, további 7 százalékuk pedig semmifajta bizalommal nem rendelkezik már. A polgároknak 44 százaléka egyenesen úgy véli, hogy a német médiát „felülről vezérlik”. Csupán egyharmada tekinti a sajtót „kiegyensúlyozottnak”, míg csaknem a fele a polgároknak a híradásokat „egyoldalúnak” minősíti.

A hazánkhoz hasonlóan a határtalanul szervilis német közszolgálati média is a kritikák kereszttüzébe került. A befolyásos konzervatív újságíró, Wolfgang Herles szerint a CDU kongresszusokról szóló közszolgálati tudósítások olyan benyomást tesznek, mint egy „C-Dúr mise Szent Angela tiszteletére”. Nem véletlen, hogy az olvasói hozzászólások egyre gyakrabban hasonlítják a jelenlegi sajtóviszonyokat az NDK-s időkhöz és kritizálják Merkel kelet-német szocializációját.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG