TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mintegy száz szexmunkásnak kell új munka után néznie vagy illegalitásba vonulnia a kölni Pascha csődje miatt. Berlinben viszont már újranyithattak a bordélyok.

A világ legősibbnek mondott szakmáját sem kíméli a koronavírus, pontosabban az ellene alkalmazott válságkezelési stratégia.  

Nyissátok ki a bordélyokat. Most. - hirdeti egy transzparens a szexmunkások tüntetésén a düsseldorfi tartományi parlament előtt 2020. augusztus 27-én. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Nyissátok ki a bordélyokat. Most. - hirdeti egy transzparens a szexmunkások tüntetésén a düsseldorfi tartományi parlament előtt 2020. augusztus 27-én. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Lehúzták a rolót

A héten ugyanis csődöt jelentett a kölni Pascha: Európa egyik legnagyobb bordélyháza a hónapok óta tartó kényszerszünet miatt már nem tudta fizetni a folyó költségeket, például a tizenegy (!) emeletes épület bérleti díját.

Két hetente azzal áltattak, hogy majd két hét múlva lesz valami. Így nem lehet tervezni. A bankok segítségével talán elháríthattuk volna a csődöt, ha megígérték volna, hogy jövő év elején újranyithatunk. Végünk van

- mondta Armin Lobscheid üzletvezető a kölni Expressnek arra utalva, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában a hatóságok már öt hónapja bezáratták a bordélyokat a járvány miatt, és egyelőre nincs kilátás az újranyitásukra.  

A prostitúció (és a járványveszély) ezzel persze nem szűnik meg, csupán illegalitásba kényszerül.

Ebben a szakmában mindenki tudja, hogy az üzlet ezerrel megy tovább. Mivel kereslet továbbra is van, a nők most szállodákban, lakásokban, autókban és lakókocsikban találkoznak a férfiakkal. Ugyanakkor már nem védettek, hanem teljesen kiszolgáltatottak a striciknek és a kuncsaftoknak

- világította meg az üzletvezető a bezárás árnyoldalait.

A Die Welt szerint a 9 ezer négyzetméteres Paschában mintegy száz szabadfoglalkozású prostituált és hatvan alkalmazott dolgozott, köztük pincérek, ügyintézők, biztonsági emberek és takarítók.

A bordély még a hetvenes években nyitotta meg kapuit, de csak 1995-ben vette fel jelenlegi nevét. Alapítóját, Hermann Müllert 2017-ben adócsalás miatt börtönbüntetésre ítélték, a rendőrség pedig razziázott is a helyszínen.

Az intézmény a 2006-os németországi foci-vb idején egyébként azzal a szlogennel csalogatta a szurkolókat, hogy

a világ most a lányoknál vendégeskedik.

Berlin már beindult

Míg Kölnben továbbra is lakat alatt vannak a bordélyok, Berlinben lágyszívűbbnek bizonyultak a döntéshozók:

a német fővárosban augusztusban fokozatosan, de ismét munkába állhattak a prostituáltak.

Az egészségügyi hatóságok előbb – idézzük – a „közösülés nélküli szolgáltatásokat” engedélyezték, majd „a közösülést is magában foglaló” praktikáknak is zöld utat adtak, természetesen csak szigorú higiéniai előírások mellett.

A prostitúció ismételt engedélyezését kérte egyébként egy HIV-fertőzötteket segítő szervezet, a Deutsche Aidshilfe is. Szerintük a tiltás vészhelyzetbe sodorja a szexmunkásokat, akik közül sokan bevétel nélkül maradhatnak; egy részüknek nincs hol laknia, és egészségbiztosítással sem rendelkeznek.

Ők az eddiginél is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek,

figyelmeztetett a szervezet. A Paschában egyébként néhány prostituált még most is a szobájában lakik.

Augusztus végén Düsseldorfban a tartományi parlament előtt követelték a bordélyok újranyitását a szexiparban dolgozók és érdekvédelmi szervezeteik, de utcára vonultak például Stuttgartban és Kölnben is.

Németországban a prostitúció teljesen legális: tavaly év végi adatok szerint 32 800 szexmunkás van hivatalosan bejelentve.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Makro / Külgazdaság Még 800 milliót ad az Orbán-kormány a hajdúnánási Moto GP-pályára
Vég Márton | 2020. október 24. 11:21
Még 800 millió forinttal lehet drágább a hajdúnánási Moto GP-pálya építése. Ebből a pénzből a beruházáshoz szükséges ingatlanokat kellene megvásárolni.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Csehországban rohamosan terjed a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 10:11
Csehországban pénteken 15 252 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton reggel közölt adatokból.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 38-an haltak bele a betegségbe
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 09:37
1820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország még az idén gigahitelt kap Brüsszeltől
MTI | 2020. október 24. 08:21
Az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta Magyarországnak a munkahelyvédelmi program (SURE) keretében benyújtott 504 millió eurós hitelkérelmét. Ezzel Magyarország is csatlakozott ahhoz a 16 uniós tagállamhoz, amelyeknek kérelmét elfogadta a Tanács - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel szombaton.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Friss
hírlevél