<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erősen növekszik idén a GDP is, de a háztartások jelentős részét még mindig nyomják a magas energiaárak.

A vártnál gyorsabban és kisebb inflációs nyomás alatt fejlődik Írország, de a pénzromlást nehéz lesz lényegesen lejjebb vinni – állapította meg az Economic and Social Research Institute (ESRI) nevű elemző intézet március végi összesítése, amiről a The Irish Times számolt be.

A vendéglátóipar nem panaszkodik. Fotó: pixabay
A vendéglátóipar nem panaszkodik. Fotó: pixabay

A hét második felében tették közzé Dublinban, hogy a februári 8,1 százalékról márciusban 7 százalékra mérséklődött az év/éves infláció. A további apadás is hasonló ütemű lehet a legtöbb közgazdász szerint, de azért vannak kockázatok. Az élelmiszerekért ugyanis ismét többet kellett adni, mint a megelőző hónapban, méghozzá 1,1 százalékkal, év/év alapon 13,5 százaléknál tart a mutató. Az egy háztartásra jutó élelmiszerköltségek egy év alatt 1000 euróval emelkedtek az ír statisztikai hivatal szerint.

Az ESRI intézet arra számít, hogy a látványosan csökkenő energiaárak nyomán az év végére 4,5, jövőre pedig 3,5 százalékra sikerül levinni az éves átlagos inflációt. Korábban idénre 6-7 százalék közé jósolták a pénzromlást. Eközben a GDP 3,8 százalékos pluszban lesz, mert fellendül a belső fogyasztás és a beruházás is.

A szervezet nem rejtette azonban véka alá az aggodalmait sem. Eszerint, ha az úgymond normál inflációs nyomást felváltja az ár-bér spirál, akkor a központi kamatlábnak erre reagálnia kell, vagyis emelés várható, s ez nem segíti a gazdaság egészét.

Az ír kereskedelmi bankok egyelőre nem feltétlenül követték az általános európai kamatemelési gyakorlatot, miután az Európai Központi Bank a közelmúltban a várt módon és mértékben megemelte a központi kamatlábat. Ha ez az összeurópai kamatszint marad, akkor nyilván a szigetországi pénzintézetek is lépni fognak – mondta az egyik vezető elemző.

Írországban csaknem teljes a foglalkoztatottság, s ha ez valóban társul az EU-ban jónak mondható és a vártnál magasabb ütemű GDP-növekedéssel, akkor túlfűtötté válhat az ír gazdaság rövid- vagy középtávon. Az intézet legutóbb 2019-ben adott ki ilyen figyelmeztetést, de 2020-ban jött a Covid és az lehűtötte a gazdaságot.

A szigetországban már két évtizede gyorsan fejlődik a gyógyszeripar és az informatikai ágazat. Mindkettő nagy munkaadó, az elmúlt évek sokkjai (Covid, ukrajnai háború, energiadrágulás) ellenére is sok adót fizet és jelentős exporttal bír. Az intézet szerint a 2021-2022-ben mégiscsak jelenlévő lassulás mára elbocsátásokat hozott, s ezek folytatódhatnak, miközben a cégek finanszírozási lehetőségei szűkülnek és drágulnak a hitelek, ami a beruházások elhalasztását hozhatja.

Magyar kapcsolatok

Írország az ezredfordulón került először abba az érdekes helyzetbe, hogy főleg amerikai gyökerű globális IT-cégek szinte megszállták, rengeteg tengerentúli vállalat alakított ki európai hídfőállást a szigetországban. Az uniós forrásokat is kihasználva fejlődött a gazdaság, ennek egyik leágazása volt, hogy az olcsónak számító magyar lakáspiacon tömegével jelentek meg a tőkével jól ellátott ír magánbefektetők és egyes ingatlanos cégek is fantáziát láttak a magyar piacban. Mára ezek kikoptak Magyarországról, részben az írországi gazdasági gondok, másrészt amiatt, hogy nagyon megdrágultak Budapesten a lakások, igaz, az árszint még mindig jócskán elmarad a szigetországiaktól.

A dublini kormány több más döntés mellett elhatározta, hogy az adóbevételekből 4 milliárd eurót átcsoportosít egy központi tartalékalapba. Ebből az alapból bizonyos szociális és gazdasági támogatásokat adhat majd a cégeknek és egyes társadalmi csoportoknak. Az ESRI viszont megjegyezte: bizonyos uniós előírásoknak nem feltétlenül fog ez megfelelni, de még dolgoznak a részleteken.

Az intézet kitért két másik, ugyancsak fontos ágazatra, az építőiparra és az ingatlanpiacra is. Várakozásai szerint idén kicsit kevesebb mint 29 ezer új lakást fognak átadni, ez 3-4 ezerrel biztos elmarad a tervezettől, mert egyszerűen sok projektet el sem kezdtek tavaly. 

Úgy látja, hogy a vártnál gyorsabban fog növekedni a lakosságszám, s emiatt felül kell vizsgálni azt a korábbi években kialakult számítást, miszerint évente 28-35 ezer új otthonnal kellene növelni a lakásállományt. Vélhetően több ezerrel több lakásra lesz szükség. Középtávon a kereslet bizonyosan meg fogja haladni a kínálatot, s ebből következik, hogy a lakásárak és a bérleti díjak is csak emelkedni tudnak, bár kétségtelen, hogy a lakásárak a korábbi évekhez képest alacsonyabb ütemben növekedhetnek.

A lakhatással összefüggő aggodalmat a lakosság nagyobb része is osztja. Ezt megerősítette az Európai Bizottság által kért és a Behaviour & Attitudes (B&A) nevű közvéleménykutató által februárban végzett, majd március végén közzé tett jelentés. Eszerint az 1008, 15 évesnél idősebb megkérdezett 52 százalékának a legnagyobb gond a lakásfenntartás, miközben az EU-átlag mindössze 8 százalék. Az íreket második helyen a növekvő infláció foglalkoztatja, itt 51 százalék mondta azt, hogy nehezebben éli meg a hétköznapokat. Egy évvel ezelőtt ugyanerre a kérdésre csak 44 százalékuk válaszolta ezt.

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG