<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.

Joe Biden elnöknek egyetlen célja van a május 20-24 között zajló ázsiai körútjával: konszenzust teremteni Kína megfékezésének szükségességéről. 

Joe Biden amerikai elnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök Tokióban 2022. május 23-án. Fotó: EPA/EUGENE HOSHIKOJoe Biden amerikai elnök és Fumio Kishida japán miniszterelnök Tokióban 2022. május 23-án. Fotó: EPA/EUGENE HOSHIKO

A múlt heti washingtoni amerikai-ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) találkozó csalódást keltő volt: az Egyesült Államok egyrészt csupán 150 millió dollárt tervez költeni infrastruktúrára, biztonsági és járványellenes intézkedésekre a régióban, másrészt a résztvevők nem rendelkeztek világos közös állásponttal arról, hogyan kezeljék Pekinget.

Az ASEAN nélkül nem megy

Márpedig, ha nincs nagyobb konszenzus az ASEAN-tagok között a regionális gazdaság Kínától eltávolodva történő átalakítására vonatkozóan, a Quad-tagok egyedül nem tudják teljesíteni a Peking megfékezésére vonatkozó kötelezettségvállalásukat.

Bár az USA meggyőzhetné szövetségeseit, például Indiát és az északkelet-ázsiai országokat, hogy erőteljesebben álljanak ki Kína fenyegetésével szemben – hiszen ezeknek az országoknak ugyanaz a stratégiai célja Washingtonnak –, Bidennek fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy megnyerje az ASEAN-országokat.

Az ukrajnai háború tovább súlyosbíthatja az USA-Kína megosztottságot, és várhatóan az indo-csendes-óceáni térség válik újra a fő vitaponttá Washington és Peking között. 

A Quad csúcstalálkozója

Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik „Quad Vezetők Csúcstalálkozójára”. Kína idegesen figyeli a Quad-találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már négy alkalommal találkoztak. 

A múlt hónapban Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője „az elavult hidegháborúval és a nulla összegű mentalitással átitatott, katonai konfrontációt bűzlő csoportnak nevezte a Quadot”, amely „ellentétes az idők trendjével, és elutasításra van ítélve.”

Ausztrália választott

Ebben a kontinensnyi országban szombaton általános választásokat tartottak, amely eredményeképpen Scott Morrison, a liberális, evangéliumi keresztény miniszterelnök lemondott hivataláról. Az utódja, a Munkáspárt vezetője, Anthony Albanese ma teszi le a miniszterelnöki esküt és holnap már repül is a japán fővárosba.

A szankciók kérdése

A csúcstalálkozót beárnyékolja, hogy a Quad vezetői nincsenek egyetértésben az Oroszország elleni szankciókról.  Itt érdemes emlékeztetni arra, hogy Új-Delhi gyakori diplomáciai eszmecserét folytat Moszkvával és Pekinggel, mivel tagja olyan multilaterális szervezeteknek (Sanghaji Együttműködési Szervezet és a BRICS), amelyeket Kína és Oroszország vezet, és ahol sem az Egyesült Államok, sem szövetségesei nem vesznek részt.

A Foreign Affairs nemrég megjelent cikke sürgeti, hogy a Quad-vezetőknek „alkalmazkodniuk kell az olyan gyorsan változó válságokhoz, mint a regionális katonai konfliktusok és természeti katasztrófák, és kezelniük kell az elvárásokat… [és] többet kell tenniük alapvető biztonsági céljaik elérése érdekében”.

Japán az AUKUS-ban?

A múlt év szeptemberi bejelentése óta folyamatosak a spekulációk, hogy Japán csatlakozik az AUKUS-hoz. Valóban, Tokió számos pozitív kijelentést tett a háromoldalú nukleáris technológia-megosztási partnerségről.

Japánnak már kétoldalú biztonsági kapcsolatai vannak mindhárom AUKUS-taggal. A hónap elején Japán és az Egyesült Királyság bejelentette, hogy kölcsönös hozzáférési megállapodás megkötésén dolgoznak, míg Japán és Ausztrália kölcsönös hozzáférési megállapodást írt alá januárban – amely történelmi jelentőségű, mint az első külföldi haderőbázis-egyezmény, amelyet Japán az Egyesült Államokkal kötött 1951-es szövetsége óta írt alá.

Ha Japán csatlakozna az AUKUS-hoz, az egyben elhárítaná Kína (és mások) „angolszféra” partnerséggel kapcsolatos kritikáját is. Valamilyen módon megnyugtathatja a délkelet-ázsiai nemzeteket és a régió más országait, amelyek még mindig hajlamosak óvatosan tekinteni az AUKUS-ra.

Japán jól megérdemelt hírnevet szerzett arról, hogy pozitív és konstruktív partner a régióban, és Kínával fennálló kapcsolataiban elkötelezett, kiegyensúlyozó és elrettentő múlttal rendelkezik. Az AUKUS-csatlakozás a nukleáris fegyverek elterjedésével kapcsolatos folyamatos kínai félretájékoztatás ellen érdemben is tudna segíteni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG