<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.

Az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália új biztonsági megállapodást (AUKUS) kötött szeptember 16-án, ami alapján a nemzetbiztonsági és titkosszolgálatok együttműködésén túl a legújabb védelmi technológiákat is egymás rendelkezésére bocsátják – különös tekintettel a nukleáris meghajtású tengeralattjárókra. Ennek örvén tört ki a botrány: a franciák elbukták az ausztrál tengeralattjáró-beszerzést, ami az elmúlt órákban transzatlanti válsággá mutálódott. Brüsszel már megkérdőjelezi az Egyesült Államokkal korábban tervbe vett kétoldalú Kereskedelmi és Technológiai Tanács felállításának szükségességét.

Ausztrália meggyújtotta a kanócot, puskaporos hordó lett a térség
Ausztrália meggyújtotta a kanócot, puskaporos hordó lett a térség

A francia külügyminiszter pedig a tegnapra tervezett amerikai-francia-brit-német külügyminiszteri találkozót mondta le az ENSZ közgyűlésének mellékszínpadán. Pozitív fejlemény viszont, hog a Joe Biden-Emmanuel Macron telefonbeszélgetés eredményeként a francia nagykövet visszatér Washingtonba.

A ki nem tárgyalt, lappangó veszély

Az AUKUS biztonsági megállapodásnak van egy olyan aspektusa, amelyre eddig kevés figyelem összpontosult. 

Mégpedig az, hogy a szerződés milyen hatással van a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos, úgynevezett atomsorompó-szerződésre (Non-Proliferation Treaty, NPT).

Boris Johnson brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az AUKUS szerződés teljes mértékben megfelel majd az NPT előírásainak. De az új biztonságpolitikai megállapodás következményei messze túlhaladhatják az eredeti szándékokat és várakozásokat, befolyásolva a már amúgy is megrendült NPT rendszert.

Kína különútja

Nem véletlen, hogy a kínai pártlap szerkesztőségi állásfoglalása egy hete leszögezte: nem hihető, amikor Washington azt állítja, hogy az ausztrál nukleáris meghajtású tengeralattjárók (SSNs-ek) nem lesznek fölszerelve nukleáris rakétákkal. A kezdet kezdetétől ugyanis az SSNs-ek stratégiai csapásmérésre lettek kifejlesztve.

 Ausztrália készüljön a legrosszabbra, ha megpróbál belekeveredni a tajvani vagy a dél-kínai-tengeri konfliktusba - jött az üzenet Pekingből - mert a kínai rakéták ausztrál katonai célokat fognak megsemmisíteni.

Ez a nyelvezet Kína esetében minden bizonnyal azt az üzenetet hordozza, hogy nagyobb sebességre kapcsolja az egyébként már javában futó atomfegyverzet bővítési és korszerűsítési programját, beleértve a hordozóeszközöket is. Ahogyan Thomas Bussiere tábornok, az amerikai stratégia erők (U.S. Strategic Command) helyettes parancsnoka három hete kifejtette, Kína a belátható időben az USA első számú nukleáris ellenfele lehet, kiszorítva Oroszországot.

Kína nem hajlandó részt venni semmifajta nukleáris leszerelési tárgyaláson, mivel szerinte Washingtonnak és Moszkvának nyomasztó a túlsúlya, így érdemben nincs miről beszélni. 

Peking intenzív atomfegyver-programjának célja az az amerikai katonai képességek aláásása az Indo-csendes-óceáni térségben, Washington regionális szövetségesi rendszerének fellazítása és Kína nagyhatalmi státuszának kivetítése.

Észak-Korea hasonló hangnemben figyelmeztetett, hogy az AUKUS szerződés „nukleáris fegyverkezési versenyhez” vezethet.

Forrongó övezetekbe kerül a technológia

Valóban, az AUKUS egyezmény precedenst teremt az atomeszközök lopakodó poliferációja számára. Az AUKUS után igen kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során.

Márpedig Moszkva és Peking egyre versenyképesebb áron kínálja nukleáris technológiáit. Olyan, forrongó geopolitikai övezetekben található országok tárgyalnak már ezen technológiák átvételéről, mint az Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Törökország és Egyiptom. Biztonsági környezetük rohamos romlásával párhuzamosan olyan országok fejlesztenek, illetve szereznek be „kettős használatú” ballisztikus és cirkálórakétákat, mint Dél-Korea, Tajvan, Japán, Szaúd-Arábia és Törökország.

Valójában Peking a célpont

A Pentagon tavaly februárban korlátozott nukleáris háborút szimulált Oroszországgal, egyben első alkalommal kis hatóerejű („low-yield”) nukleáris robbanófejet telepített egyes tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáira (SLBM). Ez utóbbi az amerikai értelmezés szerint elmossa a különbséget a konvencionális és a nukleáris fegyverek között.

Moszkva azonban nem így látja, és Maria Zaharova külügyi szóvivő leszögezte, hogy bármilyen specifikációjú SLBM-es támadásra orosz nukleáris válaszcsapás érkezik. Moszkvai szakértők szerint azonban Washington szimulációi valójában Pekingnek szóló üzenet és fenyegetés.

Dimitrij Trenin szerint Washington és Peking a katonai konfrontáció felé sodródik. A Carnegie Moscow Center igazgatója úgy vélekedik: a két ország csak egy 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonló krízis után fogja felismerni a biztonsági mechanizmusok létrehozásának szükségességét.

Természetesen – teszi hozzá Trenin –, ez az állítás feltételezi, hogy az egymásnak feszülés nem csap át hirtelen tényleges összecsapássá.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG