<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.

 

A Közel-Kelet geopolitikájának egyik varázsa, hogy pillanatok alatt értékelődhetnek újra több éves ellenségeskedések. Az Arab-öböl országai mára felismerték, hogy a Fehér Ház új urának érdeklődése elfordult tőlük, ezért a korábban folytonosan egymást maró Katar, Egyesült Arab Emirátusok (UAE) és Szaúd-Arábia között látványos enyhülés indult meg. De még az arab világot is megdöbbentette az a szeptember 17-i fotó, amelyen kiváló hangulatban, lezser öltözetben látható együtt a szaúdi koronaherceg, a katari emír és a UAE nemzetbiztonsági tanácsadója, aki egyben az ország alapítójának a fia.

Amerika háttérbe vonulása a térségben átalakítja a szövetségesi rendszereketAmerika háttérbe vonulása a térségben átalakítja a szövetségesi rendszereket

Ennek tükrében is vessünk most egy pillantást a nemrég megalakult izraeli kormányzatra és első lépéseire.

A palesztin kérdés cinkelt kártyás megoldása

Naftali Bennett miniszterelnök 3 hónapja alakult kormánya Izrael történetének mind ideológiailag, mind felekezetileg legszínesebb formációja, beleértve zsidó nacionalista pártokat, baloldali pártokat, és a Raam nevű iszlamista arab pártot. Biztonságpolitikai kérdésekben – mint például az izraeli-palesztin viszony – nyilvánosan vállalják a kezdetektől, hogy nincsen közös platform.

Korábbi telepes vezetőként Bennett ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Ez gyakorlati értelemben azt jelenti, hogy Bennett lépéseket tesz a palesztin gazdaság, biztonsági helyzet és önkormányzatiság javítására Ciszjordániában.

Az elmúlt hetekben Izrael határozott lépéseket tett ebbe az irányba. Tizenötezer új munkaengedélyt adott ki Izraelen belül palesztinok számára, 500 millió dolláros hitelt nyújtott a Palesztin Hatóság számára, újra létrehozta a Közös Gazdasági Bizottságot a jövőbeli projektek megvitatására, és ideiglenesen jóváhagyta, hogy a palesztinok 2000 új lakáshoz jussanak Ciszjordánia teljes izraeli ellenőrzés alatt álló részén.

Mindennek ellenére Bennett eddig került minden kapcsolatot a Rámalláhban székelő Palesztin Hatósággal (PA). Sőt, az izraeli sajtó értesülése szerint keresztülhúzta Benny Ganc védelmi miniszter azon tervét, hogy találkozzon Mahmád Abbásszal, a PA elnökével – a két politikus végül telefonon egyeztetett egymással.

A washingtoni látogatás

Joe Biden augusztus végén szívélyesen fogadta az új izraeli miniszterelnököt. A demokraták vezette Fehér Ház a Bennett-kormány sikerét támogatja. Már csak azért is, mert az növeli az esélyét, hogy Netanjahu soha többé nem bukkan föl Izrael első embereként.

Ennek ellenére Biden számára valós dilemma, hogy több konkrét kérdésben Bennett álláspontja nem sokban különbözik elődjétől. Irán vonatkozásában ő is keményvonalasnak számít, ő is elutasítja a palesztin állam létrehozását és nem hajlandó Jeruzsálem státuszáról vitát nyitni, ahogyan a ciszjordániai telepek építésének befagyasztásáról sem.

Bennett számára viszont problémát jelent, hogy Biden figyelme elfordul a Közel-Keletről és minden erőforrással a kínai stratégiai kihívásra összpontosít.

Új fejezet Egyiptommal

Szeptember 13-án Abdel Fatah asz-Sziszi egyiptomi elnök találkozott Bennettel a Sínai-félsziget déli csücskében. Több mint egy évtized után ez volt az első alkalom, hogy egy izraeli miniszterelnök hivatalos látogatást tett Egyiptomban. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök 2011 januárjában találkozott Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökkel, közvetlenül a Mubarakot megdöntő felkelés előtt. Azután Netanjahu tavaly akart találkozni az egyiptomi vezetéssel, de üzenetére nem érkezett válasz.

A mostani találkozó fő témái között szerepelt Irán nukleáris programja, Törökország szerepe a líbiai polgárháborúban, az Egyiptom és Etiópia között dúló feszültség a Kék-Níluson a Nagy Etióp Reneszánsz-gát projekt miatt, valamint a dzsihadista terrorista csoportok jelentette fenyegetés.

Bennett miniszterelnök megköszönte Szíszi elnöknek Egyiptom „fontos szerepét a térségben”, megjegyezve, hogy több mint négy évtized után az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodás „továbbra is a Közel-Kelet biztonságának és stabilitásának sarokköve” – áll a közleményben. (Anwar Szadat volt egyiptomi elnök volt az első arab vezető, aki békét kötött Izraellel 1979-ben, egy közel három évtizedig nyúló háború után.)

Bennett szintén hangsúlyozta Egyiptom „jelentős szerepét” a Gázai övezet biztonsági stabilitásának megőrzésében, valamint abban, hogy megoldást találjon a foglyok és az eltűnt személyek ügyére.

A Hamász birtokában vannak Hadar Goldin és Oron Saul elesett katonák maradványai, akiket a 2014-es háború során öltek meg, és két civil, Avera Mengisztu és Hisam a-Szajed izraeli polgárok, akik önszántukból mentek be Gázába. A Bennettel Egyiptomba utazó delegáció tagja volt Járon Blum, a Gázában fogtartottak kiszabadításán dolgozó vezető izraeli túsztárgyaló.

Bennett az észrevételei során nem hozta szóba a palesztinokat. Egyiptom ugyanakkor felajánlja egy nemzetközi békekonferencia rendezését. A jelentés Sziszi irodájának közleményét követte, amely szerint a két vezető a megbeszélésük során megvitatta a békefolyamat ügyét.

Idén május 20-án Kairó sikeresen közvetített Izrael és a Hamász között, amely a 11 napos konfliktusnak véget vetett a Gázai-övezetben. Egyiptom jelenleg is közvetít a két fél között egy hosszú távú tűzszünet és a fogolycsere ügyében.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló