<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.

Angela Merkel kancellár 16 év után távozik Németország – és gyakorlatilag az Európai Unió – éléről, ideje hát egy alaposabb számvetésnek. A felszín csillog: a német, valamint a nemzetközi közvélemény elképesztő támogatottági mutatókkal búcsúztatja a kancellárt. 

Angela Merkel, a távozó német kancellár (EPA/CLEMENS BILAN)Angela Merkel, a távozó német kancellár (EPA/CLEMENS BILAN)

Belföldi támogatottsága ebben a hónapban 64 százalékon (!) áll, miközben a YouGov múlt havi globális felmérése a világ vezetői közül Merkelt találta a legismertebb és legtiszteltebb vezetőnek.

A higgadt krízis-menedzser

Minek köszönhető ez az elképesztő népszerűség? Nos, már a kancellár fellépése is önuralmat és szerénységet tükröz. Kommunikációja nyugodt, önmagát higgadt krízis-menedzserként prezentálja, aki természetéből fakadóan konszenzus-kereső. A nehéz múlt századi európai – és a még nehezebb német – történelem után Németországban és Európában ma alapvetően jólét van és ezt többen is a kancellár pragmatikus politikájának tudják be.

Ellentétben Magyarországgal, a kancellár nem élt vissza hatalmával és nem konvertálta azt euró-milliárdos családi vagyonra. Munkanapjait is a puritanizmus lengi körül.

A belső kör emberei

A jellegtelen belvárosi tömbház lakásából indulva kezdi a napjait kora reggel. Először a digitális sajtószemle („Kanzlermappe”) kerül elé, aztán a reggeli megbeszélés („Morgenlage”) belső, legbizalmibb körével. Ez a rutin akkor is érvényes, ha aznap külföldre utazik – márpedig a 16 éve alatt 533 külföldi útja volt, amelynek során 89 országot látogatott meg.

A legbizalmibb körben találjuk a kancellár 58 éves irodavezetőjét és legbefolyásosabb tanácsadóját, Beate Baumannt, aki negyed évszázada Merkel mellett áll. Baumannon és sajtótitkárán, Eva Christiansenen kívül nem igazán találunk állandó szövetségest a kancellár mellett: miniszterek, tanácsadók és országgyűlési képviselők rendszeresen kerültek be és aztán sodródtak ki ebből a körből.

A dolgozószoba falán két ember portréja függ. Egyrészt Konrad Adenaueré (az NSZK első kancellárja), másrészt Nagy Kataliné (a német származású orosz cárnőé).

Stratégia nélkül

A kancellárnak az elmúlt években viharos nemzetközi vizeken kellett navigálnia. Legyen az a 2008-as globális pénzügyi válság, a 2010-es évek elejének euró-válsága, a 2014-es ukrán válság, a 2015-ös migráns- és menekültválság, az illiberális populizmus felemelkedése az utóbbi években és a COVID járvány kitörése a tavalyi év elején. 

Merkel válasza mindezen krízisekre meglehetősen hasonló volt: visszafogott modorral minél kevesebb ellenséget kreálni magának, és napi taktikákkal megpróbálni valahogy túlélni.

Valóban, kritikusai felhánytorgatják, hogy nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Merkel pályájában nem igazán találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő annak rendje és módja szerint elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitalizációs átállásban.

A CDU kiüresítése

Amikor Merkel 2005-ben kancellár lett, a CDU 35,2 százalékkal került hatalomra. Ehhez képest a konzervatív néppárt most, pár nappal a választások előtt történelmi mélypontján, 20-22 százalékon botladozik. Mi történt?

Nos, Merkel a CDU-t az első időszakban gyengéden, majd egyre határozottabban tolta a politikai spektrum baloldalára. Mára elérkeztünk oda, hogy Németországban a sajtó és a polgárok milliói a „jobboldalit” a „radikális jobboldallal” azonosítja.

Úgyszintén, a kancellár szisztematikusan darálta le és szorította ki a hatalomból a tehetséges utódjelölteket. A CDU ennek következtében mára kiüresedett, nincsen víziója és a szövetségi szinten elképesztően kevés ütőképes politikussal rendelkezik.

Szoros kapcsolatban a médiacézárokkal

A CDU egykori szavazói, valamint a gazdasági és média vezetők ráadásul egyre gyakrabban kérdőjelezik meg Merkel vezetési módszereit. A dolgok elkenését, elfektetését, a realitások ködösítését. A sajtó nagyágyúival folytatott bizalmas viszonya révén pedig a legtöbb esetben a német főáramú média elhallgatta a kancellár döntéseinek negatív következményeit a polgárok elől. Nem árulunk el hadititkot, ha felfedjük: Merkel hosszú évek óta nagyon szoros kapcsolatokat ápol a Bertelsmann és az Axel Springer médiaóriások tulajdonosnőivel.

Ezek a médiumok tompították le Merkel stratégiai ballépéseit az elmúlt években. Legyen az a nyaktörő ütemben lezavart energetikai rendszer átalakítás (Energiewende), amely rekordmagas áramárakhoz vezetett Németországban, avagy a 2015-ös törvényellenes határnyitását („Willkommenskultur”), amely az AfD felemelkedéséhez és Kelet-Németország további elidegenedéséhez vezetett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló