4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszország szeptember 17-19. között tartotta meg a választásokat. Nemcsak az Állami Duma (törvényhozás alsó háza) képviselői helyei újultak meg, hanem 39 regionális törvényhozás is.

Visszaélések sora

Nyugati és helyi kritikusok szerint ezek a választások évtizedek óta a legkevésbé szabad választások. Nem véletlen, hogy 1993 óta első alkalommal az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem delegált választási megfigyelőket az orosz hatóságok által szabott korlátozások miatt.

Maszkos szavazó Moszkvában az orosz parlamenti és önkormányzati választások harmadik napján, 2021. szeptember 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Maszkos szavazó Moszkvában az orosz parlamenti és önkormányzati választások harmadik napján, 2021. szeptember 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A független „Golos” szervezet megfigyelői vasárnap esti állás szerint országszerte több, mint 4500 visszaélést regisztráltak – többségükben fényképpel, illetve videófelvétellel alátámasztva. A „Golos” szervezete „külföldi ügynöknek” számít a Kreml számára.

Az előzetes eredmények

A szavazatok 88,2 százalékának összesítése alapján megőrizhette alkotmányozó többségét az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország a parlament alsóházában. Az országos pártlistás szavazatok 50,02 százaléka szerint az Egységes Oroszország 46,66 százalékkal vezet. Az egyéni választókörzetekben leadott voksok 50,11 százaléka alapján a párt 85,78 százalékot, vagyis 193 mandátumot szerzett meg a 225-ből.

Ily módon, beleszámítva a parlamentbe be nem jutott pártokra leadott szavazatok arányos elosztása alapján a párt több mint 300 mandátumra számíthat a 450-ből, ami azt jelenti, hogy megőrizte alkotmányozó többségét.

A Kommunista Párt a pártlistás szavazatok mintegy 21 százalékát kapta, ami jelentős javulás a 2016-os választásokon elért 13 százalékhoz képest. A szélsőjobboldali „Liberális Demokrata Párt” 8,1, a Kreml által alapított ellenzéki kamupárt, az „Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért” pártiak 7,6 százalékon, a szintén Putyint támogató „Új Emberek” pedig 6,0 százalékon állnak a pártlistás szavazás alapján. A parlamenti bejutási küszöb 5,0 százalék.

Eltorzított kép, menekülő ellenzékiek

Az orosz választások már évek óta nem fejezik ki a szabad választói akaratot, így az nem képződik le valósághűen a Dumában sem. Pártok és jelöltjeik engedélyezése a hatóságok kénye-kedvétől függ. A hónapok óta tartó zaklatási hullám teljes csoportokat akadályozott meg az indulásban – főképpen azokat, akik Alexander Navalnijjal kapcsolatban álltak.

A folyamatos zaklatások elől sok ellenzéki vezető külföldre volt kénytelen menekülni. Mint például Ljubov Szobol, aki egészen augusztus 7-i távozásáig Alekszej Navalnij legprominensebb, még Oroszországban szabadlábon levő támogatója volt, ám akkor a börtönfenyegetések miatt Törökországba távozott.

Az orosz ellenzék vezéralakja, Navalnij pedig a választás idején is börtönbüntetését tölti, amit azért szabtak ki rá, mert az orosz bíróság szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy miután 2020-ban megmérgezték, németországi gyógykezelése idején nem jelent meg időben a moszkvai hatóságok előtt. Navalnij különböző szervezeteit sorra lehetetlenítették el, munkatársait terrorizmussal is meggyanúsították.

Ennek hatására a Google a választás előtt eltávolította azt a videóját, amelyben a taktikai szavazást népszerűsítette. A Google és az Apple még a taktikai szavazást megkönnyítő applikációt is eltávolította az alkalmazásboltjaiból.

A Google, amely pr-ját részben a szabad információcserére építi, egyelőre nem kommentálta döntését, hogy miért tették elérhetetlenné Navalnij applikációját, illetve videóit a Youtube-on. Az applikáció törlését megelőzően a New York Times rálátó forrásai szerint az orosz hatóságok letartóztatással és vádeljárással fenyegették meg a Google néhány oroszországi dolgozóját.

Ilyen körülmények között a parlamenti választás korlátozottan alkalmas a valós társadalmi folyamatok felmérésére. Mindazonáltal Vlagyimir Putyin így sem lehet teljesen elégedett az eredményeivel. Az Igazságos Oroszország támogatottsága nyolc százalékkal csökkent az előző választásokon elért eredményéhez képest, a kommunistáké pedig nagyjából ugyanennyivel nőtt.

A geopolitika sem maradhatott ki

Moszkva a geopolitikát is belekeverte és a Moldován belüli szakadár Transznyisztriában 27 helyen nyitott szavazókört, kiváltva a moldovai külügyminiszter tiltakozását. Különleges jelenetek játszódtak le Kelet-Ukrajnában is. A Donyecki és a Luhanszki „népköztársaságokból” buszokkal vitték a szavazókat a Don-menti-Rosztovba, ahol többen akkor kapták meg az orosz útlevelet – és már vitték is őket a szavazókörbe.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG