<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 

Oroszország szeptember 17-19 között tart választásokat. Nemcsak az Állami Duma (törvényhozás alsó háza) képviselői helyei újulnak meg, hanem 39 regionális törvényhozás is.  Nyugati és helyi kritikusok szerint ezek a választások évtizedek óta a legkevésbé szabad választások.

Elégedetlenség az élelmiszerárak miatt

Az eseménynek további jelentőséget kölcsönöz, hogy ez utolsó általános választás, mielőtt Putyin elnök mandátuma 2024-ben lejár. A Kreml tudja, hogy a köznép körében terjed az elégedetlenség az egekbe törő élelmiszerárak és a 2014 óta folyamatosan erodálódó reáljövedelmek miatt, ezért mindent megtesz, hogy erős támogatottságot mutasson ki az elnök számára.

Augusztusban éves alapon 5 éves csúcsra, 6,7 százalékra ugrott az infláció. Az élelmiszerárak esetében pedig 12 hónap alatt 8,5 százalékkal kerültek feljebb. Nem véletlen, hogy a felmérések azt mutatják, egyre több orosz számára a megugró árak jelentik az első számú problémát. 

A választás már le van játszva? (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)A választás már le van játszva? (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Lezsírozott végeredmény

Valóban, a választás fő kimenetele előre le van játszva. A négy, Kreml által ellenőrzött párton kívül egyetlen kis párt rúghat még labdába a Duma 450 megújuló képviselői helyéért folyó versenyben. Jellemző az áldatlan állapotokra, hogy több ellenzéki jelölt vért izzadt, mire egyáltalán feljuthatott a neve a jelölő szelvényre.

Egyes ellenzéki pártok olyan piszkos trükkökről számoltak be, amelyeket utoljára a kaotikus 1990-es években láttak utoljára. Több tucat jelöltet egyszerűen nem is engedtek indulni a hatóságok, sok esetben egyszerűen a bebörtönzött Alexej Navalnijhoz fűződő kapcsolat volt az indok. A Novgorodi Járásban pedig az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték! 

A legabszurdabb beavatkozás keretében pedig a hatóságok felszólították a YouTube csatornát, hogy törölje a felvételt egy választási vitáról, ahol az egyik résztvevő Navalnij szabadon bocsátását kérte. A YouTube engedelmeskedett, mert attól tartott, hogy kitilthatják Oroszország területéről. Navalnij neve tehát ki van tiltva a teljes orosz információs térből.

A Kreml már hónapok óta sorra csukatja be a kritikus médiumokat, azokat „külföldi ügynököknek” titulálva. Csupán a legutóbbi hullám részeként az Igazságügyi Minisztérium szeptember 3-án négy médiumot záratott le

A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. Az állampárti Egyesült Oroszország a legfrissebb előrejelzés szerint 35,3 százalékot kaphat a mostani Duma választáson, márpedig ez a legalacsonyabb érték 2006 óta.

Probléma a nagyvárosokkal

Akárcsak Magyarországon, a főváros Oroszország esetében is már régen kicsúszott az állampárt kezei közül. Már a 2014-es moszkvai voksolás 21 százalékos részvételi aránya is ijesztően alacsony volt, a 2019-es 17 százalék viszont olyan mélypont, amely megkérdőjelezhetetlené teszi a negyedik mandátumát töltő Putyin elnök politikájával való lakossági elégedetlenséget. 2019-ben az Egyesült Oroszország jelöltjei Moszkvában mindannyian független jelöltként indultak, ennek ellenére a 45 helyből két éve csak 25-öt tudnak kontrollálni a városi tanácsban – míg 2014-2019 között 38-at ellenőriztek.

Putyin kommunikációs csapata is éveken keresztül apátiát próbált elültetni a választókba a politikai változások lehetőségével kapcsolatban, egyben cinizmust mindenfajta ellenzéki próbálkozás vonatkozásában. De Alexander Navalnij és csapata drónfelvételekkel bizonyította Putyin bojárjainak elképesztő gazdagodását, súlyos repedéseket okozva a politikai falanxon.

És a repedéseken komoly aktivitással törnek erő a kisebb, valódi ellenzéki pártok. Köztük van a centrista-liberális Jabloko, a Zöldek, és a nemrég alapított liberális párt, a vállalkozó középosztálybeliekre koncentráló „Új Emberek”. Ez utóbbi már át is lépte az 5 százalékos támogatottságot.

Folytatatódó pangás

A választásokat tehát áthatja a megfélemlítés. De így is érdemes lesz figyelni olyan jelekre, amelyek a jövőt illetően iránymutatásként szolgálhatnak. Hogyan alakul például a részvételi arány (2016-ban 48 százalék volt)?  Miképpen szerepelnek a kis ellenzéki pártok? Mindezek fontos információkat adnak az orosz társadalomban uralkodó trendekről.

Összességében Putyin uralma egyre több nyugati megfigyelő szemében kezd el hasonlítani az elmeszesedett brezsnyevi pangás időszakára. Putyin 1999 augusztusában lett orosz miniszterelnök. Az elmúlt 22 évben az orosz vezető számos bel- és külpolitikai sikert tud felmutatni, de ennek ellenére összességében országa stratégiailag jelentősen visszamaradt a Nyugathoz képest, sőt a sikerrel modernizáló Kínához képest is. Nagy Péter cárral ellentétben nem tudta közelíteni országát a fejlett világhoz, és mára például Kína gazdasági teljesítménye tízszerese az oroszénak, míg Peking katonai költségvetése Moszkváénak a hatszorosa.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Makro / Külgazdaság Szombaton engedik ki a kórházból Zemant, és vasárnap kinevezi az új kormányfőt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 12:17
Előzmények: csütörtök délelőtt kijött a kórházból, csütörtök délután visszavitték.
Makro / Külgazdaság A nap képe: csinos szőkének tapsol Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 11:06
Tegnap adták át az Aktív Magyarország pályázat díjait Siófokon.
Makro / Külgazdaság Von der Leyenék a dél-afrikai régióból bejövő légiközlekedés leállítását javasolják
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 10:46
Az Európai Bizottság is aggódik az újabb koronavírus-variáns miatt. Nagy-Britannia és Izrael már elrendelte a korlátozásokat, és egyre több ország csatlakozik hozzájuk.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló