<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden-kormányzat egy példátlan gazdasági, társadalmi és közegészségügyi válság közepette akarja megnövelni a bevándorlást. Amikor a német nagykoalíció 2015-ben kinyitotta a határokat, akkor a roncstársadalom felháborodott milliói hagyták faképnél a szociáldemokrata SPD-t. Káncz Csaba jegyzete.

A tegnap közzétett adatok szerint az Egyesült Államokban a munkanélküliségi segélyen élők száma 20 millió fölé ugrott. Milliók már felhagytak az álláskereséssel, több tízmillióan prekárius körülmények között dolgoznak. A munkaerőpiaci részvételi arány 20 éve 67 százalékon állt, tavaly januárban 63,4 százalékon, decemberben pedig már csak 61,5 százalékon.

Az afroamerikai és a hispán közösségeket aránytalanul súlyosan érinti a COVID-járvány: magasabb halálozási rátákat, fertőzöttséget és munkanélküliség-emelkedést látunk, mint a fehér közösségekben. A szövetségi statisztikák szerint a hispán közösségekben a munkanélküliség 18,9 százalékra szökött fel tavaly. Napjainkra pedig több mint 26 millió amerikai polgár fertőződött meg a COVID-19 vírussal és a világon egyre több ország zárja le határait, tartva az új mutáns törzsektől.

Biden rendeletei

De a Biden-kormányzat a jelek szerint úgy gondolja, hogy ebben a történelmi léptékben is példátlan gazdasági, társadalmi és közegészségügyi válság közepette az USA-nak jelentősen meg kell növelnie a bevándorlást, miközben az illegálisan az országban tartózkodó millióknak is amnesztiát ad. A jelek szerint nem számít, hogy az IPSOS tavaly novemberi felmérése szerint az amerikaiak 67 százaléka az ország határait zárva akarja tudni, amíg le nem cseng a COVID-járvány.

Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államben fekvő Ciudad Juárezből 2021. február 5-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres)Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államben fekvő Ciudad Juárezből 2021. február 5-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres)

Biden rögtön elnökségének első hetében aláírt egy olyan rendeletet is, amely utasítja a belbiztonsági minisztériumot és az igazságügyi minisztert a gyerekként az Egyesült Államokba került illegális bevándorlókat a kitoloncolástól védő DACA-program folytatására, továbbá megsemmisítette Trumpnak azt az elnöki rendeletét, amely a belföldi bevándorlásügyi eljárások szigorítását írta elő.

Nyolcéves folyamatot alakítana ki az állampolgárság megszerzésére az országban illegálisan tartózkodó mintegy 11 millió bevándorló nagy része számára. A programra jelentkezni jogosult, idén január 1-jén már az országban tartózkodó és bizonyos további feltételeknek megfelelő bevándorlók öt évre szóló ideiglenes státuszhoz jutnának, amelynek leteltével zöldkártyát, azaz állandó tartózkodási engedélyt kapnának, és további három év elteltével folyamodhatnának állampolgárságért.

A rendeletek között szerepel a 13, többségében muszlim lakosságú és afrikai ország állampolgáraival szemben érvényben lévő beutazási tilalom azonnali feloldása, és az amerikai-mexikói határfal építkezésének leállítása is. Január 29-én pedig további elnöki rendeleteket adott ki egyebek közt a menedékjogi eljárások megerősítéséről és egy különleges csoport megalakításáról az előző elnök határpolitikája következtében szétszakított családok újraegyesítése érdekében.

Mindezt élelmiszerszűke idején

Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a Feeding America nevű, élelmiszersegélyt elosztó civil szervezet úgy kalkulál, hogy a 2019-es 35 millióról az idei év végéig 50 millió amerikai polgárhoz kopogtat be az élelmiszerszűke, illetve az éhség. A gyerekkorúak esetében ez már minden negyediket fog érinteni. Négy szövetségi állam – Mississippi, Arkansas, Alabama és Louisiana – lakói esetében az év végére több mint az ötödük esetében számolnak élelmiszer-bizonytalansággal.

Biden akkor lépett, amikor az USA határain már válság alakult ki. Az amerikai sajtó beszámolója szerint az új elnök beiktatása utáni hetekben drámaian megnőtt a határon átkelő, dokumentumok nélküli migránsok száma. Pedig ezek száma tavaly október óta már így is havi 70 ezer főt ért el.

A német szociáldemokraták vesszőfutása

Biden és a demokraták a szövetségi minimálbért 15 dollárra akarják emelni óránként. Ezt a szenvedő KKV-k nem igazán akarják kifizetni szakképzetlen munkásaiknak, ezért megugorhat az illegálisok fekete alkalmazása. Ez komoly feszültséget szülhet az amerikai roncstársadalomban.

Márpedig hasonló folyamatok már lezajlottak 2015-ben Németországban a Willkommenskultur időszakában. Amikor a nagykoalíció kinyitotta a kapukat a menekültek és migránsok előtt és eurómilliárdokat költött rájuk, akkor a roncstársadalomból felháborodott milliók hagyták faképnél a szociáldemokrata SPD-t és rohantak át a nemzeti populista AfD-hez. Valóban, az SPD vezetése a menekültek és migránsok integrációja, valamint az iszlám kérdésében a mai napig teljesen más álláspontot képvisel, mint a párt tradicionális – és rohamosan fogyatkozó – tagsága.

Peer Steinbrück, az SPD korábbi kancellár-jelöltje nem véletlenül figyelmeztetett 2018-ban: „Akárcsak a francia Szocialisták, az SPD is többet törődik antidiszkriminációs és életmóddal összefüggő ügyekkel, mint a népesség többségének aggodalmaival”.

Az amerikai demokratáknak érdemes lenne vigyázó szemeiket a német baloldalra vetniük.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos